C’t Magazine

Sony XB10 bluetooth-speaker

-

De SRS-XB10 is Sony's kleinste speaker in de 'Extra Bass'-lijn. Lage tonen zijn niet het enige waar het speakertje mee patst.

Met de 'Extra Bass'-lijn mikt Sony op liefhebber­s van dikke beats. Daar is eigenlijk een flinke klankkast voor nodig, maar voor het formaat biedt de XB-10 verrassend veel laag. Dat gaat wel een beetje ten koste van midden en hoog, en bij hoog volume krijg je enige vervorming. Wil je dat vermijden, dan voldoet het volume van de monospeake­r (maximaal 5W RMS) enigszins.

Ben je op zoek naar stereogelu­id, dan kun je een tweede XB10 koppelen en beide speakers in stereomodu­s zetten. Dat gaat makkelijk via de 'ADD'-knop op de zijkant. Daar vind je verder knoppen voor play/pause, volume hoger/lager en aan-uit. De knoppen zitten achter een rubberacht­ige bekleding en zijn daardoor moeilijk op de tast te vinden. Koppelen met een smartphone kan ook via nfc en de XB10 onthoudt tot 8 pairings. Aan de zijkant zit verder een klepje met daarachter micro-usb (voor laden), audiojack en resetgaatj­e. Het klepje zit goed geborgd en zorgt samen met de bekleding voor de IPX5-waterbeste­ndigheid. Een regenbui of douche is geen probleem, maar je moet hem niet in het zwembad laten vallen.

Afgezien van de smaakgevoe­lige bas heeft de XB10 nog een pluspunt: een accuduur tot 16 uur. Zet je het volume hoger, dan blijft er nog steeds de helft van over. De accuduur en het formaat maken de XB10 erg geschikt om mee te nemen. De bekleding trekt wel stof en vlekken aan, dus is het wellicht beter om in plaats van een witte speaker een van de andere zes kleuren te kiezen. (mdt)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands