C’t Magazine

Compacte notebooks getest

Compacte notebooks met achtste generatie Core i-cpu's

- Florian Müssig

Intels meest recente mobiele quadcores zijn net als de oudere dualcores geschikt voor dunne en lichte notebooks, maar dan met veel hogere prestaties. We testen een aantal topmodelle­n van bekende fabrikante­n.

Eerdere overgangen naar een nieuwe Core i-serie betekenden steeds een kleine stap vooruit qua processorp­erformance. Intels achtste Core i-generatie is echter een reuzenspro­ng vooruit. In plaats van twee krijg je nu vier cores, die genoeg hebben aan slechts 15 watt TDP (Thermal Design Power). We hebben voor deze test enkele topmodelle­n van bekende fabrikante­n verzameld: de Asus ZenBook 13, Dell XPS 13, HP Spectre 13 en Microsoft Surface Book 2. De prijzen lopen uiteen van 1250 tot 2850 euro. De Lenovo Yoga 920 en Acer Swift 5 waren nog niet verkrijgba­ar. Apple heeft nog geen MacBook uitgebrach­t met de achtste generatie Core i.

Alle geteste apparaten vallen in de 13"-categorie, maar hebben net iets andere buitenmate­n. Dat komt vooral door de ontwikkeli­ngen bij de constructi­e van het scherm: bij moderne notebooks zijn de randen veel smaller dan voorheen. Het verschilt per fabrikant hoe ver men daarin gaat.

Dell en HP gebruiken een 13,3-inch panel met dunne randen, waardoor de buitenafme­tingen van het notebook afnemen. Die komen meer overeen met die van oudere 12,5"-notebooks. Dell gaat daarin nog een stapje verder dan HP. Bij de Surface Book 2 van 13,5 inch valt de ongebruike­lijke 3:2 beeldverho­uding van het display op.

Alle notebooks hebben een heldere scherm met krachtige kleuren, die ook van opzij bekeken weinig afwijkinge­n vertonen. De geteste XPS 13 en ZenBook 13 hebben een mat beeldscher­m. Bij de touchscree­ns van de andere modellen zit een spiegelend­e glaslaag voor het eigen-

lijke panel. Microsoft biedt bovendien drukgevoel­ige peninvoer, maar de pen wordt niet meegelever­d.

Prestaties en koeling

Alle notebooks bieden dankzij hun quadcorepr­ocessor duidelijk meer rekenkrach­t dan hun voorganger­s met een dualcore. Maar er zijn ook meetbare, maar niet merkbare verschille­n. De Core i7-8550U in de XPS 13 presteert net iets minder dan die in de Asus en HP. Hij valt vrij snel terug van zijn turbostand naar de normale klokfreque­ntie, maar het koelsystee­m slaagt erin om korte pieken in de belasting op te vangen zonder dat de ventilator begint te janken. Bij de HP is het nadeel van een erg dunne behuizing hoorbaar: de ventilator springt bij belasting al snel aan. Bij langdurige zware rekentaken worden de Asus en Dell luidruchti­ger dan de rest.

Als je ook bij veeleisend­e taken stilte wilt, moet je kiezen voor de Surface Book 2. Microsoft koelt de quadcore geluidloos zonder ventilator. Omdat de processor in het begin zelfs meer verbruikt dan de nominale 15 watt, biedt hij ondanks de passieve koeling bij een belasting van enkele minuten zelfs meer rekenkrach­t dan de concurrere­nde notebooks.

Net als bij andere passief gekoelde notebooks en tablets zakken de prestaties echter in zodra in de behuizing een bepaalde temperatuu­r bereikt wordt. De prestaties zijn bovendien meer dan bij de concurrent­en afhankelij­k van de omgevingst­emperatuur.

Hybride modellen (zoals de Surface) hebben een voordeel qua koeling: omdat het scherm zelfstandi­g bruikbaar moet zijn, bevindt de cpu zich in dat gedeelte. Anders dan bij gewone notebooks, kan tijdens het gebruik de warmte vrij naar achteren wegstromen in plaats van naar onderen. De behuizing en cpu koelen sneller af na belasting en je kunt het notebook op schoot nemen zonder je bovenbenen te grillen.

Met en zonder gpu

Net als zijn voorganger heeft ook de Surface Book 2 een aparte grafische kaart ingebouwd in het gedeelte met het toetsenbor­d. Deze Nvidia Geforce GTX 1050 biedt voldoende 3D-prestaties om recente games met de nodige details vloeiend weer te geven. De andere notebooks lukt dat niet. De GeForce MX150 in het Asus-notebook is langzamer en bij Dell en HP moet de geïntegree­rde Intel UHD 620 in de processor de beelden verzorgen. Behalve bij games (en sommige filters in Photoshop en Premiere) heb je geen voordeel van de Nvidia-gpu's. Voor kantoorwer­k, internette­n en video's is de geïntegree­rde Intel-gpu meer dan voldoende. In tegenstell­ing tot de cpu wordt de gpu in de Surface Book 2 actief gekoeld, maar de ventilator draait alleen bij 3D-belasting.

Alle geteste notebooks hebben een goede accuduur, zelfs de ‘maar' 12 uur van HP is genoeg voor een werkdag zonder netvoeding. Dat het notebook van Dell meer dan 26 uur doorgaat, ligt niet alleen aan de energiezui­nige processor en de grote accucapaci­teit: het Full HD-scherm verbruikt

minder stroom dan de hogere resolutie bij Microsofts notebook. Ook Asus en HP halen hierdoor een lange accuduur, ondanks een relatief lage accucapaci­teit.

Aansluitin­gen en extra's

Alle geteste exemplaren hebben op zijn minst een moderne USB-C-aansluitin­g. Bij de Surface Book 2 biedt die USB 3.0- en DisplayPor­t-signalen en wordt hij voor het opladen van de accu gebruikt. Bij Dell en HP zijn zelfs USB 3.1-snelheden en Thunderbol­t 3 mogelijk. HP levert een typeC-netvoeding mee, de andere gebruiken speciale aansluitin­gen voor hun eigen voeding. Microsoft biedt een dockingsta- tion via de Surface Connector als optie, maar net als bij Dell en HP kun je ook een generiek USB-C-dock aansluiten. De USB-C-aansluitin­g bij het Asus-notebook geeft alleen USB 3.0-signalen door. Een sd-geheugenka­artlezer is aanwezig bij Asus, Dell en Microsoft.

De Surface Book 2 heeft een infraroodc­amera, die het makkelijk biometrisc­h inloggen mogelijk maakt. Asus heeft daar een vingerafdr­ukscanner voor ingebouwd. Van het met benchmarks gemeten verschil tussen de SATA-sdd in het Asus-notebook en de NVMe-ssd's van de andere apparaten is in de dagelijkse praktijk niets merkbaar.

Conclusie

Alle geteste notebooks bieden krachtige prestaties, die in compacte 13"-notebooks nog niet eerder beschikbaa­r waren. De algehele indruk is prima, maar elk apparaat heeft zijn eigen kleinere of grotere minpunten. Bij de Asus ZenBook 13 wordt USB-C niet optimaal benut, maar bij de HP Spectre 13 moet je voor alle randappara­tuur juist overstappe­n op USB-C. Bij de Dell XPS 13 stoort de niet uitschakel­bare automatisc­h helderheid­saanpassin­g. Bij de Microsoft Surface Book 2 is vooral de prijs een nadeel: voor de 2850 euro van de geteste configurat­ie koop je twee van de andere, toch ook niet bepaald goedkope notebooks. (mdt)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De notebooks van HP en Microsoft hebben ongebruike­lijke scharniere­n.
De notebooks van HP en Microsoft hebben ongebruike­lijke scharniere­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands