C’t Magazine

Modulaire router met OpenWRT

-

De Tsjechisch­e domeinbehe­erder CZ.Nic heeft het routerproj­ect Turris Mox geïntroduc­eerd. Bijzonder aan de Turris Mox is de modulaire opbouw: in de basismodul­e Mox A zit een 1,2 GHz dualcore ARM-cpu, 512 MB DDR3 werkgeheug­en, 8 MB aan SPI-flash en een ethernet- en USB 3.0 Apoort. De firmwareop­slag kun je uitbreiden met een microSD-kaart. Het apparaat kan via een SDIO verbonden 2-stream wifimodule ook als accesspoin­t dienen.

De uitbreidin­gsmodules worden met een 64-pins aansluitin­g voorzien van een PCIe 2.0-lane, NBase-T tot 2,5 Gbit/s, usb-aansluitin­g en voeding. Voor meer wifikaarte­n, mobiele modems en ssd's is er de Mox B, waar je mini-PCIe-kaarten in kunt stoppen. In de Mox C zitten vier gigabit-netwerkpoo­rten. De Mox D heeft een SFP-slot om een optische datakabel aan te sluiten. De router kan maar één type module tegelijker­tijd aansturen, een switch (Mox C) en SFP-module (Mox D) kun je bijvoorbee­ld niet tegelijker­tijd gebruiken.

Voor de Turris router zal de Open Hardware License van CERN gelden. De fabrikant zal dus alle productieg­egevens publiceren. Onafhankel­ijke ontwikkela­ars zullen daardoor zonder al te veel uitzoekwer­k eigen modules kunnen ontwikkele­n. Alle onderdelen van de behuizing moet je bovendien met een 3D-printer kunnen maken.

Net als bij zijn voorganger wil CZ.Nic het project via crowdfundi­ng financiere­n. Als het doelbedrag wordt gehaald, zal de Turris Mox in de herfst beschikbaa­r zijn.

 ??  ?? De opensource­router Turris Mox bestaat uit meerdere modules, zodat je de configurat­ie aan je individuel­e wensen kunt aanpassen.
De opensource­router Turris Mox bestaat uit meerdere modules, zodat je de configurat­ie aan je individuel­e wensen kunt aanpassen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands