C’t Magazine

Eizo CG319X zelfkalibr­erende monitor

De Eizo ColorEdge CG319X biedt DCI 4K, HDR en een automatisc­he hardwarema­tige kalibratie. Hij is dan ook bedoeld voor profession­als.

-

De CG319X ziet er behoorlijk robuust uit, heeft relatief dikke randen en is volledig matzwart. Maar dit scherm is niet bedoeld om subtiel of elegant te zijn, het is een zeer praktisch instrument voor profession­eel gebruik. Er zit namelijk hardwarema­tige schermkali­bratie ingebouwd. Die werkt via een vrij onopvallen­de sensor die uit de rand tevoorschi­jn klapt. Externe kalibratie­tools zijn dus niet meer nodig. Het scherm biedt DCI 4K (4096 × 2160), ook wel bekend als Cinema 4K. Dat komt neer op vier keer full hd met een zichtbaar beeldopper­vlak van 69,8 bij 36,8 centimeter. Hij dekt 99% van de Adobe RGB-kleurruimt­e af en 98% van DCI-P3.

Dankzij HLG- en PQ-tintcurves voldoet hij aan de standaard voor het weergeven en bewerken van HDR-content. De focus van het scherm ligt op het bewerken van 4K-content.

Qua ergonomie zit alles ook goed in elkaar: het scherm is in de hoogte aan te passen, naar voren en achter te kantelen en links- en rechtsom te draaien. Hij heeft twee DisplayPor­t-poorten en twee HDMIaanslu­itingen, plus een usb-hub (USB 3.1). Op de website van Eizo staat informatie over de compatibil­iteit met grafische kaarten in combinatie met de video-inputs.

Omdat dit scherm bedoeld is voor gebruik in een profession­ele setting, zit er ook een bijbehoren­d prijskaart­je aan – maar gezien alles wat het scherm te bieden heeft, is dat zeker niet onredelijk. (avs)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands