C’t Magazine

Netgear Nighthawk X4S wifi-extender

-

De Nighthawk X4S tri-band rangeexten­der van Netgear breidt je draadloze netwerk door FastLane3 uit op een mesh-achtige manier.

Bij een mesh-systeem (zie c’t 1-2/2017, p.34 e.v.) zorgen meerdere wifi-extenders voor een continu wifi-bereik. De Nighthawk EX7500 werkt als wifi-extender voor het wifi-netwerk van je router.

Door de FastLane3-technologi­e zou je denken dat hij alleen met andere Netgearapp­araten samenwerkt, maar dat is niet zo. FastLane3 staat voor de volgende drie kenmerken: dat er tri-band wifi is, dat er een dedicated wifi-link is en dat er met innovatiev­e antennes wordt gewerkt. Die dedicated wifilink (speciale 5GHz-band, max 833 Mbit/s) kan met elke router opgezet worden. De extender kan dan de wifigegeve­ns en de SSID van de router overnemen.

Omdat 802.11k ondersteun­d wordt voor het bepalen van de signaalste­rkte bij de gebruiker, kan zo automatisc­h van zendstatio­n gewisseld worden. Dit werkt natuurlijk beter als je meerdere extenders hebt. Met Smart Connect wordt automatisc­h de sterkste band (5 of 2,4 GHz) geselectee­rd.

De snelheid is ongeveer even goed als met een compleet mesh-systeem. De locatie van de extender is daarbij wel cruciaal. Netgear heeft een app om te kijken wat de beste plek kan zijn, en die is erg handig, maar is er alleen voor Android. De prijs van van twee extenders gaat dan wel weer richting de prijs van de goedkopere mesh-systemen. (nkr)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands