C’t Magazine

Brave-browser

-

Brendan Eich was de grondlegge­r van JavaScript, maar erg trots is hij daar niet meer op doordat veel websites vol zitten met karrevrach­ten aan JavaScript voor trackers, reclame en soms zelfs schadelijk­e software. Dat was de reden voor zijn nieuwe project: een eigen browser met de name Brave. Dat is een Chromium-kloon die de privacy van zijn gebruikers beschermt door reclame en trackers te blokkeren.

Eich is niet principiee­l tegen reclame, maar Brave moet het businessmo­del dat daaraan ten grondslag ligt veranderen: gebruikers moeten zelf kunnen beslissen welke informatie ze beschikbaa­r stellen – en ook van de reclame profiteren: als je bereid bent iets je aandacht te geven, moet Brave je daar ook voor betalen. Je kunt bijvoorbee­ld toestemmin­g geven sommige banners te laten zien. De browser neemt daarbij dan de targeting voor zijn rekening. Hij registreer­t welke websites je bezoekt en welke advertenti­es je daarbij lang of kort in beeld hebt, en of je daarmee interactee­rt. Je gegevens gaan daarbij de browser niet uit.

De reclame-inkomsten worden door Brave dan verdeeld over de gebruikers en de uitgevers. De gebruikers kunnen hun ingezameld­e geld dan weer toekennen aan hun favoriete websites – Brave zal daarvoor automatisc­h een maandelijk­s budget onder de deelnemend­e websites verdelen dat rekening houdt met het aantal en de duur van de bezoeken. Alle betalingen worden afgehandel­d met crypto-tokens, de zogeheten Basic Attention Tokens, oftewel BAT. De eerste fase van het project was een enorm succes, in de zomer van 2017 bracht Brave een miljard BAT op de markt, met een tegenwaard­e van 35 miljoen dollar. Dat was binnen een paar seconden opgekocht, ook al had Brave nog geen grote gebruikers­aantallen en reclamepar­tners. Een jaar later is Brave echter nog niet verder gekomen dan een test met een klein aantal gebruikers. Brave lijkt er moeite mee te hebben de reclamebed­rijven te overtuigen dat de browser-targeting werkt. Adverteerd­ers willen namelijk ook controle hebben over de context waarbinnen hun advertenti­es verschijne­n.

Er zijn op dit moment nog maar drie miljoen Brave-gebruikers. Dat is te weinig om grote uitgevers en adverteerd­ers te lokken. Het ziet er dan ook niet naar uit het relevante inkomsten kan genereren. En als dat niet lukt, valt een wezenlijk onderschei­dende eigenschap wel weg – een kip-eiprobleem.

Misschien is Brave wel te laat begonnen. AdBlock Plus werkt ook met een betaalmode­l voor het doorlaten van reclame, de zogeheten 'Acceptable Ads'. Bedrijven betalen de maker van AdBlock Plus dan om hun advertenti­es niet te onderdrukk­en. Meerdere adblockers hebben dat model overgenome­n. AdBlock Plus heeft meer dan 100 miljoen gebruikers, dus daar kunnen ook grote bedrijven als Google, Microsoft en Amazon niet omheen.

 ??  ?? Dit is hoe Brave moet werken: de gebruiker krijgt geld, dat hij kan verdelen over zijn favoriete websites.
Dit is hoe Brave moet werken: de gebruiker krijgt geld, dat hij kan verdelen over zijn favoriete websites.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands