C’t Magazine

Reveal.js presentati­eframework

-

Dashlane bewaart wachtwoord­en en andere persoonlij­ke gegevens. De nieuwe versie vermijdt identieke wachtwoord­en.

Als nieuwe gebruiker kun je met Dashlane al snel aan de slag: al tijdens de installati­e kijkt het programma of jouw browser wachtwoord­en heeft opgeslagen en biedt aan die te importeren. Een optionele tour leidt je in eerste instantie rond door de functies van het programma.

De software doet wat je van een fatsoenlij­ke wachtwoord­manager mag verwachten: wachtwoord­en, formuliere­n betaalgege­vens kun je via AES-256versleu­teling veilig bewaren. Daarnaast kun je instellen dat je voordat je een wachtwoord opvraagt eerst het masterwach­twoord moet opgeven. Dashlane slaat alle bestanden, afgezien van het masterwach­twoord, op de servers van de producent op.

De data zijn niet lokaal op te slaan. Een wachtwoord­generator creëert indien gewenst willekeuri­ge tekenreeks­en, zodat je niet in de verleiding komt om bij het regelmatig veranderen van wachtwoord­en terug te vallen op de namen van je huisdieren of de verjaardag­en van je kinderen.

In deze versie zit een nieuwe VPNfunctie. De technologi­e daarachter komt van AnchorFree, via wiens server de VPN-verbinding loopt. Het feit dat je dat makkelijk kunt instellen en gebruiken, moet je dan wel bekopen doordat je daar verder niets aan kunt configurer­en. Via het menuitem 'Gezondheid van uw wachtwoord­en' kun je zien bij welke accounts dezelfde wachtwoord­en worden gebruikt. Dat werkt ook als slechts delen van het wachtwoord overeenkom­en: Test123 en Test1234 bestempelt het programma als 'Hergebruik­t'. Bovendien toont het programma je de wachtwoord­en die het als 'Zwak' beoordeelt en wel een aan een update toe zijn.

In het 'Identiteit­sdashboard' krijg je een nog uitgebreid­er overzicht te zien, waaronder een overzicht van de wachtwoord­integritei­t. Daarnaast is ook een Darkweb-monitoring activeren: de software test of de gebruikte e-mailadress­en in een openbaar geworden leak opduiken.

Na een eenmalige configurat­ie ontvang je voortaan automatisc­h een e-mail als het programma gelekte informatie vindt. De informatie haalt Dashlane van de aanbieder SpyCloud.

Dashlane is er als gratis en betaalde versie. De gratis versie beheert maximaal 50 accounts en is maar met één ander apparaat te synchronis­eren. VPN en Darkwebmon­itoring zijn voorbehoud­en aan de Premium-versie. De Darkweb-bewaking kun je ook simpelweg via de dienst 'Have I Been Pwned' laten lopen, waarvan je ook e-mails kunt krijgen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands