C’t Magazine

Betere netwerkpre­staties met Linux 4.19

-

In oktober staat de nieuwe Linux-kernel 4.19 klaar zijn. Hij moet de nieuwe wifistanda­ard IEEE 802.11ax ondersteun­en, waarmee aanzienlij­k sneller wi mogelijk is. De ontwikkela­ars van Intel die daaraan hebben bijgedrage­n, hebben ook meteen hun wi -driver iwlwi bijgewerkt met support voor de nieuwe Intel Wireless-AX 22560 wi -chips die de snellere standaard ondersteun­en. Intel heeft de basis voor 802.11ax al in de wi -stack (mac80211) gelegd, waardoor programmeu­rs van andere drivers eenvoudige­r ondersteun­ing voor die wi -standaard kunnen implemente­ren.

De nieuwe kernel zal bovendien van huis uit drivers bieden voor usb-wi -apparaten met chips van Mediatek. Dat bedrijf had wel ook eigen drivers, maar heeft die niet onderhoude­n, waardoor ze niet meer werkten op alle distributi­es. Dankzij de update voor de drivers Mt76x0 en Mt76x2 worden nu veel wi -adapters beter ondersteun­d, bijvoorbee­ld wi -sticks FRITZ! AC 430 en 860 van AVM, de XBox One wirelessad­apter, de Wi -ac-stick van Devolo en diverse sticks van Asus.

De kernel kan netwerkpak­ketten die door de netwerkhar­dware worden opgeroepen nu ook langer bij elkaar houden. Dat zorgt voor hogere netwerkpre­staties omdat het de overhead aan het begin van de pakketverw­erking reduceert en processor-caches e ectiever benut. (ddu)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands