C’t Magazine

Zathura document-viewer

-

Zathura is een minimalist­ische reader waarmee je pdf's en e-books kunt lezen, met een Vim-achtige toetsenbed­iening.

Als je iets leest, wil je dat het liefst lekker rustig doen zonder enige afleiding. Dan heb je dus ook geen behoefte aan allerlei geanimeerd­e menu's of zijbalken die in en om het beeld heen lopen te springen. Dankzij de minimalist­ische interface van Zathura kun je je volledig op de inhoud van dat wat je wilt lezen concentrer­en.

Alleen onder in de rand is er een statusrege­l te zien die de naam en het paginanumm­er van het bestand toont. Via plug-ins kun je met het programma ook e-books, stripboeke­n en DjVu-bestanden lezen.

De ontwikkela­ars hebben Vim-commando's toegepast voor het omgaan met pdf's. Als je op F drukt, worden bijvoorbee­ld alle links in een pdf getoond en kun je deze direct in een pagina openen door het cijfer in te toetsen dat bij een link staat. Als je meer contrast op de pagina wilt, dan worden met Ctrl+R tekst en afbeelding­en in zwart-wit weergegeve­n.

Je gebruikt de muis alleen om met het wieltje door de pagina's te scrollen of om tekst te selecteren door er met de linkermuis­knop op te klikken.

Als je lezingen houdt en liever pdf's gebruikt dan het onbetrouwb­are PowerPoint, dan kun je Zathura's presentati­emodus toepassen. Pdf-pagina's worden dan beeldvulle­nd getoond en alle statusinfo­rmatie wordt verborgen. Als je bepaalde functies mist, sommige sneltoetse­n onhandig vindt of kleuren wilt wijzigen, dan kun je via het configurat­iebestand zelf alles naar wens instellen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands