C’t Magazine

Management-engine updaten onder Linux?

-

Op mijn pc draait Ubuntu 17.0, dat boot in UEFI-modus. Ik wil daarop eigenlijk een firmware-update voor de Management Engine installere­n voor het Asus Z170-A moederbord. Die heeft namelijk een veiligheid­slek. Maar als ik naar de downloadpa­gina van Asus ga, vind ik alleen een Windows-installer.

Dat is vervelend. De firmware-update voor de Intel Management Engine (ME) is bij dit moederbord alleen via Windowssof­tware te installere­n. Bij navraag gaf Asus

aan dat op dit moment geen andere tool gepland is. Op de downloadpa­gina van Asus staat wel een nieuwer BIOS voor de Z170-A (versie 3703), dat onafhankel­ijk van het besturings­systeem kan worden geïnstalle­erd via de updatefunc­tie die in het BIOS is geïntegree­rd. Maar die versie bevat niet de bijgewerkt­e ME-firmware. Mogelijk zit die wel in een volgende BIOS-update.

Om je pc toch te kunnen voorzien van de veiligheid­supdate, moet je een omweg maken via Windows. Als je geen licentie hebt, kun je daar een evaluatie-exemplaar van Windows 10 Enterprise voor gebruiken, die je 90 dagen kunt proberen. Daar is geen productcod­e voor nodig. We raden je af om Wine, Windows PE of een bootable cd te gebruiken omdat die niet de volledige functional­iteit van Windows bevatten. Bij het flashen van de firmware moet je geen enkel risico nemen, want als er iets verkeerd gaat kun je met een moederbord komen te zitten dat niet meer wil booten.

De evaluatiev­ersie kun je krijgen via de link hieronder (registrati­e vereist). Mount het ISO-bestand onder Ubuntu en kopieer de inhoud naar een lege usb-stick van minimaal 4 GB die met FAT32 geformatte­erd is. Sluit vervolgens het systeem af, trek de voedingsst­ekker eruit en koppel de systeem-ssd los. Je kunt Windows het beste op een lege harde schijf installere­n. Vervolgens download je de update-tool voor de Management-Enginefirm­ware (zie de link hieronder) en start je hem. Na het bijwerken kun je de pc afsluiten, de harde schijf verwijdere­n en de ssd met Ubuntu weer aansluiten.

www.ct.nl/softlink/1804142

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands