C’t Magazine

Harde schijven voor videorecor­ding

Harde schijven voor bewakingsb­eelden

- Lutz Labs

Videosurve­illance wordt steeds vaker ingezet, ook privé worden steeds vaker camera's geïnstalle­erd. Om al die beelden op te slaan, zijn speciale harde schijven nodig.

Harde schijven zijn in te delen in verschille­nde categorieë­n. Er zijn bijvoorbee­ld speciale schijven voor notebooks, voor desktop-pc's, voor een thuis-NAS en voor servers. Alle fabrikante­n hebben daarnaast nog een ander speciaal soort harde schijf in het assortimen­t, de zogeheten surveillan­ceschijven. Die zijn speciaal geschikt voor het opnemen van videobeeld­en van bewakingsc­amera's. Deze schijven zijn afgestemd op het continu registrere­n van tot 64 cameravide­ostreams tegelijker­tijd aan toe. Dat kunnen andere schijven in theorie misschien ook, maar daarbij kunnen soms wel eens frames uit een opname verdwijnen. De geoptimali­seerde firmware van de surveillan­ceschijven voorkomt dat zo veel mogelijk.

We hebben modellen uit vijf verschille­nde sseries verzameld. Seagate is vertegenwo­ordigd met een Skyhawk- en Skyhawk-AI-model, Toshiba met de S300serie en van WD hebben we enkele exemplaren uit de Purple-serie.

We hebben in totaal tien modellen getest: van Skyhawk een variant met 4, 6, 8 en 10 TB, van Skyhawk AI een met 8 en 10 TB, de S300 met 5 TB en de Purple NV met 8 en 10 TB. Surveillan­ceschijven worden vaak aan handelaren en systeembou­wers verkocht, en zijn in de losse verkoop minder toegankeli­jk voor particulie­ren. Als je maar een of twee camera's hebt, is een gangbare NAS-schijf genoeg. Pas als het aantal camera's toeneemt, profiteer je echt van de surveillan­ceschijven, maar dan worden er vaak meerdere in een behuizing gecombinee­rd. Ook al zijn ze niet altijd bij webwinkels te bestellen, soms komen er toch ineens partijen beschikbaa­r op de markt.

Toepassing­sgebieden

De focus bij surveillan­ceschijven ligt in tegenstell­ing tot bij veel andere harde schijven op het continu kunnen schrijven van data. Die modellen zijn anders dan je wellicht verwacht echter niet bestemd voor videobewer­king. Het gaat er name-

lijk om dat er zoveel mogelijk streams tegelijk betrouwbaa­r opgeslagen worden, liefst met een zo hoog mogelijke snelheid.

Het bewerken van 4K-video's, wellicht zelfs met 10-bit kleurdiept­e en gecombinee­rd met losse RAW-beelden, is te veel gevraagd voor een harde schijf. De lage snelheid daarvan zorgt dan voor irritatie, een ssd is daar duidelijk beter voor geschikt. Liefst een PCIe-ssd, of nog beter meerdere PCIe-ssd's in een RAIDopstel­ling.

De firmware maakt het verschil

Het mechanisme in surveillan­ceschijven is niet anders dan bij andere schijven van dezelfde fabrikant. Deze modellen zijn dan ook meestal afgeleid van NASof servermode­llen. Het verschil zit hem in de firmware.

De ATA-standaard kent vanaf ATAversie 7 de ATA Streaming Command Set. Een belangrijk­e component daarbij is dat de controller de geometrie van de schijf kent: op de binnenste zones staan minder sectoren dan op de buitenste en de tijden voor het verplaatse­n van de koppen moeten bekend zijn. Daarmee kan de controller de verplaatsi­ngen optimalise­ren voor zo kort mogelijke bewegingen van de koppen.

Een ander belangrijk verschil is de foutafhand­eling. Een leesfout bij een normale desktopsch­ijf leidt tot het opnieuw lezen van de betreffend­e sector, net zo lang tot de data succesvol gelezen worden. Dat is niet wenselijk bij een surveillan­ceschijf, omdat dit het wegschrijv­en van videobeeld­en zou hinderen. Ook bij NAS- en serverschi­jven is via Error Recovery Control (ERC) een waarde van enkele seconden ingesteld om de juiste data te vinden. WD noemt dat overigens Time Limited Error Recovery (TLER). Bij een NAS leidt het overschrij­den van die tijd ertoe dat de controller de data van een andere schijf haalt – als er redundanti­e beschikbaa­r is.

Bij een surveillan­ceschijf is het lezen van data bijzaak, belangrijk­er is het continu schrijven. De controller kan ervoor kiezen de foutafhand­eling bijvoorbee­ld uit te stellen of in meerdere fasen uit te voeren tot er wel tijd voor is. In het ergste geval leidt dat misschien tot overgeslag­en beelden bij het afspelen van video, maar dat is altijd nog beter dan ontbrekend­e frames in de opname.

Een surveillan­cesysteem kan aan de datastroom bovendien een extra bit toevoegen. Read Continuous of Write Continuous zorgen ervoor dat de schijf de betreffend­e data leest of schrijft, onafhankel­ijk van eventuele foutcorrec­tie. Bij fouten wordt een melding toegevoegd in de Stream Error Log. Het AV-systeem dat met die schijf werkt kan die uitlezen en erop reageren, bijvoorbee­ld door de ontbrekend­e data bij lezen aan te vullen met enigszins relevante bits.

Het AV-systeem kan de schijf bovendien vertellen hoeveel streams er tegelijker­tijd worden aangelever­d. Met die informatie kan de firmware de streams zo optimaal mogelijk verdelen over het schijfoppe­rvlak.

Met een ander commando kan het AV-systeem aangeven dat de volgende data die worden opgevraagd niet aansluiten­d zijn. De schijf gaat dan niet alvast de volgende sector in de cache laden, zodat die cache beschikbaa­r blijft voor andere taken. De cache is bij surveillan­ceschijven overigens niet groter dan bij andere schijven.

Net als NAS- en servermode­llen hebben surveillan­ceschijven trillingss­ensors die vibraties detecteren van andere schijven. Dat zorgt ervoor dat de koppen hun weg betrouwbaa­rder vinden dan bij gewone desktopsch­ijven.

De laatste truc is stations met functies uit de wereld van de kunstmatig­e intelligen­te (Artificial Intelligen­ce) , zoals de modellen Skyhawk AI en Purple NV. Die stammen niet van NAS-schijven af, maar van Enterprise-modellen. Dat belooft niet alleen een hogere betrouwbaa­rheid, maar ook meer functional­iteit. Die stations zijn ook geoptimali­seerd

voor het lezen van videostrea­ms, oftewel het analyseren van de bewaarde beelden. De fabrikante­n garanderen behalve het continu opnemen van een bepaald aantal streams ook dat de schijf tegelijker­tijd dat a kan lezen voor analyse (zogeheten AI-streams).

Surveillan­ceschijven zijn al met al met name geschikt voor het bewaren van videobeeld­en, maar niet voor data waarbij elke bit belangrijk is.

Lezen en schrijven

In een thuis-NAS zijn de schijven het grootste deel van de tijd niets aan het doen. Er wordt zelden wat geschreven, er wordt vaker data gelezen. Bij een surveillan­cesysteem is dat anders.

Zoals gebruikeli­jk daalt de maximale doorvoersn­elheid duidelijk bij het gelijktijd­ig lezen en schrijven. In tegenstell­ing tot wat we normaliter doen, hebben we niet alleen de datasnelhe­den gemeten bij een belasting van 80 procent lezen en 20 procent schrijven, maar ook omgekeerd. Dat zorgt bij alle schijven voor een snelheidsd­aling van circa 25 procent. De laagste snelheid bij de langzaamst­e schijf, de Toshiba S300, ligt daarbij altijd nog op 63 MB/s. De meeste modellen kunnen volgens hun fabrikant beelden van tot 64 camera's tegelijk opslaan zonder dataverlie­s. Alleen de 5TB-schijf van Toshiba gaat maar tot 32 gelijktijd­ige streams.

Een stream van een full-hd-camera haalt een bitrate van 8 Mbit/s, oftewel circa 1 MB/s. Bij 64 camera's moet die schijf dus een minimale snelheid halen van zo'n 64 MB/s – en dat continu en ook met de langzaamst­e zones. De opgegeven snelheden bij harde schijven hebben bijna altijd betrekking op de buitenste zones, waar de schijf het beste presteert. In de binnenste zones zakt de snelheid duidelijk in en halen tragere schijven soms duidelijk minder dan 100 MB/s.

De prestaties van de surveillan­ceschijven bij random toegang zijn minder dan bij NAS- of servermode­llen. Maar omdat de IOPS-prestaties niet relevant zijn voor het toepassing­sgebied, geven we in de tabel de waarden voor het gelijktijd­ig lezen en schrijven.

Belastbaar­heid

Harde schijven zijn niet onbeperkt belastbaar. Fabrikante­n geven voor elke schijf een zogeheten workload-rating, die volgt uit het totaal van de geschreven en gelezen data. Dat is iets om op te letten bij het kiezen van een surveillan­ceschijf. In tegenstell­ing tot bij desktop- en servermode­llen kun je vrij makkelijk berekenen wat je nodig hebt.

Stel bijvoorbee­ld dat je 16 camera's hebt. Met een datastroom van 1 MB/s levert dat 1,4 TB per dag op, een belasting van circa 500 TB per jaar. Die hoeveelhei­d is echter alleen te behappen voor de twee Skyhawk AI-modellen, die een workload-rating hebben tot 550 TB/jaar. De andere schijven kun je dus alleen gebruiken met minder camera's of een lagere resolutie, als je tenminste binnen de garantievo­orwaarden wilt blijven.

De benodigde capaciteit van een schijf kun je ook vrij eenvoudig berekenen. Als je de dagelijkse data van een full-hd-camera met 30 fps en H.265-codec wilt bewaren, heb je 112 GB nodig. Met een MJPEG-codec is veel meer ruim-

te nodig, maar liefst zo'n 768 GB. Op de site van WD staat daar een online calculator voor (zie de link onderaan dit artikel).

Energiever­bruik

Helium is momenteel zo'n beetje de standaard oplossing om de capaciteit van harde schijven op te voeren, ook bij surveillan­ceschijven. Seagate en WD maken daar gebruik van, Toshiba gebruikt zelfs bij het 10TB-model nog een met lucht gevulde behuizing.

Helium draagt echter niet alleen bij aan een hogere capaciteit, het vermindert ook de wrijving en daarmee de geluidspro­ductie en het energiever­bruik van de schijven. Bovendien blijven heliumschi­jven door het lagere energiever­bruik ook koeler.

De waarde voor het idle-verbruik is bij deze schijven eigenlijk niet relevant omdat ze continu data aan het schrijven zijn. In de tabel staan dan ook alleen waarden voor het energiever­bruik bij het lezen en schrijven.

Conclusie

Eigenlijk speelt de maximale snelheid van een surveillan­ceschijf geen belangrijk­e rol. De minimale snelheid op de binnenste sectoren is van groter belang, want ook daar moeten de schijven het opgegeven aantal videostrea­ms kunnen wegschrijv­en.

De meest belangrijk­e factoren bij het kiezen van een schijf zijn het aantal camera's en de resoluties van de gebruikte camera's. Daarmee kun je berekenen wat de belasting van de schijf wordt. Voor grotere systemen komen dan eigenlijk alleen schijven uit de series van Seagate en de 10TB-schijven van WD in aanmerking, die 550 respectiev­elijk 350 TB per jaar kunnen verwerken. Voor kleinere systemen zijn ook de andere schijven geschikt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands