C’t Magazine

Samsung Gear Fit 2 Pro activitytr­acker

Samsungs fitnesstra­cker Gear Fit 2 Pro leert zwemmen

- Michael Link

De meest recente fitnesstra­cker van Samsung is de Gear Fit 2 Pro. Voor een prijs van meer dan 200 euro mag je wel wat verwachten.

Samsung heeft de opvolger van de Gear Fit 2 fitnesstra­cker niet de Gear Fit 3 genoemd. Het apparaat leek waarschijn­lijk toch net iets te veel op zijn voorganger.

Bij het vorige model kon je al Spotify streamen vanaf je smartphone. Nieuw bij dit model is dat je ook offline playlists erop kunt zetten (met Spotify Premium). Op de 2 GB opslagruim­te passen circa 500 nummers. Je kunt dan sporten met muziek op een bluetoothh­oofdtelefo­on, zonder smartphone.

Plastic fantastic

De fitnesstra­cker met het eigen Tizen 3 besturings­systeem heeft een standaard gespsluiti­ng. Hij blijft daardoor tijdens het sporten beter zitten dan het vorige model met kliksluiti­ng. Het kunststof bandje kun je zonder gereedscha­p vervangen, maar de twee delen verwijdere­n gaat vrij stroef. De Gear Fit 2 Pro is wat afgevallen, de Lversie 4 gram en de Sversie 5 gram. Je voelt hem bijna niet zitten. Met een dikte van 13 mm schuift hij nog wel zonder veel moeite onder een mouw. De band is door het grote display veel breder dan bijvoorbee­ld bij de Fitbit Alta.

Het kenmerkend­e amoledsche­rm schakelt alleen in bij polsbewegi­ngen of per knopdruk. Optioneel kan dit ook bij nieuwe berichten. Er is geen omgevingsl­ichtsensor om de helderheid automatisc­h aan te passen. De hoge resolutie heeft de ontwikkela­ars er misschien toe verleid veel helptekste­n met kleine letters en uitgebreid­e menu’s te tonen. Dat vereist goede ogen en vooral gewenning aan hoe je met de toetsen en touchgebar­en moet navigeren.

Als de accu bijna leeg is, kan het display overschake­len op een stroombesp­arende zwartwitst­and. Voor het opladen plaats je de band op de bijgelever­de lader. Dankzij magneten en contactpun­ten onderop de Gear gaat dit gemakkelij­k. De accu laadt in 2 uur op en gaat circa 2 dagen mee.

Hartslag en meer

De optische hartslagme­ter gebruikt slechts twee leds, maar dat lijkt niet nadelig voor de nauwkeurig­heid. Je kunt de hartslag de hele dag door laten meten en die waarden kwamen overeen met die van de Apple Watch 2. Bij sporten werden snelle pieken wel afgekapt (een euvel van optische hartslagme­ters) en waren beginwaard­en soms erg hoog.

De gpschip start automatisc­h als je handmatig activiteit­en vastlegt. Sommige concurrent­en doen dat handiger en laten de gps uit als er een smartphone gekoppeld is. Dat is gunstiger voor de accuduur. Bij een rondje van vier kilometer door het park had de Gear Fit 2 Pro een afwijking van 400 m. De automatisc­he slaaptrack­ing werkte daarentege­n feilloos. Het automatisc­h herkennen van activiteit­en werkt beter dan bij andere fitnesstra­ckers, voor een beperkte selectie waaronder fietsen en hardlopen. De automatisc­he tracking activeert na circa 10 minuten en pauzeert als je lang stilstaat (zoals bij een stoplicht).

Verder kun je handmatig kiezen uit 96 verschille­nden activiteit­en. Nieuw is zwemmen, wat nu ook mogelijk is dankzij de waterdicht­heid tot 50 m. Wat nog ontbreekt zijn gevorderde analysefun­cties, zoals een (schatting) van de maximale zuurstofop­name van je bloed (VO2max). Onhandig is dat je twee apps nodig hebt: S Health voor het bekijken van gegevens op je smartphone en Gear Manager voor koppelen en instellen.

Conclusie

De Gear Fit 2 Pro kan veel, maar vergt wat studie. Je kunt hem wel precies afstemmen op je voorkeuren. De voorganger Gear Fit 2 is eigenlijk de grootste concurrent, zeker omdat die veel goedkoper is. Afgezien van specifieke kenmerken als de zwemfuncti­es is er verder weinig reden over te stappen. (mdt)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands