C’t Magazine

Anoniem mobiel surfen

-

Als je belang hecht aan privacy, ben je misschien eigenlijk sowieso niet gebaat bij een smartphone. Maar Android-gebruikers die in elk geval hun websitebez­oek privé willen houden kunnen nu de app Tor Browser for Android gebruiken. Die is gewoon te downloaden via Google Play. Het gaat daarbij overigens wel om een alfaversie. Als je met de browser aan de slag wilt gaan, moet je er wel rekening mee houden dat er (vaker) bugs en crashes kunnen voorkomen.

Die mobiele versie biedt volgens de ontwikkela­ars echter dezelfde beschermin­g als de desktopver­sie: de verbinding met websites is versleutel­d en tracking en reclame worden geblokkeer­d. Ook wordt er geen informatie over het apparaat en de gebruiker aan websites doorgegeve­n en bij het afsluiten van de browser worden alle cookies gewist.

Voor een goede werking van de app op Android-apparaten moet ook de proxy-app Orbot worden geïnstalle­erd. Die zorgt bij de huidige versie nog voor de verbinding met het Tor-netwerk, maar bij toekomstig­e versies zal dat geïntegree­rd worden in de browser-app. Bij het starten van de browser wordt je overigens automatisc­h gevraagd om Orbot te installere­n. Uiteraard is het ook mogelijk om .onion-adressen op het dark web (zie de artikelen in het vorige nummer van c't) met de nieuwe browser te benaderen. (mdt)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands