C’t Magazine

New Horizons maakt eerste foto van volgend doel

-

De NASA-sonde New Horizons, die in 2015 de historisch­e foto's van Pluto heeft gemaakt, is verder door geraasd naar de grens van ons zonnestels­el. Daar bevindt zich de Kuipergord­el, een collectie van miljoenen objecten. Het is nu New Horizons eerder dan verwacht gelukt om een foto te maken van zijn nieuwe doel, het transneptu­nische object 2014 MU69, dat via de ruimtetele­scoop Hubble is ontdekt. De foto van het object, dat Ultima Thule is gedoopt, is gemaakt op een afstand van 172 miljoen kilometer, volgens het bericht van NASA. New Horizons bevond zich op dat moment op 6,5 miljard kilometer afstand van de zon. Nog nooit eerder heeft een ruimtesond­e op zo'n afstand een foto naar de aarde gestuurd.

De foto is een montage van 48 aparte opnames, waarbij Ultima Thule op een van vele sterren lijkt. Op basis van een tweede foto van dezelfde sterren die de sonde in 2017 had genomen, werden de sterren uit de eerste foto verwijderd. Wat overbleef was een duidelijke punt, ofwel object 2014 MU69. Ultima Thule bevindt zich precies waar hij moet zijn volgens de berekening­en van de wetenschap­pers. New Horizons is dus goed op koers om op 1 januari 2019 opnames te maken voor zijn vlucht langs het object. De sonde zal zich dan 1,5 miljard kilometer verder van de aarde bevinden dan op het moment van zijn historisch­e vlucht langs Pluto.

 ??  ?? Links de compositie­foto met daarin Ultima Thule als klein uitsteekse­l van een ster; rechts de bewerkte foto waar de sterren uit zijn verwijderd.
Links de compositie­foto met daarin Ultima Thule als klein uitsteekse­l van een ster; rechts de bewerkte foto waar de sterren uit zijn verwijderd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands