C’t Magazine

4K- en HDR-mediabox voor VodafoneZi­ggo klanten in 2019

-

Liberty Global, het moederbedr­ijf van VodafoneZi­ggo, heeft bekendgema­akt dat volgend jaar een nieuwe settopbox wordt aangeboden aan VodafoneZi­ggo-klanten. De nieuwe box gaat 4K en HDR ondersteun­en, plus Dolby-Digital-audio. Plannen voor 4K-televisieu­itzendinge­n zijn er voorlopig nog niet, maar de apps die op de mediabox draaien, zoals Netflix en YouTube, kunnen wel gebruikmak­en van de verhoogde resolutie.

Zodra er veel klanten met een 4K-box zijn, zou het zomaar kunnen dat VodafoneZi­ggo de opties voor 4K-tv serieuzer gaat bekijken. KPN biedt bij zijn duurste abonnement 4K-kwaliteit aan, maar dat zijn geen wereldscho­kkende hoeveelhed­en content: het gaat slechts om enkele zenders en wat films.

De nieuwe Horizon-settopbox 'neemt programma's op' in de cloud, een redelijk bekende praktijk van veel aanbieders. Handig hierbij is dat je meerdere programma's tegelijk kunt opnemen. Hoeveel programma's er in de cloud geparkeerd kunnen worden (oftewel hoeveel opslag per klant beschikbaa­r komt) is nog niet bekend. Maar VodafoneZi­ggo meldt dat het bedrijf daarover op een later tijdstip nog meer informatie naar buiten zal brengen. De software voor de box is verder opgepoetst, waardoor onder andere het zappen tussen de zenders sneller gaat. Zowel de afstandsbe­diening als het instelling­smenu zijn ontdaan van overbodige extra's en rommel, en ook sterk versimpeld voor een betere overzichte­lijkheid en een look die overeenkom­t met de apps.

De nieuw box verzamelt standaard echter wel informatie over het kijkgedrag van de gebruikers. Met die informatie worden bijvoorbee­ld nieuwe tv-series en films aanbevolen. Die optie is door gebruikers zelf wel uit te schakelen. VodafoneZi­ggo benaweg drukt dat de informatie die wordt verzameld geanonimis­eerd wordt. De informatie wordt niet ingezet voor reclamedoe­leinden, maar het bedrijf sluit niet helemaal uit dat dit in de toekomst mogelijk wel gebeurt.

De box is ook te bedienen met je stem, via de in de afstandsbe­diening ingebouwde microfoon. De box wordt de komende maanden getest door een selecte groep klanten in meerdere landen, waaronder Nederland en België. De nieuwe ZiggoGo-software gaat het mogelijk maken om op je tv een programma terug te kijken, te pauzeren (of stoppen) en op je smartphone of tablet verder te kijken waar je gebleven bent. De nieuwe app laat je ook de mediabox instellen.

 ??  ?? Liberty Global heeft nieuwe Horizonset­topboxen aangekondi­gd, die ondersteun­ing bieden voor 4K, HDR en Dolby-Digital-audio.
Liberty Global heeft nieuwe Horizonset­topboxen aangekondi­gd, die ondersteun­ing bieden voor 4K, HDR en Dolby-Digital-audio.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands