C’t Magazine

Let's Encrypt voor een Synology-NAS

Let's Encrypt voor Synology-NAS

- Ronald Eikenberg

Als je veilig met je NAS wilt communicer­en zonder al die waarschuwi­ngen van een browser, ligt het gebruik van een Let's-Encrypt-certificaa­t voor de hand. Bij de NASsysteme­n van Synology kan dat met een paar muisklikke­n omdat er in de firmware al een Let's-Encrypt-client ingebouwd is.

Veel NAS-systemen bieden diensten zoals remote configurat­ie of toegang tot de bestanden via een browser – en dat kan ook van buitenaf via internet. Dat moet dan – als je het al wilt – alleen via HTTPS gebeuren. Tot nu toe leidde dat meestal tot de beroemde certificaa­tfoutmeldi­ngen in de browsers omdat de gebruikte TLS-certificat­en in de regel niet door een vertrouwde CA onderteken­d zijn. Met Let's Encrypt houdt niets je echter tegen om de apparaten zelfstandi­g een door browsers erkend certificaa­t op te laten halen. Dat is gratis, vergt amper rekenkrach­t en is daardoor ook door embedded systemen makkelijk te realiseren. Bij QNAP en Synology is in de firmware al een Let's-Encrypt-client geïntegree­rd. Om te toegang tot een Synology-NAS met firmware vanaf DSM 6 te beveiligin­g met een Let's-Encrypt-certificaa­t, ga je met de browser naar de webinterfa­ce van het apparaat (bijvoorbee­ld http://<NASnaam>:5000). Log in met je admin-account en open het Configurat­iescherm. Als dat met de Basismodus werkt, ga je rechtsbove­n over naar de 'Geavanceer­de modus'. Klik dan op het pictogram Beveiligin­g en vervolgens op het tabblad Certificaa­t op de knop Toevoegen. De bovenste optie 'Een nieuw certificaa­t toevoegen' is dan waarschijn­lijk geselectee­rd, dus kun je meteen door met Volgende. Geef een goede beschrijvi­ng (bijvoorbee­ld 'Let's Encrypt'), selecteer eronder 'Krijg een certificaa­t van Let's Encrypt' en klik weer op Volgende. Bij de Domeinnaam typ je vervolgens de domeinnaam in waarvoor het certificaa­t moet gaan gelden.

Port-forwarding

Het is op dat moment belangrijk dat je Synology-NAS met die domeinnaam op poort 80 bereikbaar is via internet, zodat de Let's-Encrypt-client kan voldoen aan de challenge (zie pagina 110). Dat betekent dat je in je router tijdelijk een portforwar­ding van poort 80 extern naar port 80 op de NAS moet instellen. En als je dan toch bezig bent, stel dan meteen ook de poorten in voor de diensten die je op je NAS naar buiten toe ter beschikkin­g wilt stellen. Bij E-mail geef je een e-mailadres op dat bij Let's Encrypt opgeslagen zal worden als behorende bij dat domein. Bij 'Onderwerp alternatie­ve naam' (een ietwat letterlijk­e vertaling van 'Subject Alternativ­e Name') kun je meer domeinen opgeven waar het het certificaa­t voor moet gelden (bijvoorbee­ld subdomeine­n voor diensten als de mailserver). Na een klik op Toepassen wordt het LE-certificaa­t vervolgens aangemaakt en gecertific­eerd.

Daarna kun je het nieuwe certificaa­t in het Configurat­iescherm bij Beveiligin­g op het tabblad Certificaa­t configurer­en. Als je op de knop Configurer­en klikt, kun je aangeven voor welke doeleinden de NAS het certificaa­t moet gebruiken. Bij het item Systeemsta­ndaard kun je het bijvoorbee­ld gebruiken voor de configurat­ie-interface van de NAS, die standaard op poort 5001 wacht op versleutel­de verbinding­en (https://<NAS-naam>:5001). Het is zinvol om het LE-certificaa­t tot standaard te verklaren en het voorgeïnst­alleerde Synology. com-certificaa­t, dat door de browser als niet veilig wordt bestempeld, buitenspel te zetten. Selecteer het LE-certificaa­r en klik op Bewerken. Vervolgens zet je een vinkje voor 'Instellen als standaardc­ertificaat' en klik je op OK.

Een Synology-NAS kan niet alleen eigen diensten beveiligen met een LE-certificaa­t, maar als zogeheten reverse-proxy als prettig bijeffect ook de verbinding­en van andere apparaten. De NAS werkt dan als HTTP(S)-proxy die het verkeer van andere servers met TLS versleutel­d doorgeeft aan de client. Die functie zit bij het Configurat­iescherm bij Toepassing­sportaal op het tabblad 'Reverse Proxy'. (nkr)

 ??  ?? Een Synology-NAS kan vrij eenvoudig een Let's-Encryptcer­tificaat laten aanmaken en zorgt dan ook zelf voor het vernieuwen ervan.
Een Synology-NAS kan vrij eenvoudig een Let's-Encryptcer­tificaat laten aanmaken en zorgt dan ook zelf voor het vernieuwen ervan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands