C’t Magazine

Wat office-pc's bijzonder maakt

Wat office-pc's bijzonder maakt

- Christian Hirsch

Een goede pc voor werkdoelei­nden is betrouwbaa­r, stil en snel. In de praktijk betekent dit dat je bepaalde compromiss­en moet sluiten wat de uitrusting betreft. Wij geven tips om de office-pc uit te zoeken die bij jou past.

De beste kantoorcom­puter doet zijn werk zonder dat je er iets van merkt. Daarvoor moet hij fluisterst­il zijn, een onopvallen­d design hebben en zo min mogelijk onderhoud nodig hebben. Onderbreki­ngen door firmware- en driverupda­tes of door een defect betekent dat er geen mails beantwoord worden en geen nieuwe opdrachten binnen komen.

De hardware van een office-pc is relatief bescheiden. Wat er niet is, kan tenslotte ook niet stukgaan. En mocht je voorbereid willen zijn voor het geval dat dit toch een keer gebeurt, bestaat de mogelijkhe­id om de garantiete­rmijn te verlengen en onsite-service binnen enkele uren in te kopen. Doordat de meeste office-pc's een onderhouds­vriendelij­ke constructi­e hebben, kunnen de meeste onderdelen zonder schroevend­raaier worden vervangen. Minder interfaces verkleinen bovendien de kans op securitypr­oblemen omdat er simpelweg minder mogelijkhe­den zijn voor malware om binnen te kunnen dringen. Ongebruikt­e usb-poorten kun je via de BIOS-set-up uitschakel­en.

In alle vormen en maten

De klassieke beige en zwarte miditowers zie je nauwelijks meer. Ze hebben plaatsgema­akt voor kleine kastjes die voldoende prestaties bieden voor eenvoudige dingen als tekstverwe­rken, spreadshee­ts en e-mails. In deze mini-pc's zit dezelfde mobiele technologi­e die in notebooks voor de zakelijke markt wordt gebruikt [1]. Dat zijn dan apparaten op basis van barebone-systemen zoals de Intel NUC, Gigabyte Brix of Zotac ZBox met Windows 10 of Linux, of de Chromeboxe­s van Asus en HP en de Chromebook­s van Acer waar het cloudgebas­eerde besturings­systeem Google ChromeOS op draait. In zulke systemen zitten meestal zuinige dualcorecp­u's en M.2-ssd's.

Office-pc's met een zogenaamde Ultra Small Form Factor (USFF) zijn net iets groter en hebben krachtiger­e processors. De fabrikante­n duiden ze aan met namen als Micro (Dell) en Tiny (Lenovo). Er zitten cpu's in met tot zes cores uit de actuele achtste generatie Core-i van Intel. Net als de kleinere mini-pc's kun je ze met de VESA-aansluitin­g achterop een monitor of onder je bureaublad bevestigen.

Als de grootte van het apparaat niet veel uitmaakt en als je bijvoorbee­ld een optische drive of extra harde schijf nodig hebt, dan heb je de keuze uit een gigantisch aanbod aan verschille­nde micro- en midi-tower-pc's.

Office-pc's van de vijf grote fabrikante­n Acer, Dell, Fujitsu, HP en Lenovo zijn met name interessan­t voor grotere bedrijven en bedrijven die wereldwijd opereren. Zij kunnen hun pc-configurat­ie in grote partijen inkopen en de fabrikante­n zijn in veel landen plaatselij­k vertegenwo­ordigd, zodat er snelle onsite ondersteun­ing mogelijk is. Kleinere lokale aanbieders van office-pc's kunnen wel weer het voordeel hebben dat ze kleinere aantallen met individuel­e, speciale vereisten kunnen aanbieden.

Zuinige hardware

Ondanks de introducti­e van de Ryzen heeft Intel de markt voor office-pc's nog stevig in handen. Dat komt niet zozeer door de cpu's zelf, maar door de veiligheid­sfuncties en de mogelijkhe­den van het remote onderhoud, wat dingen zijn die voor bedrijven van groot belang zijn. Door de enorme producties­chaal van Intel zijn bedrijven bovendien verzekerd van verkrijgba­arheid op de langere termijn.

Office-pc's worden al sinds een jaar of vijf met snelle ssd's geleverd, in tegenstell­ing tot veel aanbieding­en van allroundpc's die je in winkels tegenkomt, waar vaak nog een trage gewone harde schijf in zit. Voor Windows 10 Pro is een ssd van 120 GB vaak meer dan genoeg, omdat de bestanden waar medewerker­s mee werken meestal toch van een server (of uit de cloud) worden gehaald en daar weer worden opgeslagen.

In de meeste office-pc's zit geen grafische kaart omdat in de meeste kantoorsit­uaties de extra 3D-prestaties die deze bieden ten opzichte van de geïntegree­rde graphics overbodig zijn. Daarbij verbruiken ze ook nog eens extra stroom. Een uitzonderi­ng vormen computers waar CAD-toepassing­en op moeten draaien, die door architecte­n- of designbure­aus worden gebruikt. Die zijn voorzien van profession­ele grafische kaarten uit de AMD Pro- of Nvidia Quadro-serie. Over het algemeen worden schermen dan via DisplayPor­t aangeslote­n, omdat deze standaard al langer dan HDMI displays met een hoge resolutie ondersteun­t. Bovendien kun je op één DisplayPor­t meerdere schermen in de daisychain-modus aansluiten, wat met HDMI niet kan.

Zelf aan de slag

Als je op zoek bent naar een office-pc, maar meer flexibilit­eit wilt dan kant-enklare systemen je kunnen bieden, dan is er ook de mogelijkhe­id om zelf een systeem te bouwen. Dit kun je dan aan je persoonlij­ke voorkeuren aanpassen. In het volgende artikel tonen wij twee betaalbare bouwvoorst­ellen, waarbij je de keuze hebt tussen een systeem met een processor van AMD en een systeem met een van Intel. (ddu)

Literatur

[1] Florian Müssig, Mobiele werkplekke­n, Vier 14"-businessno­tebooks en hun docks, c't 6/2017, p.86

 ??  ?? Wat office-pc's bijzonder maakt 94.............................................. Bouwvoorst­ellen voor goedkope office-pc's 96................
Wat office-pc's bijzonder maakt 94.............................................. Bouwvoorst­ellen voor goedkope office-pc's 96................

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands