C’t Magazine

Ssd's: snel maar ook keihard

-

Dat je kwijtgeraa­kte data met een beetje geluk nog kunt herstellen, geldt wel voor harde schijven, flashgeheu­genkaarten en de meeste usb-sticks, maar niet voor ssd's. De manier waarop die werken is daar verantwoor­delijk voor. Ze bestaan uit flashgeheu­gen, dat zijn inhoud ook vasthoudt zonder energievoo­rziening. Dergelijke geheugence­llen zijn echter niet zomaar te overschrij­ven: om nieuwe data te kunnen opslaan, moeten ze eerst gewist worden. Dat kost tijd, maar belangrijk­er is dat er geen afzonderli­jke cellen gewist kunnen worden, maar dat in zogeheten pages gaat van doorgaans 128 kB groot.

Om ervoor te zorgen dat een ssd bij het schrijven niet eerst geheugen hoeft te wissen, bevat hij meer fysiek geheugen dan de bruikbare capaciteit doet vermoeden. Die buffercapa­citeit wordt gebruikt om altijd een paar gewiste pages op voorraad te hebben. Daarvoor moet wel bekend zijn welke geheugence­llen gebruikt worden voor data en welke gerust gewist kunnen worden. Ssd's begrijpen echter niets van bestandssy­stemen. Ze vertrouwen erop dat moderne besturings­systemen zoals Windows via het zogeheten Trimcomman­do doorgeven dat bepaalde sectoren niet meer worden gebruikt, bijvoorbee­ld vanwege een verwijderd bestand.

Zodra een controller niets anders te doen heeft, wist hij de vrijgekome­n sectoren en voegt hij ze toe aan de buffercapa­citeit. Dat duurt bij typische desktopsys­temen meestal maar enkele seconden. Daardoor valt er na het verwijdere­n van een bestand al na korte tijd niets meer te herstellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands