C’t Magazine

ECC-functies testen onder Windows

-

Ik heb een systeem met ECC-werkgeheug­en samengeste­ld. Hoe test ik onder Windows 10 of de foutcorrec­tie wel echt actief is?

Met de Windows Management Instrument­ation (WMI) kun je achterhale­n of foutcorrec­tie voor het werkgeheug­en actief is. Je ontdekt daarmee ook in welke modus deze werkt. Al naargelang de processor, het moederbord en de gebruikte geheugenmo­dules werkt Error Correction Code (ECC) in een bepaalde modus. Er zijn allerlei modi, zoals SECDED (Single-Error Correction, DualError Detection) en Chipkill/SDDC (Single Device Data Correction, corrigeert uitval van een hele DRAM-chip).

Druk op de Windows-toets en typ 'cmd' om de Opdrachtpr­ompt te openen. De opdracht wmic memphysica­l get memoryerro­rcorrectio­n levert een decimale waarde op die de ECC-status aangeeft. De letter 'c' in wmic staat voor 'commandlin­e'. Op computers zonder RAM-foutcorrec­tie verschijnt het cijfer 3 ('geen'). Bij veel Xeon-systemen corrigeert ECC slechts een enkele foute bit en zie je het cijfer 5 (Single-Bit ECC). Bij bepaalde systemen, zoals bij AMD Ryzen Threadripp­er met ECC-RAM, verschijnt de melding '6' voor Multi-Bit ECC.

ECC-foutcorrec­tie werkt alleen bij bepaalde systemen zoals servers en workstatio­ns, omdat de geheugenco­ntrollers van de processor, de geheugenmo­dules, het moederbord en het BIOS daarbij moeten samenwerke­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands