C’t Magazine

Datarecove­ry-software getest

Dataherste­lsoftware getest

- Hajo Schulz

Het meest ideale hulpmiddel bij dataverlie­s is natuurlijk een recente back-up. Maar als die ontbreekt, kunnen sommige tools zelfs na een hardwarede­fect of het per ongeluk wissen van bestanden nog hulp bieden. Dat soort programma's varieert van gratis tot behoorlijk prijzig, en het aanbod is groot. Het is dus de moeite waard te onderzoeke­n of ze hun beloften waarmaken.

Per ongeluk gewiste bestanden of onbedoeld geformatte­erde harde schijven schijnen een terugkeren­d probleem te zijn. Een snelle zoekactie levert namelijk enkele honderden Windows-programma's op die claimen je daarbij te kunnen helpen. Het is ondoenlijk om al die programma's te testen.

We hebben daarom zes programma's uitgekozen die volgens ons goede vertegenwo­ordigers zijn van deze categorie en ze uitvoerig aan de tand gevoeld. We waren erg benieuwd naar de resultaten van het opensource-programma TestDisk en het onlangs door CCleaner overgenome­n Recuva. Kunnen die zich meten met profession­ele software – met een bijbehoren­de prijskaart­je? In die categorie bevinden zich EasyRecove­ry van Kroll Ontrack en DiskRecove­ry van O&O. Als oude rot hebben we Disk Drill van 508 Software meegenomen en verder het relatief nieuwe Data Recovery Wizard van EasUs.

Testmethod­e

Voor de test hebben we virtuele opslagmedi­a gebruikt in de vorm van VHD-

bestanden. Daarmee konden we de situatie op een fysieke schijf zo realistisc­h mogelijk nabootsen. Het stelde ons echter ook in staat om images snel en makkelijk te kopiëren en alle programma's met identieke situaties te confronter­en. We hebben niet getest wat de programma's konden redden van een ssd, aangezien we daar weinig hoopvol over waren (zie pagina 104).

Op onze virtuele testschijf maakten we steeds een NTFS- en een FAT32parti­tie. Daarbij hebben we zowel een schijfinde­ling met MBR als met GPT getest. Alle programma's konden met beide varianten daarbij even goed (of slecht) overweg.

De partities vulden we steeds met 50 bestanden van uiteenlope­nde typen, verdeeld over vijf mappen. Daaronder waren Microsoft Office- en OpenOffice/ LibreOffic­e-documenten, afbeelding­en in verschille­nde bitmapform­aten en SVGvectora­fbeeldinge­n, muziek- en videobesta­nden in verschille­nde bestandsfo­rmaten en tot slot enkele archief- en e-bookbestan­den. De bestandgro­otte varieerde van 17 kB tot 355 MB.

Het op die manier gepreparee­rde opslagmedi­um hebben we vervolgens op allerlei verschille­nde manieren mishandeld. Daarbij hebben we erop gelet dat de eigenlijke data niet overschrev­en werd. Data die niet meer aanwezig is, kan ook de beste tool niet meer terughalen. Elk geteste programma kreeg een verse kopie van het opslagmedi­um voorgescho­teld.

Als eerste hebben we de partitione­ring op de virtuele schijf compleet verwijderd met het diskpart-commando clean. Om in de tabel met testresult­aten een vinkje te verdienen op de regel 'met nullen overschrev­en partitieta­bel MBT/ GPT' moet het herstelpro­gramma alle bestanden inclusief mappenstru­ctuur en bestandsna­men terughalen. O&O DiskRecove­ry lukte dat alleen bij NTFSpartit­ies. TestDesk bewandelt daarbij een bijzondere weg: anders dan de andere programma's, die gevonden bestanden wilden kopiëren, berekent deze opensource-tool de partitiest­ructuur opnieuw en schrijft die meteen naar de beschadigd­e schijf. Bij de test werkte dat goed, maar bij een schijf met een hardwarede­fect kun je dat beter niet doen en eerst een image maken.

Zoals de twee tests daarna laten zien, moet je er bij een per ongeluk geformatte­erd station niet op rekenen dat alle bestanden hersteld kunnen worden. Op een NTFS-station lukte dat geen van de programma's. Bij het formattere­n werd een nieuwe, lege MFT naar de schijf geschreven en daarmee ging alle informatie over de bestanden verloren. Bij een geformatte­erd FAT32-station konden alleen Data Recovery Wizard van Easus en Kroll Ontracks Easy Recovery alle bestanden herstellen. Die twee programma's slaagden er ook in alle bestanden te herstellen bij een NTFS-station dat met FAT32 opnieuw geformatte­erd werd en een FAT32stati­on dat als NTFS werd geformatte­erd.

Het goed herstellen van met Verkenner gewiste bestanden en mappen lukte met alle programma's probleemlo­os. Alleen TestDisk liet daar een steekje vallen op een NTFS-partitie: het verving om onduidelij­ke redenen alle komma's in bestandsna­men door onderstrep­ingen.

Dieper graven

Als de structuur van het bestandssy­steem zo beschadigd is dat daar geen informatie meer uit gehaald kan worden over de bestanden die op de schijf stonden, rest alleen nog een scan van de ruwe data. Bij die methode, die ook wel deep scan wordt genoemd, leest de herstelsof­tware alle sectoren van de schijf één voor één. Daarbij wordt geprobeerd op basis van typische bytevolgor­des het begin van bekende bestandsty­pen te herkennen. Met wat geluk horen zo'n sector en de daaropvolg­ende bij elkaar en valt daaruit het oorspronke­lijke bestand samen te stellen. Dat lukt echter alleen als het bestand niet gefragment­eerd is. Het is met die methode niet mogelijk te ontdekken waar de rest van een bestand zich bevindt als het spoor voortijdig eindigt.

De mate van succes bij die tijdrovend­e zoektocht hangt af van hoeveel bestandsty­pen de software herkent en hoe slim die te werk gaat. Van de geteste software presteerde PhotoRec met afstand het beste bij het scannan van ruwe data. Ondanks de naam zoekt de software niet alleen naar foto's, maar kan het allerlei bestandsty­pen betrouwbaa­r terugvinde­n. Net als bij de software van Kroll Ontrack en O&O kun je bij PhotoRec eigen bestandsty­pen definiëren. Erg flexibel zijn de mogelijkhe­den echter niet, in het beste geval kun je wildcards gebruiken. Geavanceer­de mogelijkhe­den zoals de optie om een dataveld voor de bestandsgr­ootte te definiëren zoek je tevergeefs.

Extra functies

Als de bestanden op een harde schijf door mechanisch­e defecten niet meer gelezen kunnen worden, moet je de nog intacte data zo snel mogelijk in veiligheid brengen en de haperende hardware niet ook nog belasten met uitvoerige scans. De geteste programma's kunnen dus pluspunten verdienen als ze de mogelijkhe­id bieden om een image te maken van harde schijven en die net als een harde schijf kunnen verwerken. Alleen de programma's van EaseUs en O&O bieden die optie.

Zeker voor systeembeh­eerders is het handig als de software ook op computers van vrienden en familie kan worden ingezet. Daarvoor moet de software dan wel

een mogelijkhe­id bieden op een extern medium als een usb-stick geïnstalle­erd te worden, die je op andere pc's kunt gebruiken. Van de geteste programma's bieden alleen TestDisk, Recuva en de O&O-software die optie. Bij de laatstgeno­emde zitten daar wel beperkinge­n aan, die je leest bij de opmerkinge­n over de afzonderli­jke programma's.

Conclusie

Zelfs bij de min of meer ideale omstandigh­eden waarin de geteste programma's hun werk moesten doen, waren er grote verschille­n bij het herstellen. Bij het opsporen van verloren gegane partitieen mappenstru­cturen presteerde­n de programma's van EaseUs en Kroll Ontrack het beste. De Profession­al-editie van dat laatste programma is echter ook de duurste software bij deze test.

Bij het scannen van ruwe data waren de resultaten van de opensource-tool PhotoRec het meest overtuigen­d. Het is een Engelstali­g programma waarvan de bediening wel wat gewenning vraagt. Bij de gangbare Windows-programma's scoort Disk Drill het beste qua herkende bestandsty­pen. Het biedt bovendien de mogelijkhe­id om images te maken.

Geen van de herstelpro­gramma's maakt regelmatig back-ups. Ze zijn net als andere herstelsof­tware dan ook bedoeld als noodoploss­ing voor gebruikers die er helaas geen moeite voor hebben gedaan om voor een goede back-up te zorgen.

 ??  ??
 ??  ?? De bij Disk Drill ingebouwde 'Recovery Vault' moet de kans vergroten op het succesvol herstellen van bestanden.
De bij Disk Drill ingebouwde 'Recovery Vault' moet de kans vergroten op het succesvol herstellen van bestanden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands