C’t Magazine

Open Mesh A42 mesh-wifisystee­m

Open Mesh mesh-wifisystee­m

- Ernst Ahlers

Open Mesh wil een overkoepel­end, betaalbaar en makkelijk via de cloud te besturen wifinetwer­k mogelijk maken. Niet alleen voor bedrijven of zzp-ers, maar ook voor fanatieke thuisgebru­ikers.

Het Amerikaans­e bedrijf Open Mesh (dochterond­erneming van IT-dienstverl­ener Datto) biedt zijn wifisystee­m aan onder de eigen naam. De compacte accesspoin­ts krijgen hun energie via een netwerkkab­el. Clients bieden afhankelij­k van het model wifi via één band (2,4 GHz) of beide banden tegelijk (2,4 en 5 GHz) met 1 tot 3 MIMO-streams (IEEE 802.11n/11ac).

We kregen twee exemplaren van de nieuwe A42 om te testen. Het verschil met de voorganger zit hem in een modernere cpu (Qualcomm IPQ4018 in plaats van een QCA9557) en meer geheugen (256 in plaats van 128 MB). De firmware met versie 6.4.4. borduurt voort op een OpenWRT/LEDE-fork met een zeer recente Linux-kernel 4.8.17.

De clou zit hem in het (tot nu toe) gratis management­systeem CloudTrax. Dienstverl­eners en admins kunnen via de browser wifinetwer­ken voor meerdere locaties centraal configurer­en en beheren. Hieronder vallen ook opties als een gastnetwer­k. Zelfs het aanschaffe­n van vouchers via PayPal is mogelijk.

Het systeem is voor nieuweling­en goed te begrijpen. Het toevoegen van AP's gaat heel makkelijk via de smartphone-app door een QR-code te scannen. Dit trucje kennen we al van andere meshsystem­en [1].

CloudTrax kan maximaal vier logische draadloze netwerken aanmaken, bijvoorbee­ld voor familie, gasten, collega's en klanten. Je kunt bijvoorbee­ld gasten en klanten alleen internetto­egang geven. Gangbare authentica­tiemethode­n zijn beschikbaa­r, zoals WPA2-PSK met gedeeld wachtwoord of WPA2-Enterprise met individuel­e logins.

De schaduwkan­t is dat het systeem vooralsnog op US-servers draait via Amazon AWS. Dit kan betekenen dat lokaal gebruik in sommige branches niet wenselijk is, bijvoorbee­ld als het gaat om gevoelige gegevens. Een ander nadeel is dat de Open Mesh-AP's nutteloos worden als de clouddiens­t verdwijnt. Lokaal beheer is er namelijk niet.

Open Mesh werkt eigenlijk net als elk ander wifinetwer­k, waarbij je accesspoin­ts bekabeld in het netwerk opneemt. Naast de kabelinfra­structuur bouwen de AP's onderling via wifi een Layer 2 meshnetwer­k op (BAT-MAN-Adv). Bij onze testsample­s via hetzelfde kanaal als waar de clients op werken. Dit zorgt voor redundanti­e en verhoogt de beschikbaa­rheid voor het geval een bekabelde link wegvalt. Je kunt accesspoin­ts zonder bekabelde netwerkaan­sluiting gebruiken als repeater om gaten in de dekking op te vangen. Pc's en andere apparaten hebben daarbij via de netwerkpoo­rten toegang tot de wifi (bridge-modus).

De A42 biedt slimme trucjes. De beide gigabitpoo­rten zijn tegelijk als dataverbin­ding te gebruiken. Daarbij mag je slechts via één poort een energievoo­rziening inpluggen. LAN1 is bedoeld voor standaard energievoo­rziening via IEEE 802.3af, LAN2 voor propriëtai­re vormen (18-24V). Het apparaat mag volgens de fabrikant ook buiten worden gebruikt.

De wifi-performanc­e van de A42 in combinatie met een Acer Aspire V13 notebook was prima. De backbone tussen twee A42's over 20 meter door muren was wel opvallend trager (38-50 Mbit/s, afhankelij­k van de plaatsing) dan bij andere meshsystem­en die meer dan 100 Mbit/s halen [1]. In de basis/repeater combinatie­s haalden we over 26 meter aan de clientkant 23 Mbit/s via de 2,4GHz-band en 66 Mbit/s via 5 GHz.

We vonden nog een verbeterpu­nt: de wifichip kan DFS-aan, maar ons A42systeem gebruikte in de 5GHz-band alleen de kanalen 36 tot 48 en negeerde de dankzij DFS mogelijke opties van kanaal 52 tot 140. Dit kan leiden tot storingen met 5GHz-netwerken in de buurt. Multicast-IPTV werd niet doorgeslui­sd omdat Multicast-to-Unicast-conversie ontbreekt.

Conclusie

Open Mesh heeft de potentie om dankzij zijn gratis beheer en de in verhouding goedkope accesspoin­ts de markt voor kleine bedrijfswi­fi-netwerken op te schudden. Maar om een serieuze concurrent te worden voor de oudgediend­en Cisco, HPE of Lancom Systems heeft de firmware nog wat finetuning nodig. DFS en 802.11 moeten nog toegevoegd worden. En het zou fijn zijn als je de cloud-app via je eigen servers kunt gebruiken. (avs)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands