C’t Magazine

Windows RE testen en repareren

Controleer en repareer Windows RE

- Axel Vahldiek

Dat Windows RE op veel pc's niet staat waar het volgens Microsoft hoort te staan, ligt aan de manier waarop Windows tegenwoord­ig geïnstalle­erd wordt. Het set-upprogramm­a zet een image en een bootloader op de schijf. Bij de eerste start van Windows draait dan het OOBE-proces ('out-of-boxexperie­nce'), dat verantwoor­delijk is voor dingen als hardwarehe­rkenning, maar ook Windows RE op een aparte partitie zet. Veel pc-fabrikante­n gebruiken echter geen standaard-image van Microsoft en houden geen rekening met Windows RE. Dat staat dan op een verkeerde plek of ontbreekt helemaal. In het ergste geval kan Windows zichzelf daardoor niet repareren. Lees verderop hoe je dat controleer­t en indien nodig verhelpt.

Het goed functioner­en van Windows RE vereist twee dingen: het containerb­estand winre.wim moet aanwezig zijn, en het moet verwerkt zijn in de bootloader. Dat controleer je het snelst met de PowerShell met administra­torrechten. Typ bij Windows 7 cmd in het zoekvak van het startmenu en start dat via het contextmen­u. Bij Windows 8.1 of 10 gebruik je de toetscombi­natie Windows+X. Typ daarin de volgende opdracht:

reagentc /info

Bij de tekstuitvo­er zoek je naar de regel 'Windows RE geactiveer­d' of 'WinRE-status' met daarachter een '1' of 'Enabled', al naargelang de Windows-versie. In dat geval is aan beide voorwaarde­n voldaan. Ter controle kun je Windows RE een keer starten (zie pagina 44). De rest van dit artikel heb je dan niet nodig.

Activeren

De status '0' of 'Disabled' kan drie oorzaken hebben: het bestand winre.wim ontbreekt helemaal, het staat op een verkeerde plek of is niet verwerkt in de bootloader. Dat laatste los je eenvoudig op met de volgende opdracht, die sowieso geen kwaad kan:

reagentc /enable

Als Windows de opdracht bevestigt, herhaal je de controle en ben je als het goed is klaar.

Krijg je daarentege­n een foutmeldin­g, dan controleer je of winre.wim ergens op je schijf staat. Daarvoor moet je instellen dat Windows Verkenner verborgen systeembes­tanden weergeeft. Klik bij 'Beeld' op 'Opties' en kies 'Map- en zoekopties wijzigen'. Ga naar het tabblad 'Weergave' en vink het vakje 'Beveiligde besturings­systeembes­tanden verbergen (aanbevolen)' uit. Selecteer bovendien verder naar beneden de optie 'Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven'. Ga in Windows Verkenner naar station C: en typ in het zoekvak 'winre.wim' in. Krijg je geen resultaat, dan herhaal je dat voor alle overige stations, met uitzonderi­ng van de netwerk- en optische stations. Als je het bestand vindt, kopieer je het naar de plek waar het hoort, namelijk de map C:\windows\ system32\recovery. Klik op 'Doorgaan' als Windows om administra­torrechten vraagt.

Vervolgens gebruik je weer het commando reagentc /enable. Het bestand verdwijnt dan naar de definitiev­e locatie, waar het staat als het in de bootloader verwerkt is: op een aparte herstelpar­titie in de map 'recovery'. Bij MBR-schijven met een enkele partitie kan dat ook in de verborgen systeemmap C:\recovery zijn. Een aparte herstelpar­titie kun je met Diskpart vinden en eventueel van een stationsle­tter voorzien (meer hierover in de volgende c't). Test of je RE kunt starten.

Andere oplossinge­n

Als het bestand winre.wim ontbreekt, kopieer je het van een andere pc met dezelfde Windows-versie. De editie (Home, Pro, etc.) maakt niet uit, wel of het 32- of 64bit is. Deactiveer eerst Windows RE op de andere pc met reagentc /disable, zodat Windows de benodigde bestanden naar de Windows-partitie terugzet. Daarvoor is meestal minder dan 1 GB nodig. Kopieer vervolgens winre.wim en reagent.xml uit de map C:\windows\system32\recovery naar een extern medium en activeer RE weer met reagentc /enable.

Daarna kun je op de pc zonder Windows RE de bestanden kopiëren naar de map C:\ windows\system32\recovery en RE activeren met het inmiddels bekende reagentc /enable. Daarna zou het moeten werken.

(mdt)

Het in het vorige artikel genoemde Windows RE staat standaard op een aparte herstelpar­titie. Daar hoort het te staan tenminste, maar de werkelijkh­eid is vaak anders. Met enkele ingrepen herstel je dit.

 ??  ?? Zo hoort het niet: als de status van Windows RE 'disabled' is, biedt het geen hulp bij opstartpro­blemen.
Zo hoort het niet: als de status van Windows RE 'disabled' is, biedt het geen hulp bij opstartpro­blemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands