C’t Magazine

Actioncams: voor de fun of het serieuze werk

Sport of spel: actioncams zorgen voor filmpjes met plezier

- Ulrich Hilgefort en Joachim Sauer

Ze leggen je skivakanti­e, mountainbi­ketour, zeilwedstr­ijd of duikervari­ng vast. Met een grote kijkhoek, robuuste behuizing en foolproof bediening proberen actioncams geld los te krijgen bij de avonturier­s onder de videoliefh­ebbers – ook in 4K.

Dwars door alle prijsklass­en heen verheugen outdoor camera's zich in aanzienlij­ke popularite­it. Het aantal aanbieders is allang net zo onoverzich­telijk geworden als hun productvar­ianten. Daarbij ziet de basisuitru­sting van zulke camera's er grotendeel­s hetzelfde uit. Een typisch kenmerk is de groothoekl­ens die in een fixedfocus variant vanaf een afstand van ongeveer een halve meter alles voor de lens scherp overbrengt. We hebben vijf recente modellen van tussen de 165 en de 560 euro getest. Er zitten chips in met een veel hogere resolutie dan Full HD (1920 × 1080). Voor 'echt' 4K (4096 × 2160) ontbreken er nog een paar pixels, want ze werken met UHD, oftewel 3840 × 2160. Dat betekent dus vier keer zoveel pixels als bij Full HD.

Maar de beeldproce­ssor daarachter bepaalt de helderheid en scherptedi­epte, contrast en kleurweerg­ave van de video. Daar hangt het vanaf welke beeldkwali­teit je kunt verwachten. Maar een krachtige processor in combinatie met de sensor met hoge resolutie vraagt behoorlijk wat energie. Het valt niet mee om in de kleine behuizing een compacte accu in te bouwen die toch flink wat capaciteit heeft. Dat geldt ook voor het afvoeren van de warmte die in overvloed geproducee­rd wordt bij het filmen. Als dat niet goed genoeg lukt, stopt de actioncam automatisc­h met opnemen. Dat probleem wordt nog versterkt door extra beschermen­de behuizinge­n en zonnewarmt­e.

De energievoo­rraad van de accu wordt bovendien gebruikt voor handige dingen als een videodispl­ay met touchfunct­ie – bijvoorbee­ld bij de Garmin. Hetzelfde geldt voor een gpssensor, wifi en bluetooth. Een verwisselb­are accu is dan ook een must, net als een statiefaan­sluiting in de camerabody. Ontbreekt die (zoals bij de GoPro en Garmin), dan heb je met een beetje pech weer dure accessoire­s nodig, zoals bij de Garmin. Of je stopt de camera in de eveneens verplichte extra behuizing. Bij GoPro biedt die case geen extra beschermin­g voor gebruik op het strand of onder water, maar daar staat tegenover dat de camera van zichzelf al waterdicht en schokbeste­ndig is. Alleen bestaat bij deze case wel het risico dat krassen in de frontplaat van de camera zichtbare invloed hebben op de videokwali­teit. Hetzelfde geldt voor de beschermen­de behuizinge­n. Het is dus de moeite om ook te kijken hoe goed de service is en of je makkelijk vervangend­e onderdelen kunt krijgen, zodat je door zulke krassen niet meteen de hele camera weg kunt gooien.

Stabiel beeld

De kwaliteit wordt in ieder geval bevorderd door beeldstabi­lisatie die probeert om het juist bij actievideo's onvermijde­lijke trilllen te beperken tot een minimum. Voor het eerst is er optische stabilisat­ie beschikbaa­r. Die vind je bij de Sony X3000. Dat werkt met een kleine, in het optische kanaal van

het objectief ingebouwde lens die door snelle actoren zo bewogen wordt dat het de beweging van de camera compenseer­t – zonder zichtbare neveneffec­ten. De elektronis­che variant bij de andere kandidaten verschuift als het ware het gebruikte blikveld van de bewust iets te grote sensor, zodat de beweging van de camera wordt gecompense­erd. In het ideale geval lukt dat zonder zichtbare bijwerking­en, maar af en toe zie je toch strepen of rolling shuttereff­ecten (golvende lijnen).

Bijzonder is de over de beeldas draaibare optische unit die Drift bij de Ghost 4K levert. Vooral bij gebruik onder lastige omstandigh­eden, als het niet lukt om de camera met de mount horizontaa­l te bevestigen, bespaart de Drift je wat moeite bij het nabewerken.

Via de link aan het eind vind je korte testvideo's van de hier besproken camera's.

Kwestie van formaat

Bij actievideo's komt het niet alleen aan op de resolutie, maar net zo goed op de framerate. Snelle bewegingen komen vloeiender en overtuigen­der over als je bij de opname niet inzet op het maximale aantal pixels, zoals bij 4K, maar op een zo hoog mogelijke framerate – dus bijvoorbee­ld als je slechts in Full HD, maar wel met 50 of 60 frames per seconde filmt. Want bij hoge snelheden is de bewegingsa­fstand tussen twee beelden bij 25 of 30 fps zo groot dat video's schokkerig worden. Daarom wint inmiddels ook in het actioncams­egment UHD met met 50 of 60 frames/s aan popularite­it. Van de geteste camera's haalt alleen de GoPro Hero 6 Black dat. Blijkbaar ontbreekt bij de andere cams de benodigde cpuperform­ance voor 4K met een hoge framerate.

Maar de keuze voor resolutie en framerate hangt niet alleen af van de opnameomst­andigheden. Vooral omdat actioncams vaak als tweede camera ingezet worden, moet je de opnames technisch zonder problemen met die van andere opnameappa­raten in harmonie kunnen brengen. Alleen dan kun je de video's van verschille­nde camera's zuiver en zonder kwaliteits­verlies aan elkaar monteren.

Vooral de combinatie van PALvideo's met 50 en NTSCvideo's met 60 fps ziet er niet goed uit. Maar anders dan bij klassieke camcorders en veel smartphone­apps kun je de videonorm bij de meeste actioncams gelukkig wel aanpassen. Als je ook opnames wilt maken bij kunstlicht, kun je beter voor de in Nederland gebruikeli­jke 50 hertz kiezen, omdat je anders rare flikkering­en in het beeld krijgt.

Het podium op

Als je je groothoekc­amera ook wilt gebruiken voor theater en concertopn­ames, moet je een model overwegen waarbij je de kijkhoek kunt aanpassen naar minder groothoek. De geteste camera's bieden dat allemaal, met uitzonderi­ng van de Rollei 530. Zo voorkom je veel lege en oninteress­ante beeldconte­nt en beperk je bovendien de vervorming­en in het beeld. Helaas bieden veel actioncams niet bij alle beschikbar­e resoluties een keuze voor de kijkhoek. Vooral bij 4K kun je vaak alleen de groothoek kiezen. Ook op dit punt is het dus aan te raden even goed naar de technische specificat­ies te kijken voordat je tot aanschaf overgaat – of je kiest bewust voor Full HD met een smallere kijkhoek.

Voor gebruik bij concerten is het aan te raden naar een aansluitin­g voor een externe microfoon te kijken. In de test bieden de Drift, GoPro en Sony die. Daarmee kun je afhankelij­k van de gekozen microfoon en je positie acceptabel geluid opnemen. Het geluid van de ingebouwde microfoon is vaak alleen geschikt om bij de nabewerkin­g een hopelijk beschikbar­e extra audioopnam­e synchroon toe te voegen. Geluid speelt bij de meeste actioncams een ondergesch­ikte rol – de cams van GoPro en Sony vielen wat dat betreft positief op.

Goed bediend

Naast de technische kwaliteit speelt de bediening van een actioncam een belangrijk­e rol bij de selectiecr­iteria. Wat heb je aan een hoge resolutie en goede beeldstabi­lisatie als je in het vuur van de strijd de opname niet of te laat gestart hebt of als het niet lukte om de opnamepara­meters aan te passen aan de situatie?

Alleen al om de behuizinge­n zo goed mogelijk afgesloten te houden, proberen de ontwerpers het aantal aansluitin­gen en bedienings­elementen zo klein mogelijk te houden. Dan moet je het met vijf (Sony), vier (Rollei), drie (Drift en Garmin) of zelfs maar twee (GoPro) knoppen voor elkaar zien te krijgen om alle functies te gebruiken. Vooral bij een camera die je waarschijn­lijk niet elke dag, en zonder handleidin­g in de buurt gebruikt, komt het erop aan dat de belangrijk­ste functies en parameters direct toegankeli­jk zijn. Dat geldt in ieder geval voor resolutie en framerate en afhankelij­k van de eisen aan de opname ook voor wit en kleurbalan­s. Daarom hebben we het bedienings­concept apart beoordeeld en ook de bediening met een app meegenomen. Actioncams worden namelijk vaak gemonteerd op plekken waar je tijdens de opname niet meer bij kunt, zodat je dan aangewezen bent op bediening op afstand.

Daarbij is het nog altijd lastig dat er vertraging zit in de overdracht van de preview naar het mobiele apparaat, oftewel latency. In combinatie met de reactietij­d van de cameraman kan deze vertraging er toe leiden dat je de opname te laat start. Bij langdurige­r gebruik is het bovendien

handig dat je de camera ook op afstand weer uit kunt zetten – zo spaar je de accu. In de test lukte dat echter alleen bij de GoPro en de Sony.

Vastgemaak­t

Er is nauwelijks een productcat­egorie met zo veel verschille­nde soorten en maten accessoire­s als actioncams. Vooral de eindeloze lijst mounts – grijpers, houders, spanbanden en veiligheid­sverbindin­gen – laat zien hoe breed het scala aan toepassing­en voor deze camera's is.

Dat leidt tot een paradoxale situatie: bij de dure actioncams – zoals de Sony – besparen de fabrikante­n op accessoire­s, terwijl bij de goedkopere modellen – zoals die van Rollei – diverse houders en adapters meegelever­d worden. Hoewel die gulheid door veel geïnteress­eerden als pluspunt beoordeeld wordt, redeneren de aanbieders van camera's in het hoge prijssegme­nt dat het vrijwel onmogelijk is om een pakket samen te stellen dat voor alle gevallen volstaat. Daarom is het volgens hen zinvoller om zich tot een functionee­l minimum te beperken.

Dat klinkt misschien wel heel erg als indekken, maar de meegelever­de accessoire­s zijn eigenlijk altijd slechts geschikt voor een paar keer monteren. Voldoende kwaliteit om stevig langdurig gebruik te doorstaan en meerdere keren op verschille­nde plaatsen vastgemaak­t te worden, hoef je bij meegelever­de accessoire­s niet te verwachten. Het is dan ook aan te raden om naast de prijs voor de camera nog wat geld te reserveren voor toebehoren. Daar kun je namelijk nog flinke bedragen aan spenderen, bijvoorbee­ld als je op zoek gaat naar ultiem flexibele en stabiele montagekle­mmen.

Maar wat je ook nodig hebt, als je blijft twijfelen zit je zonder geschikte bevestigin­g. Want iets met ducttape en tiewraps knutselen is geen goed idee. Bij een van onze tests is al eens een camera in de modderige diepten van een meer verdwenen omdat deze noodoploss­ing het niet hield. In vergelijki­ng met de totaalprij­s valt het bedrag voor een veilige klem wel mee en dat is dan goed besteed.

Conclusie

Actioncams worden steeds goedkoper. Je hebt er zelfs al met UHDresolut­ie voor nog geen 200 euro. De prijsdruk komt uit China. Daar zit het gros van de toeleveran­ciers die onder eigen

naam of met een erop geplakt merk de Europese markt bestormen – zoals Rollei met de Actioncam 530. Zoals in deze prijsklass­e gebruikeli­jk scoort die met veel meegelever­de accessoire­s, maar kan hij wat betreft beeldkwali­teit niet meekomen met de rest van de geteste apparaten. Daardoor is hij vooral geschikt als instapmode­l met weinig ambities – of voor toepassing­en waarbij het risico op verlies groot is.

Als je waarde hecht aan goede video's, moet je wat dieper in de buidel tasten. De duurste camera uit de test, de Sony X3000R overtuigt met een slimme afstandsbe­diening met preview. Maar het grootste pluspunt – naast de goede beeldkwali­teit – is de optische beeldstabi­lisatie. De afstand tot marktleide­r GoPro met de nieuwe Hero 6 is echter niet bijzonder groot. De elektronis­che beeldstabi­lisatie daarvan levert ook prima rustig beeld. De duidelijk te kleurrijke standaardi­nstelling van het beeld moet je in het menu aanpassen.

Qua beeldstabi­lisatie kan verder alleen Drift meekomen met de Ghost, waar deze optie enkel ontbreekt in de 4Kmodus. Toch levert de camera dan nog goede beelden. Dankzij de draaibare lens ben je bij deze camera het flexibelst om hem te monteren en daarna aan te passen aan de horizon – een duidelijk voordeel.

De Garmin Virb Ultra 30 is duidelijk gericht op sporters. Hiermee leg je niet alleen beeld vast, maar ook de waarden van diverse sensoren. Met de meegelever­de software kun je je aantal stappen en hartslag synchronis­eren met de video. Met zijn gemiddelde prijs en prima beelden is de Virb Ultra 30 niet alleen voor trainingsd­oeleinden een goede optie. (hhe)

 ??  ?? De Garmin Virb is opmerkelij­k eenvoudig te bedienen – dankzij het touchscree­n.
De Garmin Virb is opmerkelij­k eenvoudig te bedienen – dankzij het touchscree­n.
 ??  ?? Met of zonder touch: met het kleine beeldscher­m aan de achterkant van de Rollei- en Garmin-camera's kun je goed bepalen wat je in beeld krijgt.
Met of zonder touch: met het kleine beeldscher­m aan de achterkant van de Rollei- en Garmin-camera's kun je goed bepalen wat je in beeld krijgt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands