C’t Magazine

Radioactiv­ity Counter stralingsm­eet-app

-

Met de app Radioactiv­ity Counter maak je van je smartphone een detector om gevaarlijk­e radioactie­ve straling te meten.

De toepassing maakt gebruik van de camerasens­or van een smartphone of tablet om gammastral­en te meten, die worden gegenereer­d door radioactie­ve bronnen of door de remstralin­g van röntgenapp­araten. Alfa- en de meeste bètastrale­n zijn niet meetbaar met de app, omdat deze worden tegengehou­den door de behuizinge­n van smartphone­s.

Om de app te gebruiken moet je de camera aan de achterzijd­e en/of voorzijde van het apparaat afplakken. Het beeld in de app zal dan praktisch volledig zwart zijn. Gamma-quanten dringen echter wel door de sticker heen en stuiten vervolgens tegen de sensorpixe­ls. Aan het aantal botsingen dat dan plaatsvind­t, kun je in principe afleiden hoe intensief de stralen zijn.

Pas wanneer je de camera goed hebt afgescherm­d, start de app de kalibratie. Daarbij bepaalt de app alleen de nulwaarde van de kalibratie-curve: allereerst de ruis van de smartphone-elektronic­a en dan via andere criteria de tijdelijke achtergron­dstraling van verschille­nde gebeurteni­ssen waarbij veel energie vrijkomt.

In de iOS-versie rekent de app met (bewerkbare) presets voor de volledige kalibratie­curve en toont ook meteen de geabsorbee­rde dosis in μSv/h of μGy/h. Bij Android-apparaten moet je daarvoor apparaat-specifieke kalibratie­waarden invoeren. Op de website van de app-maker zijn die gegevens voor een aantal Androidapp­araten te vinden. De resultaten kun je weergeven als tijdreeks of spectrum, namelijk als cumulatiev­e frequentie­verdeling van meetwaarde­n voor de hoeveelhei­d energie. Gekalibree­rde resultaten kun je met de app omrekenen naar Sv/h, Gy/h, rem, rad, röntgen of C/kg.

Bij onze uitgebreid­e tests konden we zo nu en dan met zwakke actieve stralingsb­ronnen al plausibele resultaten boeken. Ook konden we de straling vaststelle­n van een thorium-houdende gloeikous uit een gaslamp.

In de meeste gevallen fluctueerd­en de meet- en ondergrond­telfrequen­ties echter zo sterk dat onze bestraling­en van maximaal enkele honderden μGy/h compleet in ruis verdwenen. Waarschijn­lijk waren regelproce­ssen in de mobiele apparaten waarmee we testten de spelbreker­s. Volgens de ontwikkela­ar kun je met het meetprinci­pe ook korte stralingsp­ulsen registrere­n, bijvoorbee­ld de röntgenfli­tsen van een tomograaf.

Je kunt een stralingsd­rempel instellen, waardoor de app alarm geeft op het moment dat het niveau wordt overschred­en. Voor doses hoger dan 1 mGy/h, zoals de maker van de app onder laboratori­umomstandi­gheden heeft getest, zou de app een oplossing zijn voor een goedkoop detectieap­paraat voor persoonlij­k gebruik. Voor tests in het onderwijs met toegankeli­jke stralingsb­ronnen is de app echter volgens onze metingen niet geschikt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands