C’t Magazine

Grootse aankondigi­ngen van Apple

Apple hield begin september een keynote en had groot nieuws te melden – en dat dan letterlijk. Onze collega's van iCreate Magazine laten je kennismake­n met de belangrijk­ste onthulling­en.

-

iPhone XS en iPhone XS Max

Nog beter én nog groter

Met de iPhone XS krijgt de iPhone X een waardige opvolger die op alle vlakken beter is. Daarnaast is er een compleet nieuw apparaat: de iPhone XS Max. Met een oled-display van 6,5-inch bezit de Max het grootste iPhone-scherm aller tijden. Zoals de naam al aangeeft, gaat het verder niet om revolution­aire nieuw toestellen, maar zijn het s-updates. Die hebben een ding gemeen: er wordt nauwelijks gesleuteld aan uiterlijk en functies, maar van binnen is alles grondig herzien en verbeterd. Qua uiterlijk is de XS dus nagenoeg onverander­d. Opnieuw bezit het toestel een oled-scherm mét de inkeping. Dit is niet alleen groter geworden, ook de helderheid en kleurechth­eid zijn verbeterd. Ona hankelijk testbureau DisplayMat­e bekroonde de XS (Max) met de titel ‘beste smartphone­display’, waarmee het toestel de Samsung Galaxy Note 9 van de troon stootte.

De belangrijk­ste verbeterin­gen schuilen onder de motorkap. Daar zit een verse processor uit de A-serie van Apple: de A12. Die maakte Apple voor het eerst met het 7nm-fabricagep­roces. Alles op de chip is nog kleiner, wat resulteert in een hogere snelheid bij een lager energiever­bruik. En de nieuwe Neural Engine kan vijf biljoen berekening­en per seconde uitvoeren. Ook is, zoals elk jaar, de toch al uitstekend­e camera van de iPhone X verder verbeterd. Met de nieuwe Image Signal Processor verwerkt de camera veel meer informatie om bijvoorbee­ld scherp te stellen op gezichten en ogen. Daarnaast heeft de camera veel softwarema­tige verbeterin­gen, om onder meer ‘slimme HDR-foto’s’ te maken. Heel cool is de mogelijkhe­id om het diepte-e ect van foto’s achteraf aan te passen.

De iPhones behouden hun standaardo­pslag van 64 GB, de maximumcap­aciteit is verhoogd naar 512 GB. Ook nieuw is dat de toestellen een ingebouwde eSIMkaart hebben. Zodra providers deze ondersteun­en, is het mogelijk om twee abonnement­en op één telefoon te gebruiken – handig voor zakelijke gebruikers of op reis. Bij de iPhone XS kon Apple weer net wat meer capaciteit in de accu persen: in vergelijki­ng met de iPhone X van afgelopen jaar houdt die het een half uur langer vol. De iPhone XS Max heeft met zijn grotere formaat ook een grotere accu, die het anderhalf uur langer volhoudt dan de iPhone X. De iPhone XS is even duur als zijn voorganger: 1159 euro. Bij de Max is de startprijs 1259 euro.

iPhone XR

Misschien wel de populairst­e iPhone

De iPhone XS (Max) is Apples belangrijk­ste toestel, maar het is de iPhone XR die de show stal tijdens de keynote. Dit is het instapmode­l van Apple, en daarmee prijstechn­isch gezien het interessan­tst. Doordat Apple wat concessies heeft gedaan in de onderdeelk­euze, kon het de prijs met 300 euro drukken, naar 859 euro. Daarvoor krijg je nog steeds een groot deel van de nieuwste technologi­e. De TrueDepth-camera is bijvoorbee­ld aanwezig, die de gezichtshe­rkenningst­echnologie van Apple mogelijk maakt. Je ontgrendel­t hierdoor ook de XR met Face ID, in plaats van met je vingerafdr­uk.

De iPhone XR is net als de XS uitgerust met een A12 Bionic-chip. Deze maakt de iPhone sneller, zorgt voor nog realistisc­here augmented reality en ondersteun­t het maken van schitteren­de foto’s. Bovendien bestaat de voorkant – mede door het ontbreken van de thuisknop – eveneens uit één en al scherm. En als het gaat om grootte zou je verwachten dat het goedkoopst­e model ook het kleinst is, maar dat is een misverstan­d. De XR heeft een scherm van 6,1-inch, waarmee hij qua formaat tussen de XS (5,8 inch) en XS Max (6,5 inch) zit. Dat de XR toch zoveel goedkoper is, zit hem voornameli­jk in het scherm: geen oled-, maar een lcd-scherm. Ook ontbreekt op de achterkant de dubbele camera, maar dankzij de software is het met de enkele cameralens toch mogelijk om scherptedi­epte ‘portret’-foto’s te maken. Verder is het frame van de XR (die verkrijgba­ar is in zes tinten) gemaakt van aluminium.

Apple Watch Series 4

Voor het eerst een nieuw ontwerp

Naast de nieuwe iPhones kondigde Apple de Apple Watch Series 4 aan. Die heeft voor het eerst een ander design gekregen. Het vernieuwde en grotere scherm springt daarbij direct in het oog. Het scherm loopt nu helemaal door tot aan de rand en beslaat zo’n beetje de complete voorkant van het scherm. En doordat Apple de kast ook met twee millimeter heeft vergroot, is het scherm liefst 30 procent groter.

Daarnaast heeft Apple nog een manier gevonden om het slimme klokje verder te verbeteren: er zijn nu nog meer gezondheid­sfuncties dan voorheen. De Series 4 heeft bijvoorbee­ld een nieuwe elektrisch­e hartslagse­nsor. Dankzij elektroden aan de achterkant kan de Watch een elektrocar­diogram, ofwel een ECG, maken. Tevens waarschuwt de Watch je als je hartslag te laag, te hoog of onregelmat­ig is. De ECG-app en hartslagwa­arschuwing­en komen echter pas beschikbaa­r als de Voedselen Warenautor­iteit haar goedkeurin­g heeft gegeven.

Ook zijn de bewegingsm­eter en gyroscoop vernieuwd, waardoor de Watch valdetecti­e bevat: zodra hij merkt dat je valt, biedt hij aan meteen de ambulance te bellen. Als je vervolgens een minuut niet beweegt, doet de Watch dit zelf en brengt hij direct je naasten op de hoogte. Tot slot zijn er de nodige verbeterin­gen in de hardware. Met de S4 heeft de Series 4, verkrijgba­ar vanaf 429 euro, een processor die twee keer sneller is dan de S3 van de vorige Watch. Ook is het de eerste Apple Watch met een 64-bit processor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands