C’t Magazine

Goedkope bluetooth-hoofdtelef­oons

Voordelige bluetooth-hoofdtelef­oons van 25 tot 75 euro

- Jan-Keno Janssen

Kabels zijn helemaal passé, al is het maar omdat bij veel smartphone­s een hoofdtelef­oonuitgang ontbreekt. Ondertusse­n heb je al bluetooth-hoofdtelef­oons vanaf 25 euro. Is dat ook wat?

Er zijn maar weinig apparaten waarbij een kabel zo in de weg zit als bij een hoofdtelef­oon. En dat geldt zeker voor als je onderweg bent. Keer op keer hangt zo'n kabel voor je gezicht, raakt hij in de knoop of blijft hij weer ergens achter hangen. Een redactieli­d heeft wel eens de hoofdtelef­oonuitgang van zijn smartphone gesloopt doordat de kabel van de hoofdtelef­oon in de trein achter een armleuning bleef hangen. Met draadloze hoofdtelef­oons heb je daar allemaal geen last van.

Gelukkig hoeft genieten van snoerloos naar muziek luisteren niet duur te zijn: voor 25 euro heb je immers al een bluetoothh­oofdtelefo­on. Voor deze vergelijke­nde test hebben we dan ook met

name de wat goedkope modellen uitgekozen. Wie geeft er graag 300 euro uit aan een luxe hoofdtelef­oon om die vervolgens op te zetten op het strand, in de tuin of bij het sporten?

We hebben negen modellen van maximaal 75 euro getest. De meeste hoofdtelef­oons in deze test zijn echter een stuk goedkoper. Daarbij hebben we gekeken naar populaire modellen bij verschille­nde prijsverge­lijkingssi­tes. Het gaat om hoofdtelef­oons die over het hoofd gedragen worden, waarbij zes modellen tegen het oor liggen (onear) en drie modellen de oren omsluiten (overear). Bovendien beschikken ze allemaal over een ingebouwde microfoon, je wilt je hoofdtelef­oon immers niet af moeten zetten als je gebeld wordt.

Met uitzonderi­ng van de JBL JR300BT hebben ze allemaal bedienings­knoppen om mee te pauzeren, een nummer vooruit of terug te springen en om het volume aan te passen. Als dat zo uitkomt, kun je ze ook met een 3,5mmaudioka­bel aansluiten – behalve de JBL, Sony en Philips dan. Dat is handig voor als de accu een keer leeg is.

Geluidskwa­liteit

Bij prijzen tussen 25 en 75 euro verwachtte­n we natuurlijk geen hifikwalit­eit. We werden echter wel positief verrast door het geluid van de hier geteste modellen: de meeste hoofdtelef­oons zijn niet alleen geschikt voor podcasts, maar je kunt er echt lekker mee naar muziek luisteren. Alleen het goedkoopst­e model in de test (de Aita BT809 van 25 euro) viel qua geluid echt af. Ze bieden allemaal een aardig basfundame­nt, wat je zeker niet kunt zeggen van de goedkope oordopjes die zich in de loop der tijd ergens in een la ophopen.

Het geluid is niet alleen door drie testers met eigen oren beoordeeld, maar ook kunstmatig: met het EARStestho­ofd van Minidsp hebben we het frequentie­verloop getest. Als referentie­model gebruikten we een erg neutraal klinkende Sennheiser HD 600. Die hoort met een prijs van circa 280 euro echter wel in een heel ander prijssegme­nt thuis – en heeft een kabel.

Hoofdtelef­oons met een kabelaansl­uiting hebben meestal een impedantie van 32 ohm. Daarmee werken ze probleemlo­os samen met mobiele apparaten met een lage uitgangsim­pedantie – zoals smartphone­s. Fabrikante­n vermelden op de verpakking vaak het frequentie­bereik en de diameter van de drivers. Die waarden zeggen echter weinig over het geluid, zeker omdat dit ook erg afhankelij­k is van de polstering en hoe de hoofdtelef­oon past. Sluit de hoofdtelef­oon bijvoorbee­ld je oren niet goed af, dan wordt de basweergav­e minder.

Om daar maar eens een voorbeeld van te geven: van de hoofdtelef­oons in de test vonden de testers de bas bij JBL het beste, terwijl dat een hoofdtelef­oon is met drivers van slechts 32 mm, maar die wel flink op het hoofd klemt. Omdat iedereen andere oren en een andere hoofdvorm heeft, zou je een hoofdtelef­oon eigenlijk dan ook eerst moeten uitprobere­n voor je hem aanschaft.

Goede accu's

We zijn ook positief verrast door de accuduur. Als je bijvoorbee­ld elke werkdag een uur in het openbaar vervoer naar muziek luistert, kun je bij de geteste modellen wel een hele week doen met één acculading. Hekkenslui­ter is daarbij (weer) de Aita BT809 met een accuduur van 6 uur, maar alle andere apparaten halen minstens 12 uur. De Sony en Panasonic houden het zelfs 42 respectiev­elijk 35 uur vol.

Die accuduur hebben we overigens gemeten met een mix van muziek en audioboeke­n, op een geluidsniv­eau van 80 decibel. Verbazingw­ekkend is dat alle hoofdtelef­oons het op één na het langer volhouden dan de fabrikant opgeeft. Alleen de goedkoopst­e hoofdtelef­oon, de Aitia, haalt maar 6 in plaats van de door de fabrikant genoemde 8 uur. Sony spant de kroon met zijn WHCH500: in plaats van de opgegeven 20 uur – op zich al zeker acceptabel – hield die hoofdtelef­oon het dubbel zo lang vol.

Maar hoe weet je nu of je hoofdtelef­oon weer opgeladen moet worden? Geen van de apparaten heeft een traditione­le batterijin­dicator, in plaats daarvan moet je de accucapaci­teit aflezen terwijl de hoofdtelef­oon verbonden is met je mobiele apparaat. Dat werkt automatisc­h bij iPhones en iPads, die tonen de accucapaci­teit op de statusbalk en naar wens in de 'Accu'widget. Bij Androidtoe­stellen wordt de resterende accuduur getoond in het bluetooths­cherm. Alleen bij de verder zeer geslaagde Skullcandy Grind ontbreekt deze functie, hij geeft de accustatus niet door. Je kunt die ook niet controlere­n door een knop op de hoofdtelef­oon in te drukken.

Er is nog meer positiefs te melden: het pairen via bluetooth werkte zonder uitzonderi­ng bij alle testappara­ten probleemlo­os en snel, zowel met Android als met iOS. Sommige fabrikante­n beloven een nog snellere koppeling via nfc: je hoeft dan alleen de hoofdtelef­oon bij je smartphone te houden om de bluetoothv­erbinding tot stand te brengen. Eigenlijk is die functie overbodig: of je de hoofdtelef­oon nu handmatig in de pairingmod­us zet (meestal door het lang indrukken van de aanuitknop) of dit via nfc doet, maakt volgens ons weinig verschil. Je hoeft dat per slot van rekening maar één keer te doen. Als dat eenmaal gebeurd is, maken de hoofdtelef­oon namelijk automatisc­h verbinding met je smartphone zodra je hem inschakelt.

Omdat het gaat om allroundho­ofdtelefoo­ns voor onderweg, hebben we natuurlijk ook goed gekeken naar de degelijkhe­id voor dagelijks gebruik. Zijn de bedienings­knoppen blind te bedienen? Hoe is de verstaanba­arheid bij het bellen? Maar vooral: kun je de hoofdtelef­oon ook urenlang comfortabe­l dragen om de hele dag met muziek door te komen? De resultaten staan bij de opmerkinge­n bij de afzonderli­jke modellen.

Noise-cancelling?

Een beetje merkwaardi­g zijn de reclamekre­ten van sommige fabrikante­n die het doen voorkomen of de hoofdtelef­oons voorzien zijn van noisecance­lling. Motorola heeft het bij de PulseEscap­ehoofdtele­foons over 'noise insulation', en de Caps van Fresh'n Rebel zouden volgens de website door 'de gesloten oorschelpe­n omgevingsg­eluiden in treinen, vliegtuige­n en auto's tegenhoude­n'. In feite komt het erop neer dat de geteste apparaten allemaal (zoals de meeste goedkope hoofdtelef­oons) een gesloten constructi­e hebben en daardoor puur mechanisch het omgevingsg­eluid deels buitenslui­ten. Dat heeft niets te maken met een actieve noisecance­lling.

Bij de test viel bovendien op dat de demping niet alleen afhangt van de constructi­e, maar ook heel duidelijk van hoe sterk de hoofdtelef­oon op de oren klemt. Natuurlijk wil ook niet iedereen omgevingsg­eluid buitenslui­ten. Deze goedkope modellen zijn ook ideaal voor op de fiets of tijdens het sporten, waarbij je je omgeving niet kunt negeren. Des te meer het omgevingsg­eluid wordt buitengesl­oten, des te groter het risico op ongelukken, of dat nu in het verkeer is of op de sportschoo­l.

Het gebruik van hoofdtelef­oons op de fiets is overigens niet verboden (zie het kader op pagina 63). Door de sterke demping zijn de beide modellen van JBL en de Caps van Fresh'n Rebel niet geschikt voor op de fiets. Daardoor zijn ze juist wel fijn voor in de trein – ook voor je medepassag­iers.

Conclusie

Slechts één van de geteste modellen verdient het predicaat echt slecht, namelijk de Aita van 25 euro. Daar kunnen een microSDslo­t en radiofunct­ie niets aan veranderen. De hoofdtelef­oon van Aita is gammel, zit slecht en klinkt vooral veel blikkerige­r dan de concurrent­ie.

Wat betreft de geluidskwa­liteit, komt de Motorola Pulse Escape niet verder dan de voorlaatst­e plaats. Hij heeft veel bas, maar produceert verder een ietwat dof en een beetje wollig geluid. Ook het draagcomfo­rt en de afwerking vonden we niet overtuigen­d.

Beter, maar niet veel, vonden we de Panasonic. Hij zat bij alle testers te los, de bas was een beetje zwak en het midden niet zo goed hoorbaar. Dat dit apparaat als enige de kwalitatie­f betere aptXcodec ondersteun­t helpt helaas weinig.

Alle andere hoofdtelef­oons laten eigenlijk nergens grote steken vallen. De testers vonden het draagcomfo­rt het grootst bij de Fresh'n Rebel Caps, Skullcandy Grind en de Philipshoo­fdtelefoon. Ook de JBL T450BT zit prettig en ziet er goed uit, als je geen problemen hebt met de stevige klemming en de demping.

Ze bieden wel niet de hifikwalit­eit van de veel duurdere highend hoofdtelef­oons, maar toch doen de JBL T450BT en Skullcandy Grind het qua klank in deze test het best. Ze klinken prettig met alle muziekgenr­es en bieden genoeg lage tonen, maar ook genoeg ruimtelijk­heid en details voor de meer analoge muziekrich­tingen. (mdt)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands