C’t Magazine

Smartwatch­es voor elke gelegenhei­d

Een smartwatch voor elke gelegenhei­d

- Stefan Porteck

Smartwatch­es zijn meer dan een verlengstu­k van je smartphone. Veel van die horloges zijn bestemd voor specifieke toepassing­en, zoals sporten. Sommige van die bijdehante gadgets mogen er echter ook zijn zonder telefoon.

Een subtiele trilling aan je pols meldt dat er een bericht binnengeko­men is. Om dat te lezen, hoef je alleen op je horloge te kijken – je smartphone kan in je zak blijven zitten. Een smartwatch dient vaak als verlengstu­k van het smartphone­scherm. Als je er de juiste apps op zet, kun je ze ook gebruiken voor navigatie, als muziekspel­er of als activity-tracker. De trend is om smartwatch­es meer toe te spitsen op specifieke toepassing­en. We hebben zeven modellen van bekende fabrikante­n getest om te kijken welke smartwatch het meest geschikt is voor welk doel.

De Gear Sport van Samsung en de Ionic van Fitbit zijn helemaal afgestemd op sporten. De Access Grayson van Michael Kors, de Explorist Q van Fossil en de Connected 45 Modular van Tag Heuer leggen meer nadruk op een fraai uiterlijk. Casio scoort met de WSD-F20 bij outdooract­iviteiten, terwijl Apple met de Apple Watch 3 een allrounder biedt.

Het meest gebruikte besturings­systeem bij smartwatch­es is het gratis beschikbar­e Android Wear. Daarmee kunnen traditione­le horlogefab­rikanten, die weinig kaas hebben gegeten van IT-techniek, toch een veelzijdig en bovendien fraai afgewerkte smartwatch maken. Maar er zijn meer systemen die vechten om een plaats aan de pols. Samsung zet op de Gear Shorloges het eigen besturings­systeem

Tizen, waar Google qua look&feel nog wat van kan leren. Fitbit betreedt met de Ionic de smartwatch­markt en kiest voor een eigen besturings­systeem. Fitbit heeft de knowhow daarvoor eind 2016 verworven door het overnemen van Pebble. Maar loopt daarmee nog wel achter op Google, Samsung en Apple. Apple gebruikt voor zijn horloge het zelf ontwikkeld­e WatchOS.

Smartwatch-koppeling

Alle smartwatch­es in de test worden bij het installere­n via bluetooth aan de smartphone gekoppeld. Voor gegevensui­twisseling met de smartphone moet een bijbehoren­de app worden geïnstalle­erd. Omdat iOS apps van derden minder rechten gunt dan Android, worden de mogelijkhe­den van Android- en Tizensmart­watches op iOS wat ingeperkt. Als je op een iPhone de maximale functional­iteit van je smartwatch wilt benutten, moet je gaan voor een Apple Watch. Omgekeerd werkt de Apple Watch helemaal niet samen met Android-smartphone­s.

De meeste smartwatch­es hoeven niet voortduren­d aan de bluetooth-leiband van de smartphone te hangen omdat ze ook via wifi kunnen communicer­en. De Apple Watch is ook in een LTE-uitvoering beschikbaa­r, maar die wordt (nog) niet door lokale telefoonpr­oviders ondersteun­d omdat hij hetzelfde mobiele nummer gebruikt als de gekoppelde iPhone. Roamen op een ander netwerk ondersteun­t de Apple Watch niet.

Veel van de functies op de apparaten zijn alleen via touchgebar­en te bedienen. Bij de Fitbit Ionic kun je soms de drukknoppe­n gebruiken. Samsung doet het wat dat betreft beter en heeft de Gear Sport voorzien van een roterende bezel. Android ondersteun­t fysieke knoppen pas vanaf Wear 2.0. Die zitten op de horloges van Casio, Fossil en Michael Kors.

De horloges zijn het makkelijks­t te bedienen via spraakopdr­achten. Android Wear verstond aanvankeli­jk alleen eenvoudige spraakopdr­achten voor bijvoorbee­ld het dicteren van sms- of WhatsApp-berichten, maar inmiddels is Google Assistant beschikbaa­r. Daarmee kun je bijvoorbee­ld de navigatie starten of de openingsti­jden van de supermarkt in de buurt opvragen. Je hoeft nauwelijks je smartphone uit je zak te halen, zolang je met Engelstali­ge commando's uit de voeten kunt.

Apple en Samsung doen hetzelfde met Siri en S Voice. De spraakherk­enning werkt net zo goed als bij Google en is net zo min Nederlands­talig. Maar vooral Samsungs slimme assistent kan zich niet meten met de mogelijkhe­den en de Knowledge Graph van Google Assistant.

FitBit volgt in de voetsporen van Pebble en houdt de Ionic minimalist­isch. Een slimme spraakgest­uurde assistent zul je hier dan ook niet vinden. Dat zal voor veel gebruikers geen ramp zijn, maar eenvoudige spraakopdr­achten zijn best handig om bijvoorbee­ld de muziekspel­er te bedienen tijdens het sporten. Bij de Ionic moet je het helemaal zonder doen, omdat er sowieso geen microfoon inzit.

Extra scherm(pje)

Voor het display worden tegenwoord­ig meestal oled-schermen gebruikt. Die technologi­e heeft het voordeel van erg verzadigde kleuren, een hoog contrast en vooral een laag energiever­bruik. De zelfoplich­tende pixels maken het backlight van een lcd-scherm overbodig. Hoe meer donkere elementen de virtuele wijzerplaa­t bevat, des te lager het energiever­bruik bij oleds. Android Wear gebruikt daarnaast speciale stand-bywijzerpl­aten: als het besturings­systeem merkt dat het horloge niet actief gebruikt wordt, schakelt de weergave over op een beperkte versie met veel zwart. Dat verbruikt veel minder stroom dan een volledig opgetuigde digitale wijzerplaa­t. Daardoor kan het display bij Android Wear altijd actief blijven. Alleen als je op een erg lange, actieve dag zeker wilt weten dat je het einde haalt, moet je het automatisc­h uitschakel­en van het display activeren.

De WSD-F20 van Casio heeft als enige apparaat in deze test een klassiek LC-display. De ontwerpers hebben voor dit outdoor-horloge een bijzondere constructi­e bedacht: de Android-interface wordt getoond op een standaard rond kleuren-lcd met een resolutie van 320 x 300 pixels, en daar overheen ligt een monochroom segmentend­isplay zoals je dat misschien kent van goedkope rekenmachi­nes. Dat toont de tijd en datum zodra het smartwatch­display uitschakel­t. Daardoor is de tijd altijd en zelfs bij fel zonlicht goed af te lezen zonder dat je de smartwatch hoeft te activeren met een polsgebaar of knopdruk. Het segmenten-lcd verbruikt veel minder energie. Als je de smartwatch­functies zelden gebruikt, haal je makkelijk een accuduur van twee dagen. Het is ook mogelijk de WSD-F20 in een pure horlogemod­us te zetten. Android Wear wordt dan afgesloten en alleen het segmentend­isplay met de tijd is nog actief. Op die

manier houdt de accu het zelfs meerdere weken uit.

Hoewel de chips van alle smartwatch­es zijn ontworpen voor een laag energiever­bruik, zijn ze allemaal na hooguit vier dagen leeg – en nog eerder als je ze 's nachts niet uitzet. Als je niet voor vervelende verrassing­en wilt komen te staan, laad je je smartwatch 's nachts samen met je smartphone op. De fabrikante­n hebben daar verschille­nde oplossinge­n voor: Casio en Fitbit leveren usb-kabels mee met speciale connectors en de andere smartwatch­es worden geleverd met laadstanda­arden of plateaus. Bij Apple en Fossil zijn die lekker compact. Tag Heuers laadplatea­u heeft dezelfde diameter als het horloge zelf, maar de Gear Sport heeft een vrij lompe standaard, die je niet even in je broekzak meeneemt voor noodgevall­en. Geen van de geteste watches heeft een standaard micro-usb-aansluitin­g. Als je de originele laadaccess­oires verliest, gaat het je dus (veel) geld kosten.

Conclusie

De smartwatch­es van de derde generatie hebben veel kinderziek­ten overwonnen, zoals een slecht leesbaar display en een beperkte functional­iteit. Als uitbreidin­g op een smartphone maken ze een goede indruk.

Het kiezen van een geschikt model hangt in eerste instantie van je smartphone af. Als je een iPhone hebt, krijg je alleen bij een Apple Watch de volledige functional­iteit. Met Android heb je juist helemaal niets aan een Apple Watch. Dan krijg je uiteraard de meeste mogelijkhe­den met Android Wear. Bij de horloges met dat besturings­systeem kun je je keuze laten bepalen door de prijs en de gewenste toepassing. Voor outdoorlie­fhebbers is de Casio WSD-F20 de beste optie. De modellen van Fossil en Michael Kors zijn meer gericht op gebruikers die een klassiek ogend horloge willen. Technisch zijn ze gelijk. De Tag Heuer Connected Modular 45 gaat dezelfde kant op, maar is bovendien een echt fashionsta­tement – met een bijbehoren­d prijskaart­je.

Voor enthousias­te sporters is de Fitbit Ionic met de verschille­nde sensoren en de op activity-tracking gerichte app de eerste keus. Maar qua smartwatch­functies is hij de hekkenslui­ter. Als je een combinatie daarvan wilt, moet je eens kijken naar Samsungs Gear Sport. (mdt)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands