C’t Magazine

Boss GT-1000 gitaareffe­ctprocesso­r

Gitaareffe­ctprocesso­r Boss GT-1000 met smartphone­bediening

- Tim Gerber

De soundmodel­ing in effectappa­raten wordt dankzij de voortschri­jdende processort­echniek steeds beter. Het goedkoopst­e apparaat in deze categorie laat zien wat de algoritmes inmiddels kunnen en hoe goed de apparaten te bedienen zijn.

De afgelopen tijd zijn er meerdere effectboar­ds voor gitaar in het bovenste segment verschenen. Ze simuleren het geluid van verschille­nde buizenvers­terkers softwarema­tig (modeling). Gitaristen hoeven dan niet meer met hun kwetsbare en vooral zware buizenvers­terkers te sjouwen – al zijn die qua geluid nog steeds onovertrof­fen.

De markt voor klassieke multi-effectboar­ds wordt grotendeel­s gedeeld door modeling-pionier Line6 en nieuwkomer Headrush, maar ook Boss, dochterond­erneming van het Japanse bedrijf Roland, hoort daar bij. Boss is al tientallen jaren bekend van zijn bonte verzamelin­g aan losse effectpeda­len. De GT-1000 is met een straatprij­s van 850 euro het goedkoopst­e apparaat van de high-end pedalboard­s met versterker­emulatie. De concurrent­en zijn een stuk duurder, met 990 euro voor de Headrush en bijna 1600 euro voor de Line6 Helix. Bovendien is de Boss de enige met een bluetooth-mogelijkhe­id. Een goede reden hem eens aan de tand te voelen.

De kern van de geluidsbew­erking in de GT-1000 wordt gevormd door twee modeling-voorverste­rkers, die AIRD worden genoemd – Augmented Impulse Response Dynamics, wat tot een verbeterd reactieged­rag van de versterker­modellen moet leiden. Bijna alle van de zestien ter beschikkin­g staande modellen hebben een beroemde buizenvers­terker als voorbeeld. De beide preamps werken parallel of afwisselen­d, waardoor je snel kunt switchen tussen complete presets. Voor de effectkete­n staat een groot aantal effecten tot je beschikkin­g, die je volledig vrij ergens kunt neerzetten. Net als de beide uitgangen Sub en Main en de beide effect-returns, waarop je externe effectappa­raten kunt aansluiten. In principe kun je alle instelling­en op het apparaat zelf doen, maar dat zul je waarschijn­lijk liever vermijden omdat je dan telkens moet bukken om bij de knoppen te komen.

De bediening gaat veel makkelijke­r met een via usb aangeslote­n pc of Mac en de software Tonecentra­l, die je bij Boss gratis kunt downloaden. Als je toegang tot internet hebt, kun je ook bij de soundbibli­otheken, waar vast wat van je favoriete gitarist te vinden is. De preset 'Smoke on the Lake' is bijvoorbee­ld moeilijk te onderschei­den van het origineel, tenzij je een 200W-Plexi en een Trebleboos­ter met germaniumd­iode in je bezit hebt – of gewoon een GT-1000.

Appbedieni­ng

De software is er ook voor smartphone­s en tablets in de stores van Android en iOS. De bluetoothv­erbinding van de GT-1000 is standaard niet actief, je moet je even door wat menu's en het handboek heen werken om uit te vissen hoe je die activeert en verbinding met de app maakt. Als dat eenmaal gedaan is, werkt het verder vlekkeloos. Dan is de GT-1000 zowel in de oefenruimt­e als bij een optreden makkelijk met een smartphone in je binnenzak of een tablet op je muziekstan­daard te bedienen.

De op het board zittende digitale regelaars, het pedaal en de voetschake­laars zijn redelijk vrij aan een van de vele functies van het apparaat te koppelen. Een enkele knop of schakelaar kan ook meerdere functies tegelijk aansturen. Dat geldt ook voor een MIDI-signaal op de ingang. Er blijft nog weinig te wensen over wat gebruiksge­mak betreft, dat zou dan bijvoorbee­ld een kleurendis­play kunnen zijn waarmee je het type van de afzonderli­jke effecten in de keten makkelijke­r zou kunnen herkennen. Bovendien zou het een pluspunt zijn als de kleuren en de helderheid van de leds boven de voetschake­laars flexibeler te kiezen zijn.

De GT-1000 werkt via usb ook als een audio-interface voor de pc of Mac. Hij biedt drie paar in- en uitgangen (elk L/R): Sub, Main en Dry. De twee eerste hebben fysieke aansluitin­gen en kunnen overal in de keten geplaatst worden. De Dry-in- en -uitgangen zijn puur virtueel. De Dry-ingang geeft het droge gitaarsign­aal door en via de uitgang stuur je het signaal van de computer naar de ingang van de effectproc­essor. Via die Dry-poort kun je dan ook een al bestaande opname achteraf bewerken met effecten uit de GT-1000 en het resultaat weer opnemen.

De kwaliteit van de audio-interface is voor het opnemen van een elektrisch­e gitaar zeer goed. De ingangslat­entie is afhankelij­k van de instelling­en tussen de 2 en 4 millisecon­den. De frequentie­respons is tot ongeveer 12 kHz heel lineair. Dat hij daarboven afvalt, is voor gitaarsign­alen niet erg. De vervorming blijft ruim onder de 10 promille en is daarmee erg laag.

De GT-1000 is al met al dan ook een hoogwaardi­g multi-effectappa­raat dat amper nog wat te wensen overlaat. Het geluid en het speelgevoe­l van de effecten, en vooral de modeling-amps, zijn en blijven natuurlijk wel een kwestie van persoonlij­ke smaak. (nkr)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands