C’t Magazine

Mobiel op wielen

-

De adoptie van systemen als Android Auto en Apple CarPlay door autofabrik­anten verloopt vrij traag. De fabrikante­n lijken graag zelf de controle te houden over de infotainme­nt-systemen die ze in hun auto's stoppen. Bij de genoemde systemen wordt het scherm in de auto niet veel meer dan een verlengstu­k van de gekoppelde smartphone. De interface en apps zijn dan in handen van Google respectiev­elijk Apple.

Google probeert het nu op een andere manier. Het heeft aangekondi­gd samen te gaan werken met de Renault-Nissan-Mitsubishi-alliantie om Googles apps en services te integreren in infotainme­nt-systemen.

Daarbij wordt de basis van het platform gevormd door Googles eigen mobiele besturings­systeem Android, maar de fabrikante­n kunnen daar hun eigen unieke gebruikers­interface en functies aan toevoegen. Eigenlijk een beetje zoals sommige smartphone­fabrikante­n Android ook aanpassen om een geheel 'eigen ervaring' te bieden. De samenwerki­ng tussen Google en de alliantie moet in 2021 van start gaan.

De systemen zullen in elk geval beschikken over Google Maps voor navigatie. Gebruikers kunnen daarnaast specifieke apps downloaden uit de Google Play Store en Google Assistant met spraakbedi­ening gebruiken. Dat laatste is overigens ook in steeds meer landen beschikbaa­r voor Android Auto, dat tegenwoord­ig ook direct via het scherm van de smartphone te gebruiken is. (mdt)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands