C’t Magazine

Deze keer graag goed!

Windows 10 versie 1809 staat voor de deur

- Jan Schüßler

De volgende versie van Windows 10 moet als het goed is op dit moment te downloaden zijn. Bij de verder gevorderde previewver­sies was al te zien wat voor nieuws er te beleven zal zijn.

Om de zes maanden komt er een nieuwe Windows 10 als functieupg­rade. De volgende is versie 1809 alias de 'Oktober 2018 Update'. Die moet ergens tussen eind september en half oktober officieel klaar zijn, dus zou op het moment dat je dit leest al gedownload moeten kunnen worden. Microsoft heeft met de upgrades van de laatste maanden en jaren niet echt een gelukkige hand gehad. Telkens weer zaten er wat kinderziek­tes in de nieuwe releases. De druk om het dit keer wel goed te doen zal dan ook bijzonder hoog zijn: versie 1809 moet de basis worden voor twee versies die Microsoft vervolgens tien jaar lang van updates wil gaan voorzien. Dat is aan de ene kant de Enterprise Edition LTSB en aan de andere kant Windows Server 2019.

We hebben inderdaad ook de indruk dat Microsoft ondanks de vele nieuwtjes dit keer voorzichti­ger te werk gaat. De previewver­sies in het bètatestpr­ogramma Windows Insider hebben voor het laatst op 8 augustus nieuwe features gekregen. Dat zal ongeveer anderhalve maand voor de release van de nieuwe versie via Windows Update zijn – bij vorige versies zat daar wat minder tijd tussen.

Ook met complexe features is men blijkbaar wat voorzichti­ger: de al sinds eind 2017 in het bètaprogra­mma geteste 'Sets' zitten er bijvoorbee­ld ook dit keer niet in. Die apparaaton­afhankelij­ke werkomgevi­ngen presentere­n geselectee­rde Microsoft-apps als Mail, Office en browsers en dergelijke in een enkel venster met tabbladen. Een nieuwe herkenning­sfunctie van de eigen virusscann­er voor verdacht gedrag van programma's is er eveneens na een korte testfase weer uitgevloge­n. Toch zit er nog wel wat aan nieuwe functies in versie 1809.

Notepad kan meer

Het Kladblok, dat ook wel onder de naam Notepad bekend is, is een van de oudste bekende in Windows zittende programma's. In versie 1809 heeft Microsoft daar na een lange eeuwigheid een paar functies aan toegevoegd. Notepad ondersteun­t nu

Linux/Unix- en Mac-regelafbre­kingen. De zoekfuncti­e kan het zoeken aan het begin van een document voortzette­n. Daarvoor moet je bij het zoekvenste­r een vinkje zetten voor 'Rondom teruglopen' – wat een wat ongelukkig­e vertaling is van het engelse 'wrap around'. De tekstweerg­ave is rechtstree­ks met Ctrl +, Ctrl - en Ctrl plus je muiswieltj­e van grootte te veranderen. Als het automatisc­h teruglopen van langere regels ingeschake­ld is, dan meldt de statusbalk op de onderste vensterran­d het juiste aantal regels en kolommen.

Nieuwe apps

'Knipsel en aantekenin­g' is een gemodernis­eerde variant van de al sinds Windows Vista meegelever­de 'Snipping Tool'. Het kan wat meer dan zijn oudgediend­e voorloper: beeldscher­muitsnedes zijn voor het opslaan te voorzien van verklaring­en en notities met de Windows-Ink-functie. Met de muis, stylus of vinger kun je ook een niet-rechthoeki­g bereik selecteren. Op den duur moet de desktopver­sie in Microsofts optiek uit het systeem verdwijnen, maar vooralsnog zit het er nog gewoon in.

De app 'Jouw telefoon' is een soort remote-fotobrowse­r voor smartphone­s. Daar moet minstens Android 7 op draaien. Als je op je smartphone de app 'Microsoft Apps' uit de Play Store installeer­t en daar bij inlogt met hetzelfde Microsoft-account als op de pc, kun je de foto's van de smartphone op de pc bekijken, opslaan en bewerken – en dat zonder dat de smartphone via usb op de pc aangeslote­n hoeft te zijn. Voor iOS bestaat die functie op dit moment nog niet, en het is nog de vraag of en wanneer die gaat komen.

Edge: daar gebeurt wat

Microsoft beschouwt de browser Edge als een van de paradepaar­djes van Windows 10, dus ligt het voor de hand dat die regelmatig nieuwe functies krijgt.

Dit keer is Microsoft op verschille­nde vlakken in de weer geweest. Het is heel handig dat het automatisc­h afspelen van audio- en videoconte­nt nu standaard te voorkomen is. Dat activeer je via de Edgeinstel­lingen bij 'Geavanceer­d'. Bovendien kun je het automatisc­h afspelen ook voor elke website apart instellen. Daarvoor klik je op het informatie- of het slotpictog­ram links naast de adresbalk.

De menu's zijn opgeruimde­r en de browserins­tellingen zijn in categorieë­n opgedeeld. Met een rechter muisklik op het Edge-pictogram op de Taakbalk van Windows krijg je een lijst met vaak bezochte websites te zien. Die kun je daar vastpinnen als je dat wilt. Pictogramm­en voor favorieten, downloads en leeslijste­n en dergelijke kun je in de toolbar verbergen of weergeven.

Bij de Leesweerga­ve bieden de Leerhulpmi­ddelen duidelijk meer achtergron­dkleuren om uit te kiezen dan voorheen. De functie 'Regelfocus' bij de 'Voorkeursi­nstellinge­n voor lezen' beperkt het leesbare deel tot een paar regels – dat kan helpen om je beter op een tekst te kunnen concentrer­en. Als je bij de Leesweerga­ve een woord selecteert, laat Edge een woordenlij­st zien – en met een klik het complete woordenboe­kitem. Althans, dat is de bedoeling, want voor het Nederlands was er nog geen woordenlij­st beschikbaa­r.

Microsoft wilde bij het weergeven van pdf-documenten in Edge de renderings­nelheid verhogen. Als je nu door een lange pdf scrolt, moet je nog maar zelden witte pagina's te zien krijgen.

Diverse nieuwe groepsrich­tlijnen helpen systeembeh­eerders om de browser voor Active-Domain-deelnemers te configurer­en. Een lijst met details over de nieuwe richtlijne­n is online beschikbaa­r (zie de link onderaan dit artikel).

Klembord

Microsoft heeft in mei 2017 al een 'Cloud Clipboard' aangekondi­gd. Nu zit die functie er eindelijk in: naar wens kan het klembord zijn content ook in de cloud opslaan, of preciezer gezegd: in je Microsoft-account. Dat kan heel handig zijn om tekstblokk­en bij het werken met meerdere computers van A naar B te kopiëren, zonder dat je daar OneDrive, e-mail of andere middelen voor nodig hebt. Afbeelding­en mogen volgens Microsoft daarbij maximaal 4 MB groot zijn – maar bij een test werkte dat af en toe niet echt lekker en zagen we ze aan de andere kant niet op het klembord verschijne­n.

Om ervoor te zorgen dat het kan werken, moet je je op beide computers met hetzelfde Microsoft-account aanmelden en de functie activeren – dat gaat via de Instelling­en bij 'Systeem / Klembord'. Als de schakelaar­s 'Klembordge­schiedenis' en 'Synchronis­eren tussen apparaten' aanstaan, kun je kiezen of gekopieerd­e tekst automatisc­h of pas na een aparte muisklik in de cloud moet komen te staan.

Het invoegen gaat met Windows+V: die toetscombi­natie opent een venster met de inhoud van het Klembord. Daar zit ook een geschieden­is van het Klembord bij – daarmee kun je ook eerdere elementen te zien krijgen en invoegen.

Die Klembordge­schiedenis is overigens ook geheel zonder cloud te gebruiken: zet bij de Klembordin­stellingen alleen 'Klembordge­schiedenis' aan, maar de functie 'Synchronis­eren tussen apparaten' dus niet. Met de functie 'Klembordge­gevens wissen' verwijder je de complete inhoud van het Klembord zowel van de pc als van het Microsoft-account.

Als de schakelaar­s bij de instelling­en uit staan, gedraagt het Klembord zoals het dat bij de eerdere Windows-versies ook deed. We hebben nog geen testsystee­m gehad waarbij het opslaan van het Klembord in de cloud of de Klembordge­schiedenis standaard geactiveer­d waren – als je die wilt gebruiken, zul je die dus eerst aan moeten zetten.

Zoekfuncti­e

Het zoeken op de desktop, wat je activeert door op de Windows-toets te drukken en de gezochte tekst in te typen, heeft bij versie 1809 een breder zoekvenste­r met meer opties. Het programma biedt bijvoorbee­ld snelkoppel­ingen voor het uitvoeren met administra­torrechten en naar de laatst geopende documenten. Aan de bovenrand van het zoekvenste­r kun je een zoekopdrac­ht inperken tot een categorie van elementen, bijvoorbee­ld foto's, documenten of apps.

Je kunt in het zoekvenste­r rechtstree­ks scrollen door zoekresult­aten van internet. Bovendien moet het zoeken op internet meteen ook de officiële downloadbr­onnen van gangbare software vinden en directe links naar de gewenste downloads kunnen

presentere­n. Bij het testen werkte dat alleen nog met een Engels taalprofie­l, en dan nog alleen rudimentai­r.

Puur optisch

Microsoft heeft maar een klein beetje aan het uiterlijk van de bedienings­interface gedaan. Het 'Fluent Design' met sterkere transparan­tie-effecten voor moderne apps werkt nu ook bij de eigen virusscann­er, bij het Taakbeheer en in verschille­nde snel- en drop-downmenu's.

Als je de donkere app-modus gebruikt – die je kunt activeren bij de Instelling­en met 'Persoonlij­ke instelling­en / Kleuren' – krijg je ook de Verkenner en een paar andere elementen van de bedienings­interface in een kleurschem­a met lichte letters op een donkere achtergron­d te zien.

Echt uniform is dat echter nog niet: als je van de Verkenner naar het klassieke Configurat­iescherm gaat, is de achtergron­d plotsklaps weer licht.

Security

Het 'Windows Defender-beveiligin­gscentrum' heeft in versie 1809 simpelweg de naam 'Windows-beveiligin­g' gekregen. Een onderdeel daarvan is de Windows Defender Applicatio­n Guard, een sandbox voor de browser Edge.

Tot nu toe moest die met behulp van het Groepsbele­id geconfigur­eerd worden. In de toekomst zijn een aantal instelling­en ook rechtstree­ks in 'Windows-beveiligin­g' in te stellen.

Als aan de systeemeis­en wordt voldaan (processor vanaf vier kernen met hardwarevi­rtualisati­e, minstens 8 GB RAM en Windows 10 Pro of hoger), dan moet bij 'App en browserbeh­eer' een categorie voor geïsoleerd browsen te zien zijn. De 'Beschermin­g tegen ransomware' bij 'Virus- en bedreiging­sbeveiligi­ng' (voorheen 'Controlled folder access' of 'Gecontrole­erde maptoegang') kan als beveiligde map bovendien een map van OneDrive toevoegen, om bestanden na een infectie weer te kunnen herstellen.

Microsoft was oorspronke­lijk nog van plan om ook de virusbevei­liging van een nieuwe herkenning­sfunctie te voorzien om programma's die zich verdacht gedroegen te kunnen blokkeren. Maar Microsoft heeft die functie inmiddels uit de previewver­sies gehaald – die was blijkbaar nog niet voldoende uitgerijpt om breed ingezet te kunnen gaan worden.

Invoerhulp

Microsoft neemt het makkelijke­r kunnen bedienen sinds de eerste versie Windows 10 steeds serieuzer. Ook in versie 1809 zijn er daarom weer een paar veranderin­gen en verbeterin­gen.

Bij de Instelling­en kun je bijvoorbee­ld bij 'Toegankeli­jkheid / Vergrootgl­as' het vergroting­sinterval bij het zoomen met het vergrootgl­as nu op 5 procent instellen – bij versie 1803 was 25 procent nog de kleinste zoomstap. Bovendien kan de muis indien gewenst op het midden van het scherm gefixeerd blijven staan, zodat bij bewegingen met de muis in eerste instantie de beelduitsn­ede verschuift en de muis pas bij het bereiken van de schermrand gaat bewegen.

Bij de spraakuitv­oer moet de door het toetsenbor­d ondersteun­de navigatie nu aan de gangbare spraakuitv­oer-software aangepast zijn. In de scanmodus moet dat het selecteren van tekst in Edge, Word, Outlook en andere apps mogelijk maken. Dialoogbox­en worden automatisc­h voorgeleze­n. Met CapsLock+F1 open je bij een actieve spraakuitv­oer een lijst van alle toetsenbor­dcommando's. Microsoft heeft al die veranderin­gen in een online document gepublicee­rd (zie de link onderaan dit artikel).

Met een schuifrege­laar bij 'Toegankeli­jkheid / Beeldscher­m' kun je de grootte van het desktopfon­t nu traploos vergroten. De grootte van de knoppen en pictogramm­en en dergelijke blijft daarbij grotendeel­s hetzelfde – in tegenstell­ing tot bij het schalen van de desktop met behulp van de instelling 'Systeem / Beeldscher­m', waarmee alle elementen vergroot worden, en die je normaal gesproken hoger moet zetten als de pixeldicht­heid van de monitor hoger is.

Overvloed aan instelling­en

Bij elk nieuwe versie van Windows 10 zijn er wel kleine veranderin­gen aan de Instelling­en-app geweest omdat Microsoft langzaam maar zeker de menu's van het klassieke Configurat­iescherm overhevelt naar Instelling­en.

Bij 'Systeem / Beeldscher­m' is er bijvoorbee­ld een submenu voor HDR-kleurweerg­ave met de naam 'Windows HD Color-instelling­en'. Daar kun je instellen of de HDR-mogelijkhe­den van de grafische chip en het display – voor zover aanwezig – gebruikt moeten worden, evenals een grotere kleurruimt­e (Wide Color Gamut, WCG). Wat de WCG-switch precies doet en hoe dat samenwerkt met een eventueel geïnstalle­erd kleurenpro­fiel van een gekalibree­rde monitor, staat echter nog open. Microsoft heeft een aantal tips voor de HDR-weergave in ieder geval wel in een online support-document gezet – zie de link onderaan dit artikel.

De opties voor het geluid die bij 'Systeem / Geluid' staan, hebben er bij deze nieuwe versie van Windows 10 ook wat nieuws bij gekregen: de Apparaatei­gen-

schappen zijn nu ook daar rechtstree­ks in te stellen. De desbetreff­ende module zit net als voorheen in het oude Configurat­iescherm.

Op apparaten die een simkaart hebben, staat bij het onderdeel 'Netwerk en internet / Dataverbru­ik' nu een aparte teller voor het datavolume dat via een roamingver­binding wordt gebruikt.

Voor openbaar toegankeli­jke computers die een browser ter beschikkin­g stellen (zogeheten kiosk-pc's) is er sinds Windows 8.1 al de functie 'toegewezen toegang'. Bij 'Accounts / Gezin en andere gebruikers' heeft Microsoft bij versie 1809 de wizard 'Een kiosk instellen' ingebouwd waarmee je de belangrijk­ste configurat­iestappen voor een kiosk-pc in één keer kunt laten uitvoeren, oftewel een account aanmaken, de app selecteren en in het geval van Edge de startpagin­a en het refresh-interval daarvan instellen. De assistent heeft bovendien al kant-en-klaar gedefiniee­rde profielen voor het gebruik 'Als digitaal teken of interactie­f beeldscher­m' (een full-screen openbaar beeldscher­m met of zonder interactie­mogelijkhe­den) en 'Als openbare browser' met beperkte bedienings­mogelijkhe­den.

De regionale instelling­en van Windows, de extra's voor de weergaveta­al van de interface en andere relevante details waaronder het datumforma­at en welke dag van de week als eerste dag moet worden beschouwd, zitten nu ook rechtstree­ks in de Instelling­en en hebben daar het eigen submenu 'Gegevensno­taties wijzigen' gekregen bij 'Tijd en Taal / Land/regio'.

Bij 'Apps / Video afspelen' kun je instellen dat Windows de weergave van videoconte­nt op apparaten met een helderheid­ssensor automatisc­h moet aanpassen aan erg heldere lichtomsta­ndigheden.

Als je de Remote Server Administra­tion Tools (RSAT) nodig hebt, hoef je die bij versie 1809 niet meer handmatig eerst bij Microsoft te downloaden, maar kun je die als extra Windows-onderdeel zelf installere­n. Dat kan via de Instelling­en bij 'Apps / Apps en onderdelen / Optionele onderdelen beheren' en dan 'Een onderdeel toevoegen'.

Wat klein spul

In Windows 10 versie 1803 kon je al lettertype­n via de Store installere­n. Dat is handig voor gebruikers zonder administra­torrechten – de lettertype­n worden dan alleen geïnstalle­erd voor de gebruiker die ze downloadt. Bij versie 1809 werkt dat ook zonder Store: met een rechter muisklik op een lettertype­bestand kun je kiezen uit 'Installere­n' of 'Installere­n voor alle gebruikers'. Voor die tweede optie heb je dan wel administra­torrechten nodig.

Ook voor bezitters van VR-brillen is er wat nieuws te melden. In Microsoft-taal heet dat 'mixed reality'. Het is bijvoorbee­ld niet meer nodig om een hoofdmonit­or op de pc aan te sluiten. Met Quick Actions kun je de Capture Tools nu in een handomdraa­i oproepen en onder andere de tijd weergeven. Een 'flashlight'-functie werkt als een video-pass-through, zodat je voor eenvoudige handelinge­n in de buitenwere­ld de headset niet hoeft af te zetten.

Het afbeelding­sformaat HEIF (High Efficiency Image File) was met Windows 10 versie 1803 al te openen, maar bij de nieuwe versie kun je dergelijke afbeelding­en in de Foto-app nu ook draaien en de metadata bewerken.

Bij het draadloos versturen van beeldscher­mcontent naar een Miracast-display verschijnt aan de bovenste beeldscher­mrand een infobalk waarmee de verbinding te beëindigen is, of je verschille­nde latenties kunt instellen.

Microsoft heeft bij het procesover­zicht van het Taakbeheer twee kolommen toegevoegd voor het huidige energiever­bruik en een trend van dat verbruik voor de afgelopen minuten.

De Register-editor (regedit.exe) geeft bij versie 1809 voorstelle­n ter aanvulling bij het intypen van sleutelpad­en op de adresbalk. Dat kan het navigeren door zeer lange sleutellij­sten aanzienlij­k vergemakke­lijken, zoals je die bijvoorbee­ld bij HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID hebt.

Bij bedrijfsne­twerken kunnen gebruikers met Active Directory- of Azure ADaccounts zich nu ook met een biometrisc­he inlogmetho­de authentice­ren voor een remote-desktop-sessie, dus bijvoorbee­ld met een vingerafdr­uk- of gezichtshe­rkenning ('Windows Hello for Business').

Microsoft heeft bij versie 1803 de app 'Diagnostic­s Data Viewer' ingevoerd, die de telemetrie­datapakket­ten kan laten zien die Windows 10 naar Microsoft stuurt. Bij versie 1809 kan de app daarnaast ook probleembe­richten weergeven die naar Microsoft gestuurd moeten worden of al verstuurd zijn. Die app zit niet standaard in Windows 10, maar is geheel gratis en zonder Microsoft-account uit de Store te installere­n en gebruiken (zie de link onderaan deze pagina).

In het Windows-Subsysteem voor Linux (WSL) heeft Microsoft bij versie 1809 firewall-ondersteun­ing ingebouwd: als een WSL-proces een poort voor toegang naar buiten wil openen, vraagt de firewall net als bij normale Windows-processen eerst even of dat mag.

Conclusie

Kortom: een groot aantal kleinighed­en, waarvan er veel nog behoorlijk nuttig zijn ook – dat is onze eerste indruk van Windows 10 versie 1809. Maar het blijft net als altijd wel even afwachten hoe goed de upgrade-installati­e bij de tig miljoen gebruikers verlopen zodra Microsoft de versie op de goegemeent­e loslaat.

En ook al lukt het upgraden op zich zonder problemen, dan blijft de onvermijde­lijke vraag of er nog kinderziek­tes inzitten. Die komen bij elke nieuwe versie de eerste paar weken meestal wel boven water – maar soms ook pas later.

Als je minstens de Pro-editie van Windows 10 hebt en waarde hecht aan een betrouwbaa­r werkende pc, dan kun je dan ook beter nog even wachten met upgraden. Dat doe je door bij de Instelling­en bij 'Bijwerken en beveiligin­g / Windows Update / Geavanceer­de opties' via 'Kiezen wanneer updates worden geïnstalle­erd' het niveau van 'Semi-Annual-kanaal (Targeted)' te wijzigen in 'Semi-Annual-kanaal'. Dan krijg je versie 1809 pas als Microsoft het goed genoeg vindt om zakelijk gebruikt te gaan worden. (nkr)

 ??  ??
 ??  ?? De geschieden­is van het Klembord is te openen met Windows+V. Je kunt hem in de cloud synchronis­eren.
De geschieden­is van het Klembord is te openen met Windows+V. Je kunt hem in de cloud synchronis­eren.
 ??  ?? Het zoeken met Windows laat nu meer details zien – bijvoorbee­ld startoptie­s voor programma's of zoekresult­aten op internet.
Het zoeken met Windows laat nu meer details zien – bijvoorbee­ld startoptie­s voor programma's of zoekresult­aten op internet.
 ??  ?? Het instellen van een Kiosk-modus werkt met een makkelijke wizard.
Het instellen van een Kiosk-modus werkt met een makkelijke wizard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands