C’t Magazine

BlackBerry Key2 Android-smartphone

BlackBerry Key2 met fysiek toetsenbor­d

- Alexander Spier

Smartphone­s met een toetsenbor­d? Dat is zó 2006. Onzin, vond BlackBerry, en kwam met een volledig nieuwe versie van zijn smartphone.

Terwijl bij de meeste smartphone­s de schermrand­en steeds smaller worden, o ert BlackBerry bij zijn Key2 juist een vijfde van het display op aan het toetsenbor­d. Desondanks is de nieuwste BlackBerry een modern Android-apparaat dat voor 640 euro alles biedt wat je maar wilt – inclusief toetsenbor­d. En dat toetsenbor­d is ink verbeterd. De toetsen bieden meer grip en het typen voelt strakker aan. Na even een korte gewenning groeit je trefzekerh­eid op de kleine toetsen. De Key2 ligt lekker in de hand en dankzij de contouren vind je snel de toetsen. Omdat het keyboard aanraakgev­oelig is, kun je ook de woorden bij elkaar swipen. Een slimme feature is dat je een voorgestel­d woord kunt selecteren door over het toetsenbor­d er naartoe te vegen. Dat werkte bij het testen bijzonder soepel. Daarnaast fungeert het toetsenbor­d ook als trackpad. Wel heb je daarbij soms last van de spacetoets waar de vingerafdr­ukscanner in zit en daardoor niet aanraakgev­oelig is.

Je kunt allerlei apps, functies en acties aan toetsen toewijzen. Als je dit een beetje stroomlijn­t, wissel je op den duur met de Key2 sneller dan bij welke smartphone ook tussen pro elen, apps en instelling­en. Dan is er nog de comforttoe­ts aan de zijkant van de behuizing, waaraan je drie functies kunt toewijzen. De toets zit slimmer geplaatst dan bij de voorganger, waarbij je regelmatig ernaast zat.

Scherm

Uiteraard is het 4,5-inch, 3:2-scherm relatief klein door het toetsenbor­d. Dat merk je wel bij video's, websites, games en andere situaties waarbij een groot schermoppe­rvlak wenselijk is. Het IPS-display is prima. Met de automatisc­he helderheid­sinstellin­g haalt het 470 cd/m2, wat net genoeg is voor gebruik bij zonlicht. Het contrast is met 1750:1 uitstekend en de maximale kleurruimt­e is net iets groter dan sRGB. Roodtinten zijn wat overheerse­nd waardoor de weergave altijd iets warm overkomt.

In de Key2 zit een Qualcomm Snapdragon 660. Hij scoort bijzonder goed bij benchmarks. De cpu is meer een middenklas­se model, maar haalt met zijn 8 cores bijna high-end waarden. Net als bij zijn voorganger daalt de kloksnelhe­id dramatisch bij langere belasting met tot wel 50%. Bij normaal gebruik heb je daar echter nauwelijks last van. De accuduur is zeer goed. Dankzij het snellaadsy­steem zit de accu na een half uur al weer op 50%. Via de USBC-poort laad je hem op of sluit je hem op een extern scherm aan.

Sound & vision

De dubbele camera valt tegen voor dit prijssegme­nt. Bij zonlicht zijn de foto's scherp en gedetaille­erd, maar bij matig licht verdwijnen details snel. Foto's worden dan snel onscherp. De kleuren ogen natuurlijk. De Key2 neemt 4K-video's met 30 fps op. Hij heeft geen optische beeldstabi­lisatie.

De spraakkwal­iteit is zeer goed. De meegelever­de headset is goed genoeg om er muziek mee te luisteren. De smartphone heeft plaats voor twee simkaarten, waarbij de tweede een gedeeld microSDXC-slot is.

Serious business

Op de Key2 draait Android 8.1. Hij wordt regelmatig van veiligheid­supdates voorzien. Ook is een upgrade naar Android 9 beloofd. BlackBerry heeft het systeem van talloze uitbreidin­gen voorzien, maar die kun je bijna allemaal uitschakel­en om een persoonlij­k systeem te creëren. De BlackBerry Hub is de centrale plek voor alle meldingen. Via een zijbalk krijg je snel inzicht in al je afspraken. De DTEK-app biedt informatie over de veiligheid­sstatus. Je kunt je privézaken gescheiden houden en met Privacy Shade wordt het scherm deels verduister­d om meekijken te voorkomen.

Conclusie

De BlackBerry Key2 vormt door het fysieke toetsenbor­d een categorie op zich. Als je veel typt, is er eigenlijk geen alternatie­f. Na enkele matige eerdere pogingen is de Key2 een geslaagd apparaat voor een speci eke niche in de markt. Voor minder dan 600 euro zijn er smartphone­s met een betere camera, groter display, spatwaterd­ichtheid en meer prestaties. Toch is de Key2 een goed apparaat en zeker de moeite waard om eens nader te bekijken. (ddu)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands