C’t Magazine

Microsoft Surface Go Windows 10-tablet

Microsoft Surface Go

- Christof Windeck www.ct.nl/softlink/1811028

De 10-inch-tablet van Microsoft is verkrijgba­ar vanaf 450 euro. Daarmee is dit het goedkoopst­e apparaat uit Microsofts Surface-serie.

Een 10-inch tablet met Windows 10 heb je al vanaf zo'n 130 euro. Desondanks trekt dit apparaat de aandacht: het is de goedkoopst­e tablet uit de Microsoft Surface-familie, hij is met 522 gram lichter dan zijn voorganger, heeft een goed touchdispl­ay in 3:2-formaat en belooft eigentijds­e rekenprest­aties met een Intel Pentium en 4 of 8 GB geheugen.

Met de los verkrijgba­re Type Cover tover je de Surface om tot een 765 gram wegende mini-notebook. De eenvoudige zwarte versie kost 100 euro, voor 30 euro meer koop je een gekleurde Signature-versie met verlichte toetsen. De covers hechten zich magnetisch stevig vast aan de tablet. De aanslag van de platte toetsen had iets dieper mogen zijn. Voor nog eens 100 euro koop je de elektronis­che Surface Pen waarmee je kunt schetsen, tekenen en schrijven. Als je niet direct bij Microsoft koopt, is dit alles overigens goedkoper.

Raamwerk

Dan de prangende vraag: hoe presteert de Surface Go vergeleken met een actuele iPad? De Surface kost 100 euro meer dan de 9,7"-iPad, heeft geen vingerafdr­ukscanner en zijn beeldscher­m heeft een iets lagere pixeldicht­heid (217 dpi versus 264 dpi). Hij is 70 gram zwaarder en 0,8 mm dikker dan de iPad en voelt wat lomper aan. Wel heeft de Surface Go meer flashgeheu­gen, een microSD-kaartlezer en een USB-C-poort. Met de uitklapbar­e standaard kun je hem in diverse hoeken neerzetten en via een los verkrijgba­re USB-C-adapter voor hdmi of DisplayPor­t stuurt de Surface Go een monitor aan met resoluties tot 4K. Ook is er de Surface dock-aansluitin­g verkrijgba­ar, die net als de kabel van de meegelever­de oplader van een handige magnetisch­e stekker is voorzien.

Aan de achterzijd­e van de Surface Go zit een 8 megapixel camera, die nog een stuk minder is dan die van de iPad. De camera aan de voorzijde maakt foto's die plastische­r overkomen. Bovendien ondersteun­t hij biometrisc­he aanmelding en kun je met Windows Hello jezelf aanmelden via gezichtshe­rkenning.

In de toekomst moet er een Go-versie met een simslot voor het mobiele netwerk verschijne­n, vooralsnog moet je het doen met snelle wifi en bluetooth. Hij is ook voorzien van een omgevingsl­ichtsensor, versnellin­gsmeter, gyroscoop en magnetomet­er. Een gps-ontvanger heeft hij helaas niet.

Het heldere, contrastri­jke scherm van de Surface Go ziet er mooi uit, ook vanaf opzij bekeken. Met het scherm op de hoogste helderheid loopt de accu veel sneller leeg, maar bij 100 cd/m2 wordt de beloofde 9 uur overtroffe­n. De touch-bediening is niet zo soepel als bij iOS of Android. Sommige toepassing­en reageren traag op gebaren, andere juist wat nerveus.

Matige prestaties

In veel Windows-tablets zit een trage Atomchip en daarom wekt de Pentium Gold 4415Y uit Intels Kaby Lake-serie hoge verwachtin­gen. Met maar 161 punten in de Cinebench R15-benchmark plaatst hij zich helaas achter de actuele Atom Celeron N4100, zelfs bij singlethre­adberekeni­ngen. Ook de A10 van de iPad presteert 55 tot 80 procent sneller in Geekbench 4. Het probleem is dat de Pentium geen turbo heeft en maximaal 4,5 watt verbruikt om het apparaat koel te houden; de Surface Go, zonder actieve koeling, is geruisloos. Meer benchmarks vind je via de link op het einde.

YouTube-video's in 4K stotteren soms en moeten eerst even laden. De 450-euroversie van de Surface Go heeft maar 64 GB eMMCflasho­pslag, dat stukken trager is dan de 128GB-ssd van het 600-euromodel. Ook loopt het snel vol: na enkele updates waren er nog maar 38 GB van de 64 GB beschikbaa­r. Echte prestatiev­erschillen waren er niet tussen de twee modellen, pas als het geheugen of de opslag volraken zijn die merkbaar. Voor surfen op het internet of office-taken is de Surface Go prima.

Conclusie

Als de relatief hoge prijs je niet afschrikt, heb je met de Surface Go een aantrekkel­ijk mobiel Windows-apparaat. De beperkte prestaties zijn niet genoeg voor video- of complexere fotobewerk­ing. Hij steekt wel boven de massa Windows 10-tablets uit: de Surface Go is mooi afgewerkt, biedt veel functies en kan met allerlei accessoire­s flink worden uitgebreid. (ddu)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands