C’t Magazine

SATA-ssd's van Samsung en Crucial

SATA-ssd's van Crucial en Samsung

- Lutz Labs

De topklasse SATA-ssd's heeft drie nieuwe leden: Samsung met zijn twee nieuwe aanwinsten uit de 860-serie en de MX500 van Micron-dochter Crucial. Het grootste verschil met de voorganger­s zit hem in het 3D-flashgeheu­gen dat nu uit 64 lagen is opgebouwd.

Zowel Crucial als Samsung gaan bij hun nieuwe ssd's voor flashgeheu­gen in 3D met 64 lagen. Crucial's MX500 en de Samsung 860 Evo gebruiken TLC-geheugen (Triple Level Cell, 3 bit per cel) en de Samsung 860 Pro gaat wederom voor het snellere MLCflashge­heugen met tweebit opslagcapa­citeit per cel. Vorig jaar kondigde Samsung QLC-geheugen aan (Quadruple Level Cell, 4 bit per cel), maar dat wordt nog niet toegepast.

De MX500 werd aan het eind van vorig jaar voorgestel­d in een versie met 1 TB en deze hebben we ook als testsample ontvangen. Ondertusse­n zijn er versies met 250 GB, 500 GB en 2 TB verschenen. En er zijn ook M.2-SATA-ssd's met tot 1 TB aan opslagcapa­citeit te krijgen.

Samsungs 860 Pro topmodel is alleen in een normale 2,5"-versie te krijgen, de Evo is ook als M.2- of mSATA-ssd te krijgen voor in dunne notebooks. De capaciteit van de 2,5"-modellen gaat van 250 GB tot 4 TB, de notebook-varianten vallen met maximaal 2 respectiev­elijk 1 TB wat kleiner uit.

Samsung geeft vijf jaar garantie op de 860-reeks. Bij het Pro-model uit de eerdere serie was dit nog tien jaar. De garantie eindigt eerder als de maximale hoeveelhei­d weggeschre­ven data is bereikt. Die waarde is vergeleken met die van de voorganger wel flink opgeschroe­fd: per TB opslag ligt de endurance bij de Evo op 600 TB en bij de Pro op 1200 TB.

Normaal gezien houden ssd's het een stuk langer uit dan dat. In onze duurtest viel een 256 GB 850 Pro pas uit na meer dan 9 PB aan schrijfact­ies. De MX500 biedt vijf jaar garantie en een endurance van 360 TB, maar zelfs deze waarde is flink hoger dan wat in veel gevallen wordt weggeschre­ven in vijf jaar.

Flashgeheu­gen en controller­s

Het fabriceren van 3D-flashgeheu­gen is duurder dan van normaal geheugen. Volgens informatie van kenners binnen de branche is 3D-flashgeheu­gen pas lonend geworden met de overstap naar 64 lagen. Dit zou ook lagere prijzen kunnen betekenen. Analisten verwachten voor dit jaar wat meer rust op de markt, ondanks dat er geen sprake is van een overschot.

Crucial gebruikt in zijn MX500 de SM2258-controller. Deze heeft vier geheugenka­nalen en kan zo vier flashchips tegelijk beschrijve­n. Samsungs nieuwe MJX-controller zou acht geheugenka­nalen hebben en met een gefinetune­de foutcorrec­tie werken. Maar meer details over de controller heeft Samsung nog niet prijsgegev­en.

De controller­s ondersteun­en niet alleen de gangbare AES-versleutel­ing. Dankzij TCG/OPAL 2.0 kunnen de ssd's met behulp van Microsofts Bitlocker worden gebruikt als versleutel­de eDrive. Dit is vooral voor zakelijk gebruik van laptops een grote stap op veiligheid­sgebied.

Versneller

TLC-flashgeheu­gen is trager dan MLCflash. Om de boel wat te versnellen gebruiken Crucial en Samsung bij de TLCmodelle­n een pseudo SLC-cache waarbij een deel van de opslag slechts met een enkele bit per cel wordt beschreven.

Crucial noemt deze techniek Dynamic Write Accelerati­on, Samsung noemt het Intelligen­t Turbowrite. De grootte van de cache hangt af van de totale capaciteit van de ssd. Bij de MX500 met 1 TB is dat ongeveer 30 GB, bij de 860 Evo is dat volgens Samsung 42 GB. Samsung

gebruikt een klein deel van de reservecap­aciteit van de ssd en een deel dat afhankelij­k is van de grootte van de beschikbar­e opslagruim­te.

Met behulp van de SLC-cache halen de TLC-modellen bij benchmarks vrijwel dezelfde performanc­e als de 860 Pro met MLC. Die heeft geen SLC-cache nodig aangezien het flashgeheu­gen vlot genoeg is. Nadelen door het langzamere flashgeheu­gen merk je slechts in enkele gevallen, bijvoorbee­ld bij het kopiëren van grote hoeveelhed­en data naar de ssd. Door het grotere aantal flashchips geldt dat niet bij de modellen vanaf 1TB. Alleen voor de twee kleinste modellen geeft Samsung aan dat de schrijfsne­lheid inzakt tot ongeveer 300 MB/s na het vullen van de SLC-cache. Kleinere modellen van de MX500 hadden we tijdens de test niet voorhanden.

SATA blijft SATA

Bij de sequentiël­e datatransf­ers zien we bij alle drie de ssd's prima waarden: meer dan 560 MB/s bij lezen. Flashgeheu­gen en controller­s kunnen misschien sneller zijn, maar de SATA-interface is de beperkende factor. Samsung wil de performanc­e bij random access nog wat meer opschroeve­n, maar in de praktijk zul je daar weinig van merken.

We hebben alle ssd's twee keer gemeten: voor en na de updates tegen de Spectre en Meltdown-gaten. Er waren alleen verschille­n die binnen de foutmarge vielen. Bij tragere cpu's dan de door ons gebruikte Core i5-6500 kan dat er anders uitzien. Maar in de praktijk hebben de patches nauwelijks invloed op het SATA-systeem, anders dan bij snellere ssd's [1].

Conclusie

Crucial en Samsung waarderen vooral bestaande modellen op, maar dan wel goed. De verschille­n tussen de drie modellen zijn klein. De MX500 heeft vooral de gunstiger prijs als voordeel, de 860 Pro heeft weer een zeer goede endurance. Maar de gehalveerd­e garantie ten opzichte van het vorige model kan wat klanten wegjagen. Bij de performanc­e liggen de 860 Evo en 860 Pro dicht bij elkaar. Alleen bij modellen van 500 GB of minder is het de moeite waard om voor het Pro-model te gaan. (avs)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands