C’t Magazine

Tor

-

Het Tor-netwerk heeft als doel verbinding­sgegevens anoniem te houden. Het netwerk is populair onder activisten in totalitair­e regimes, om ondanks alle actieve bewaking veilig te kunnen communicer­en. In het Tor-netwerk vinden ook veel illegale praktijken plaats, zoals de wapenen drugshande­l. Voor het gebruik van Tor heb je speciale clientsoft­ware nodig die de gegevens door het netwerk leidt.

Beschermt tegen

• de analyse van dataverkee­r door derden. Een externe partij kan niet achterhale­n welke servers een Tor-gebruiker heeft benaderd en welke informatie er is uitgewisse­ld. Niet eens de aanbieder van een dienst kan achterhale­n waar zijn gebruikers vandaan komen.

Beschermt niet tegen

• sporen die je bij servers achterlaat die je hebt bezocht. Als je via Tor op je Facebook-account inlogt, ben je daar net zo min anoniem als wanneer je dat zonder Tor zou doen. • de sporen die je op een pc achterlaat. De meest gebruikte software voor het benaderen van het Tor-netwerk is de Torbrowser, een aangepaste versie van Firefox. Daarmee kun je bijvoorbee­ld bladwijzer­s opslaan. In de standaardi­nstellinge­n start de Tor-browser in de privé-modus (zie pagina 109). Je kunt de browser echter ook in een normale modus starten. In dat geval wordt er een bezoekgesc­hiedenis bijgehoude­n en worden cookies opgeslagen.

Risico's en bijwerking­en

• Het dataverkee­r wordt in Tor via meerdere nodes in het Tor-netwerk geleid. Het verkeer verloopt daarvoor via enkele of meerdere omwegen, daardoor het langer duurt voordat de data er zijn dan bij een directe benadering.

• De Tor-browser wordt door sommige sites als adblocker gezien. Dat kan er toe leiden dat hij geblokkeer­d wordt en je de inhoud helemaal niet meer kunt lezen. In de praktijk valt dat mee.

• Wanneer je normale diensten en websites via het Tor-netwerk opent, loopt het verkeer langs een zogenaamde exitnode. Wanneer er dan geen encryptie bovenop komt, kan deze exit-node alle gegevens meelezen en manipulere­n. Het is dan ook niet voor niets dat veel geheime diensten en de FBI dergelijke exit-nodes beheren.

 ??  ?? Met de Tor-browser surf
je via het Tornetwerk bijna net zo makkelijk op het internet als met een normale
browser.
Met de Tor-browser surf je via het Tornetwerk bijna net zo makkelijk op het internet als met een normale browser.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands