C’t Magazine

Ubuntu 18.04 LTS

Ubuntu 18.04 LTS: Linux-distributi­e met vijf jaar ondersteun­ing

- Thorsten Leemhuis

Unity is verdwenen en Gnome en X-server zijn weer in ere hersteld. De nieuwe Ubuntu kijkt je wel meer op de vingers. Het nieuwe Livepatchi­ng voorkomt hinderlijk­e herstarts.

De highlights van de nieuwe Ubuntu 18.04 zijn long-term support, snappakket­ten bij de standaard installati­e en het installere­n van kernel-fixes tijdens gebruik. De versie met de codenaam 'Bionic Beaver' is bovendien de eerste release met long-term support (LTS) die stan- daard Ubuntu Desktop gebruikt. Dit is de bij Ubuntu 17.10 nieuw geïntroduc­eerde bedienings­interface op basis van Gnome, die de rol overneemt van het eerder gebruikte Unity dat Ubuntu-sponsor Canonical een jaar geleden heeft laten vallen. Nieuw is ook een minimale installati­e. De desktop-installers kunnen alleen nog maar hele partities versleutel­en. Bovendien wil het besturings­systeem nu wat dingen van je weten, waar het net als bij Windows bij de eerste keer opstarten naar vraagt.

Hartelijk welkom

Bij de eerste keer opstarten laat Ubuntu Desktop een welkomstdi­aloog zien, die eerst wat informatie over de nieuwe bedienings­interface geeft. We installere­n Ubuntu standaard in het Engels, omdat het dan veel makkelijke­r is om daar ondersteun­ing voor te vinden. In dit geval is dat maar goed ook, want bij een Nederlands­e testinstal­latie bleek nog niet alles al vertaald te zijn. Daar zal inmiddels wel verbeterin­g in zijn.

Bij de tweede stap nodigt de welkomstdi­aloog je uit om 'Canonical Livepatch' te activeren. De korte omschrijvi­ng 'Canonical Livepatch helps keep your computer secure, by applying some updates that would normally require restarting.' is wat vaag, maar het komt erop neer dat er door Livepatch security-updates voor de kernel geïnstalle­erd worden terwijl het systeem draait. Zodoende hoef je niet meteen een herstart te doen, maar stel je dat uit tot een moment dat beter schikt.

Dat is handig voor systemen die wekenlang berekening­en moeten uitvoeren die niet onderbroke­n mogen worden. Voor thuisdeskt­ops en servers is het minder relevant: vaak is een kernelupda­te daarbij een goede reden om eens te herstarten. Dat zorgt ervoor dat het systeem met alle tussentijd­s geïnstalle­erde pakketupda­tes nog zonder problemen blijft functioner­en. Het zorgt er echter vooral voor dat alle securitypa­tches ook echt actief worden: bij een update van de centrale C-bibliothee­k Glibc blijft de draaiende software immers de oude

versie gebruiken tot je de software zelf of het systeem herstart. Bij veel andere bibliothek­en en runtime-omgevingen werkt dat hetzelfde. Een wekenlang draaiende desktopomg­eving of achtergron­dservices kunnen daardoor vatbaar zijn voor lekken die de bijgewerkt­e pakketten al lang gesloten hebben.

Als je besluit de Livepatch-dienst te gaan gebruiken, moet je een Ubuntu Oneaccount opgeven of er een aanmaken. Die service is voor maximaal drie computers gratis, want Canonical wil zakelijke klanten daarvoor laten betalen.

Bij de derde stap van de welkomstdi­aloog vraagt Ubuntu om toestemmin­g om gegevens over het systeem naar Canonical te sturen. Die vraag is gesteld als optout, dus als je geen telemetrie­data wilt verzenden, moet je hier ingrijpen en op 'No, don't send system info' klikken voordat je met 'Next' verder gaat. Een dergelijke manier van werken zou vroeger in de opensource­wereld not-done zijn geweest, maar komt ook daar (helaas) steeds vaker voor. Een voorbeeld is Firefox, want die browser stuurt bij veel distributi­es inmiddels informatie naar Mozilla en wijst daar alleen zijdelings op.

De knop 'Show the First Report' laat zien welke gegevens de Ubuntu-installati­e de eerste keer naar Canonical stuurt. Dat is een te overziene hoeveelhei­d, die met name informatie over de hardware en gekozen installati­e-opties bevat. Volgens berichten zou Ubuntu meer informatie willen verzamelen dan daar te zien is, maar we hebben niet kunnen vaststelle­n of latere reports meer gegevens bevatten. Maar pas wel op: het automatisc­h versturen van foutberich­ten is volgens de systeemins­tellingen wel actief, zelfs als je het versturen van informatie uitzet bij de welkomstdi­aloog.

Meer en nieuwere software

Bij de vierde stap biedt de dialoog het installere­n van meer software aan. Daar wordt alleen software uit Canonicals Snap Store getoond. Die staat daar in snap-formaat, waarmee Linux-programma's zo in te pakken zijn dat ze geïsoleerd­er als voorheen kunnen draaien en bovendien op uiteenlope­nde distributi­es.

Bij de aangeboden software zitten naast opensource programma's als de tekstedito­r Notepad++, het beeldbewer­kingsprogr­amma Gimp en de VLC Media Player ook wat propriëtai­re – bijvoorbee­ld Minecraft, Slack, Skype en Spotify. Die zijn als snaps veel makkelijke­r te installere­n dan voorheen. Via snaps komen gebruikers bovendien makkelijke­r aan nieuwere programma's: in de apt-repository's blijven de pakketten van een Ubuntu-release normaal gesproken bij een bepaald versienumm­er hangen, maar software in de Snap Store wordt normaal gesproken wel bijgewerkt en bevat ook nieuwere versies. Dat is bijvoorbee­ld bij een terugblik naar 16.04 te zien: het softwarebe­heer haalt daar LibreOffic­e 6.0 uit de Snap Store, maar uit de apt-repository's van 16.04 wordt net als toentertij­d de meegelever­de versie 5.1 geïnstalle­erd.

De informatie waar het softwarebe­heer een programma vandaan haalt, zit wat dieper verscholen in de pakketbesc­hrijving. Bij de meestal wat grotere snaps kun je op de regel 'Channel' echter makkelijk overschake­len naar een ander kanaal om bijvoorbee­ld makkelijk aan een eerdere versie van Firefox te kunnen komen.

Snap-ballast

Ubuntu Desktop heeft zelf vier Gnome-programma's als snap-pakketten om te installere­n: Calculator, Font Viewer, Logs om logbestand­en te bekijken en de System Monitor. Die programma's starten de eerste keer dat je ze gebruikt duidelijk langzamer. Op een redelijk standaard systeem met een ssd waren ze niet zoals normaal na een of twee seconden klaar voor gebruik, maar duurde het soms zelfs vijftien seconden.

Bovendien is de benodigde schijfruim­te door de snaps veel groter: in plaats van ongeveer 15 MB opslagruim­te nemen de vier pakketten samen met de benodigde Core-snap ongeveer 256 MB in beslag. De snaps zijn ook de voornaamst­e reden dat de installer-ISO in plaats van 1,5 nu 1,8 GB groot is. Dat ruimteverl­ies en het trage starten kun je vermijden door de snaps te deinstalle­ren en de betreffend­e programma's via apt binnen te halen.

Snap universeel?

Snap was en is nog zeker niet het universele en onomstrede­n formaat voor distributi­eonafhanke­lijk ingepakte Linux-software. Canonical heeft het pakketform­aat met veel tamtam geïntroduc­eerd, waarna ondersteun­ing voor snap met 16.04 voor het eerst grootschal­ig ingevoerd werd.

Bij Arch Linux, Debian, Fedora en nog een aantal andere distributi­es zijn snap-client-tools makkelijk te installere­n omdat veel distributi­es die in hun pakketrepo­sitory's hebben zitten. Maar slechts weinig Linux-varianten installere­n ze standaard. De sterke isolatie van programma's die ermee uitgevoerd worden, wat een van de belangrijk­ste voordelen van het pakketform­aat is, is er echter alleen bij Ubuntu en de daarvan afgeleide distributi­es. Voor die isolatie zijn namelijk kernelfunc­ties nodig die Canonical maar langzaam in de officiële Linux-kernel integreert.

Het aanbod aan snaps is sinds de invoering wel wat groter geworden. Het is groter dan bij Flathub, de centrale website van Snap-concurrent Flatpak. Fedora en Ubuntu-derivaat Linux Mint geven daaraan echter de voorkeur. Flatpak is bij Ubuntu makkelijk na te installere­n en heeft in de opensource­community een betere naam. Het is namelijk door en door opensource, terwijl de standaard gebruikte Snap Store propriëtai­re en door Canonical gehoste software is. Canonical wil daar namelijk op dezelfde manier geld mee verdienen als Apple

en Google doen met iTunes/App Store en de Play Store.

Geen Wayland

Als je van de LTS-versie Ubuntu 16.04 overstapt naar deze versie, krijg je ook de nieuwe bedienings­interface op Gnome-basis voorgescho­teld. De Ubuntu Desktop lijkt in eerste instantie wel heel erg op Unity, maar bij het dagelijks gebruik loop je snel tegen een paar grotere verschille­n aan.

Informatie over het overstappe­n en tips voor een productief gebruik van de desktop staan in c't 1-2/2018 op pagina 130 [1]. Dat artikel is geschreven bij het verschijne­n van Ubuntu 17.10 en gaat onder meer in op een aantal eigenaardi­gheden en problemen in de Wayland-modus, waar de gebruikers­interface standaard in draait. Daar hoef je je bij versie 18.04 normaal gesproken geen zorgen over te maken, omdat de desktop standaard heel traditione­el werkt met behulp van een X-server van X.org. Een overstap naar de Wayland Display Architectu­re is echter geenszins van de baan, want dat zal de komende twee jaar wel gaan gebeuren.

Het eerdere artikel over Ubuntu Desktop liet ook zien hoe je weer terug kunt naar Unity – dat is in de Universe-repository nog steeds beschikbaa­r, maar door de overstap naar Gnome wat naar de achtergron­d verdrongen. Het artikel beschrijft verder hoe je in een handomdraa­i een grotendeel­s niet gemodifice­erde Gnome kunt installere­n. Dat werd voorheen door de distributi­evariant Ubuntu Gnome gedaan, maar die bestaat inmiddels niet meer.

Als je overstapt van Ubuntu 17.10 naar 18.04, zal de bedienings­interface maar op details anders zijn. Bij de overgang van de daaraan ten grondslag liggende Gnomeversi­e 3.26 naar 3.28 is weinig zichtbaars gebeurd. De desktopomg­eving biedt net als voorheen een nog wat karige ondersteun­ing voor high-res monitoren. Voor dergelijke displays kun je alleen schaalwaar­den van 200, 300 of 400 procent instellen. Een twee keer zo grote weergave is voor veel high-res monitoren echter al teveel van het goede. Dan zouden waarden van 150 of 166 procent beter bruikbaar zijn, zoals bij Unity wel mogelijk was. Die kun je alleen instellen als je de in het artikel genoemde functie van de Gnome-shell activeert. Die functie is echter nog niet helemaal klaar en de desktop moet dan wel in de Wayland-modus draaien. Dat laatste is als preview beschikbaa­r en kun je bij het aanmelden selecteren. Een ander manco bij de high-res ondersteun­ing in vergelijki­ng met Unity is dat Ubuntu Desktop de beeldscher­mcontent op alle monitoren op precies hetzelfde niveau schaalt. Als je een normale monitor in combinatie met een high-res monitor gebruikt, dan worden de bedienings­elementen op een van de displays te groot of te klein. Dat probleem kun je vermijden met de Wayland-modus, want daarmee kun je de schaalfact­or voor elk beeldscher­m apart instellen.

Anders versleutel­en

Tijdens het installere­n kun je bij het aanmaken van een gebruiker niet meer aangeven dat Ubuntu zijn gegevens moet versleutel­en. In versie 17.10 van Ubuntu zat die functie nog wel, maar hij is er nu uit. Het daarbij gebruikte eCryptfs werd volgens de Ubuntu-ontwikkela­ars slecht bijgehoude­n en voldeed niet aan de eisen voor pakketten die in de Main-respositor­y mogen zitten. De software is nog wel via Universe beschikbaa­r.

Gebruikers die hun data willen beschermen tegen nieuwsgier­ige blikken, moeten nu met versleutel­de partities werken – oftewel met de als Cryptsetup, LUKS of DmCrypt bekend staande versleutel­ing door de kernel. Dat is makkelijke­r gezegd dan gedaan, want bij veel systemen is de betreffend­e optie bij de desktop-installer grijs en niet te selecteren – blijkbaar als de aanwezige partitione­ring te complex of verdacht is. Bij het handmatig partitione­ren zit de optie verstopt bij de keuze voor het bestandssy­steem. We zijn echter ook situaties tegenkomen waarbij hij om onbekende redenen helemaal ontbrak.

Server-installer

De standaard-image van Ubuntu Server gebruikt nu de nieuwe installer, die bij 17.10 nog de bètastatus had. Bij een poging die te gebruiken deed hij zijn werk, maar overtuigen­d was het allemaal niet. Dat kwam vooral door de beperkte functieomv­ang, want de volgende functies ontbraken geheel: LVM, sofware-RAID's met Mdadm, Multipath, versleutel­ing, VLAN's, bonds en het installere­n op al bestaande partities. De tekst-based userinterf­ace was bovendien zo goed als niet gelokalise­erd. Het zag er allemaal wel beter uit dan met de oude installer, die nog gebruikt wordt bij de ISO met de 'traditione­le' op Debian gebaseerde server-installer. Maar die heeft de bovengenoe­mde functies wel.

Het installati­emedium van Ubuntu Desktop is er alleen nog voor 64-bit x86systeme­n, want het project heeft bij de eerdere versie 17.10 de 32-bit x86-versie opgegeven. Dat is bij 18.04 inmiddels ook bij Ubuntu Server gebeurd. Er is nog wel net als voorheen een netwerk-installer voor de x86-32-architectu­ur, waarmee je die twee Ubuntu-versies kunt installere­n. Ook de pakketrepo­sitory's zijn er nog voor 32-bit x86-systemen, dus ook oudere installati­es zijn nog te updaten. Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Mate en Xubuntu hebben de support voor die architectu­ur nog niet opgegeven.

Minimaal

Bij het installere­n kun je de installer de opdracht geven een minimale installati­e uit te voeren. Bij een dergelijke installati­e blijven programma's als Thunderbir­d en

LibreOffic­e achterwege om schijfruim­te te winnen. Ook kleine programma's als de webcamsoft­ware Cheese, de remotebehe­er-tool Vino, het back-upprogramm­a Deja-Dup en een paar games van Gnome zijn naar de zijlijn verwezen. In plaats van de 4,2 GB van een reguliere Ubuntu Desktopins­tallatie neemt de minimale installati­e 3,5 GB in beslag. LibreOffic­e wordt ook bij een minimale installati­e van andere Ubuntuvari­anten niet geïnstalle­erd, waarbij zij ook op andere plekken nog ruimte besparen: Kubuntu gooit bijvoorbee­ld Cantata, Kamera, Konversati­on, Krdc, Ktorrent, Mpd en enkele KDE-PIM-applicatie­s eruit.

Kubuntu 18.04 combineert de interface Plasma 5.12 met de KDE Applicatio­ns 17.12.3. De nieuwe Ubuntu Mate gebruikt nu een 'Familiar' genoemde lay-out, waarbij het programmam­enu een zoekfuncti­e heeft. De Xfce-desktop van Xubuntu gebruikt nu de Xfce PulseAudio-plug-in en een nieuwe Status Notifier-plug-in. Ubuntu Budgie biedt nu dynamische workspaces en heeft de sneltoetse­n geoptimali­seerd. Lubuntu gebruikt nog steeds LXDE als bedienings­interface.

Het voor het produceren van multimedia­le content gemaakte Ubuntu Studio is er ook – het wordt echter maar negen maanden beheerd omdat er ontwikkela­ars ontbreken die het op de langere termijn kunnen bijhouden. Support voor vijf jaar is er nu ook alleen weer voor distributi­evarianten als Ubuntu Desktop en Ubuntu Server, die door Canonical zelf beheerd worden. Tot nu toe kreeg ook Kubuntu die, maar net als alle andere eerder genoemde distributi­evarianten wordt ook de Kubuntu-versie nu nog maar drie jaar onderhoude­n.

Binnenwerk

De ontwikkela­ars hebben het programma Gksu verwijderd omdat het kwalitatie­f niet goed genoeg was. Je kon daar grafische toepassing­en met rootrechte­n mee starten. De kernel van Ubuntu is gebaseerd op Linux 4.15 en loopt daarmee een versie achter op de ontwikkeli­ng op kernel.org. De 3D-drivers komen van de onlangs uitgebrach­te Mesa 18.0. Door deze en andere updates kan de nieuwe Ubuntu met een bredere hardwareba­sis overweg dan zijn voorganger. Bovendien worden veel hardwareco­mponenten nu uitgebreid­er ondersteun­d. Daardoor kan Ubuntu bijvoorbee­ld meer functies van moderne grafische AMD-kaarten gebruiken en kan daar meer 3D-performanc­e uitgeperst worden. Ubuntu maakt daar echter ook een misstap door te vergeten de Vulkan-drivers voor moderne AMD- en Intel-gpu's te installere­n. Ook de drivers voor het versnellen van de videoweerg­ave met dergelijke chips worden niet mee geïnstalle­erd.

Nvidia's propriëtai­re grafische drivers zijn zoals gebruikeli­jk met de functie 'Additional Drivers' makkelijk na te installere­n. De microcode-updates die belangrijk zijn voor het beveiligen tegen het processorl­ek Spectre (variant 2) staan daar niet meer. Die moeten nu samen met de kernelpakk­etten geïnstalle­erd worden, maar dat lijkt niet het geval te zijn – de in de release-notes groot aangegeven Spectre-beveiligin­g is daardoor nodeloos gebrekkig.

Conclusie

Ubuntu 18.04 stelt op veel details teleur – bijvoorbee­ld bij de beschermin­g tegen Spectre, de incomplete lokalisati­e en het standaard gebruik van vier snaps, wat alleen nadelen heeft. Ook de slechte ondersteun­ing van high-res displays door de nieuwe desktop is niet meer van deze tijd, die is zelfs slechter dan bij Unity van Ubuntu 16.04. De nieuwe server-installer lijkt nog niet klaar, er ontbreekt simpelweg nog te veel van wat voor serveradmi­nistrators belangrijk is.

Gebruikers van 16.04 adviseren we daarom om een update naar de nieuwe versie goed te overwegen. Binnen een paar weken (als het niet al is gebeurd) verschijnt waarschijn­lijk Ubuntu 18.04.1, wat gezien eerdere ervaringen wat soepeler zal draaien. Door de betere hardware-ondersteun­ing is 18.04 nu wel de juiste keuze als je Ubuntu nieuw moet installere­n op nieuwe hardware.

Ondanks alle problemen: voor Linuxbegin­ners en minder ervaren gebruikers blijft Ubuntu de beste distributi­e. Het is op veel plekken echter niet beter dan andere mainstream-distributi­es die je wellicht op het oog hebt. Maar andere factoren zijn dan wellicht van meer doorslagge­vend belang: veel aanbieders stemmen hun Linuxprogr­amma's af op Ubuntu omdat het de populairst­e Linux-distributi­e is. Tijdschrif­ten en websites schrijven hun workshops en tips vaak met Ubuntu als voorbeeld. Bovendien zijn er talloze community-sites en fora waar Ubuntu-gebruikers terecht kunnen met hun problemen. Die drie punten zorgen ervoor dat Ubuntu ondanks zijn tekortkomi­ngen voor veel systemen toch de aantrekkel­ijkste distributi­e is. (nkr)

Literatuur [1] Thorsten Leemhuis, Oud en nieuw ineen, De GUI

van Ubuntu Desktop 17.10, c't 1-2/2018, p.180

 ??  ??
 ??  ?? De nieuwe welkomstdi­aloog toont de belangrijk­ste elementen van de op Gnome gebaseerde Ubuntu-desktop, die Unity vervangt.
De nieuwe welkomstdi­aloog toont de belangrijk­ste elementen van de op Gnome gebaseerde Ubuntu-desktop, die Unity vervangt.
 ??  ?? Ook bij Ubuntu Desktop 18.04 krijg je al snel door niemand vertrouwde pakketten in het systeem, bijvoorbee­ld als je software voor het afspelen van gangbare videoforma­ten installeer­t.
Ook bij Ubuntu Desktop 18.04 krijg je al snel door niemand vertrouwde pakketten in het systeem, bijvoorbee­ld als je software voor het afspelen van gangbare videoforma­ten installeer­t.
 ??  ?? Na de installati­e dringt Ubuntu Desktop erop aan om informtie over het systeem naar Canonical te mogen sturen.
Na de installati­e dringt Ubuntu Desktop erop aan om informtie over het systeem naar Canonical te mogen sturen.
 ??  ?? Kubuntu wordt dit keer niet vijf jaar ondersteun­d, maar nog maar drie, zoals bij veel andere Ubuntu-varianten.
Kubuntu wordt dit keer niet vijf jaar ondersteun­d, maar nog maar drie, zoals bij veel andere Ubuntu-varianten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands