C’t Magazine

Windows Server 2016 van usb-stick installere­n

-

Het installati­ebestand 'install.wim' van Windows Server 2016 is bijna 6 GB groot, maar bestanden van meer dan 4 GB worden door FAT32 helaas niet ondersteun­d. Je server zal echter niet gaan booten van een stick met NTFS. Dat komt omdat een UEFI-BIOS alleen maar van usb-opslag zal gaan booten die met FAT of met FAT32 geformatte­erd is. Daarbij kunnen sommige moederbord­en ook van een NTFSmedium booten, maar daar zijn er nog niet veel van.

De oplossing is om het bestand install.wim in tweeën te splitsen met het Windows-commando dism. Het installati­eprogramma van Windows Server 2016 kan daar mee overweg.

Kopieer de installati­ebestanden van het ISO-image van Windows Server 2016 naar een tijdelijke map. Sleep en plak install.wim met de Verkenner van C:\Temp\ sources\install.wim naar die tijdelijke map. Typ in het zoekveld van Windows 'cmd' in en start die als administra­tor. Voer het volgende commando uit: dism /Split-Image /ImageFile:C:\Temp\install.wim/SWMFile:C:\Temp\sources\install.swm /FileSize:3700 Dat genereert dan de twee bestanden install.swm en install2.swm in de juiste map. Wanneer dism de opdracht heeft voltooid, kun je het bestand install.wim vervolgens verwijdere­n. De installati­emappen in de tijdelijke map kun je dan kopiëren naar de bootable stick die je eerder met de Media Creation Tool gegenereer­d hebt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands