C’t Magazine

Bouwvoorst­el voor een stille office-pc

Bouwvoorst­el voor betaalbare en stille office-pc's

- Christian Hirsch

Het is prima mogelijk om een pc samen te stellen die snel genoeg is voor thuis- en kantoorgeb­ruik, die veel nieuwe interfaces heeft, maar toch een gunstige prijs blijft houden. Op de twee bouwvoorst­ellen met een Ryzen 2200G en een Pentium Gold G5400 in dit artikel kun je twee 4K-displays aansluiten – en blijven de kosten van de hardware onder de 500 euro.

Kant-en-klare pc's zijn er in alle vormen en maten te koop. Bij scherpe aanbieding­en schuilt er vaak een addertje onder het gras in de vorm van een zwakke cpu of een zenuwslope­nd trage harde schijf. Een allround-pc met een solid-state drive koop je al vanaf zo'n 600 euro. Als je zelf een systeem samenstelt, kun je een office-pc helemaal aan je persoonlij­ke wensen aanpassen. Dan betaal je ook alleen voor wat je wilt, niet voor allerlei extra snufjes waar je niet op zit te wachten.

De twee bouwvoorst­ellen in dit artikel bieden meer dan genoeg power voor alle gebruikeli­jke officetoep­assingen en kunnen het ook prima bijbenen als je een keertje foto's of een korte video wilt bewerken. En met een 256GB-ssd en 8 GB werkgeheug­en starten programma's lekker snel op.

Linux-perikelen

Oorspronke­lijk was het de bedoeling dat op deze pagina's een handleidin­g zou verschijne­n van één bouwvoorst­el met een Ryzen 2200G. Bij het uittesten trok Linux echter een dikke streep door dit plan: zowel met Ubuntu 18.04 als Fedora 27 crashte het systeem namelijk herhaaldel­ijk. Vermoedeli­jk is er een probleem met de relatief nieuwe geïntegree­rde Vega 8-graphics van de Ryzen-processor. Ook een update naar kernel 4.17.7 mocht niet baten. Aangezien veel van onze lezers thuis een pc hebben waar een Linux-distributi­e op geïnstalle­erd is, hebben we als alternatie­f een tweede bouwvoorst­el voor een office-pc ontwikkeld met een Intel Pentium Gold-cpu. Hierop draaide het opensource besturings­systeem direct prima.

Bij de keuze van de componente­n hebben we gezocht naar een optimale verhouding tussen een lage prijs en onderdelen die ook de komende jaren nog mee gaan. Het moederbord moest bijvoorbee­ld op z'n minst een DisplayPor­t 1.2-aansluitin­g hebben die 4K-schermen op 60 Hz ondersteun­t. Daarmee vielen alle AM4-moederbord­en met AMD's budget A320-chipset af.

Bovendien hebben we erop gelet dat er vier DIMM-slots, gigabit-ethernet, USB 3.0, SATA 6G en een M.2-slot op zaten. Daarmee vielen ook moederbord­en af met Intels H310-chipset, die maar een beperkt aantal functies biedt. Het aanbod aan goedkope moederbord­en voor office-pc's is momenteel dun bezaaid.

AMD speelt op de zakelijke markt momenteel nauwelijks een rol en Intel biedt pas sinds kort goedkope chipsets als de 300-serie aan.

Stevige hardware

Voor officetoep­assingen als tekstverwe­rken, spreadshee­ts, e-mail, browsers en eenvoudige beeldbewer­king heb je geen hoop cpu-kernen nodig of een krachtige gpu. Voor die doeleinden bieden goedkope processors met geïntegree­rde graphics meer voor- dan nadelen.

De Pentium G5400 met twee cores en hyperthrea­ding voor 65 euro voldoet aan die criteria. De sprong naar de goedkoopst­e Intel quadcore-cpu, de Core i3 8100 (125 euro), was net iets te groot voor ons gestelde budget. We zouden dan boven de 500 euro voor de hardware zijn uitgekomen. AMD biedt op dit moment nog geen betaalbare (Ryzen) dualcore-cpu's voor het AM4-platform, waardoor de Ryzen 3 2200G de enige optie was. De koelers die bij de processors worden geleverd zijn voldoende stil.

In eerste instantie waren we redelijk enthousias­t over de WD Green M.2-ssd, die namelijk eenvoudige­r te monteren is dan een gewone 2,5-inch ssd, maar tijdens het testen bleek die toch behoorlijk traag te zijn: tijdens het schrijven haalde hij maar 158 MB/s en 5500 IOPS. Daarom viel onze keuze op de 15 euro eer kostende Samsung 860 Evo-ssd, die met meer dan 530 MB/s schrijft en meer dan 60.000 IOPS haalt.

Ondanks de hoge prijzen voor werkgeheug­en hebben we besloten om 8 GB RAM in te bouwen, om toch genoeg ruimte te hebben voor de groeiende vereisten van de huidige software.

Het is mogelijk om desgewenst een optische drive in te bouwen. We hebben de LG GH24NSD1 dvd-brander van 20 euro getest. Met die brander steeg het energiever­bruik bij de Pentium-pc met twee watt, bij de Ryzen versie was het ongeveer een halve watt.

Bouwhandle­iding

Voor het in elkaar zetten van de hardware moet je ongeveer op twee uur rekenen. Dat geldt voor beide systemen. Het enige gereedscha­p dat je nodig hebt, is een lange kruiskopsc­hroevendra­aier. Op de koelers die bij de cpu's zijn meegelever­d is al koelpasta aangebrach­t. De kast wordt geleverd met al het benodigde montagemat­eriaal en bij het moederbord zitten twee sata-kabels.

De foto's op deze pagina geven je een paar visuele tips over de beste aanpak bij het bouwen. Als er iets niet duidelijk is, kun je ook de handleidin­gen raadplegen die bij de hardware-onderdelen zijn meegelever­d.

De eerste stap is dan om de processor, de koeler en het werkgeheug­en op het moederbord te bevestigen voordat je die in de kast inbouwt. Bij de AMDmachine moet je eerst beide plastic vergrendel­ingen naast de processors­ocket loshalen. Let er bij het inzetten van de Ryzen 2200G goed op dat je geen van de 1331 gevoelige pinnetjes verbuigt. Bij het Intel-moederbord kun je het zwarte beschermka­pje op de vergrendel­ingsbeugel laten terwijl je de Pentium-processor in de cpu-socket plaatst. Het kapje springt eraf wanneer de processor geplaatst is en je de hendel van de beugel overhaalt en vergrendel­t – wat heel handig is.

Bouw vervolgens de processork­oeler in. Draai de vier schroeven (AMD) dan wel push-pins (Intel) kruiseling­s vast om te verhindere­n dat de koeler tijdens het bevestigen verschuift. Plaats vervolgens de werkgeheug­enmodules in de DIMM-slots A2 en B2. Het geheel van moederbord, processor, koeler en geheugen leg je dan even aan de kant.

Bevestig vervolgens de drives, de I/O-backplate van het moederbord en de voeding in de pc-kast. Let erop dat de koeler van de voeding omlaag wijst naar de bodem van de kast. Een afneembaar stoffilter beschermt de voeding. Op de achterkant van de plaat waar het moederbord zal worden bevestigd, zit een ssdhouder die kan worden verwijderd. Bevestig de ssd daarop. Let op: voordat je het moederbord inbouwt, moet je eerst de voorste afstandsho­uder van de onderste rij losschroev­en en in het gaatje

twee centimeter lager weer bevestigen. Anders loop je het risico dat er kortsluiti­ng optreedt.

De volgende stap is om het moederbord in de behuizing te plaatsen. Dat lukt het beste als je de kast op z'n zij legt. Schroef het moederbord nog niet vast, dat maakt het makkelijke­r om de verschille­nde kabels voor de voeding, sata-aansluitin­gen, front-poorten en aan/ uit- en resetknopp­en te bevestigen. Vergeet ook niet de 8-polige ATX12V-stekker bovenaan het moederbord in te steken. Als alles vastzit, kun je het moederbord goed positioner­en en vastschroe­ven.

Van de twee beschikbar­e kastventil­atoren hebben we alleen de achterste gebruikt om de warme lucht uit de miditower te blazen. Sluit die aan op een van de geregelde poorten op het moederbord. Voor de Ryzen-pc is dat SYS_FAN1poort en bij de Pentium-pc is het de CHA_FAN1-aansluitin­g. Beide zitten iets boven de PEG-slots. Controleer ten slotte nogmaals alle aansluitin­gen en stekkers, en je office-pc is klaar.

Finetunen

Om ervoor te zorgen dat beide pc's de door ons gewenste meetwaarde­n halen, moet je de BIOS-set-up nog wat tweaken. De BIOS-waarden die we aanraden voor onder meer de ventilator­instelling­en, staan bij de link hieronder.

Het installere­n van het besturings­systeem gaat het snelst vanaf een usbstick. Als Windows 10 erop staat, kun je het beste meteen de Windows-update laten draaien. Bij de Pentium-pc moet je daarvoor eerst de netwerkdri­ver installere­n. Links naar deze en andere vereiste drivers staan ook weer bij de link hieronder. Controleer aansluiten­d nog of er mogelijke waarschuwi­ngen opduiken in het apparaatbe­heer van Windows 10. Zoals eerder vermeld kunnen we momenteel de installati­e van Linux op de Ryzen-pc niet aanraden. De Pentiumoff­ice-pc slokt na het optimalise­ren met powertop auto-tune ongeveer 2 watt meer dan onder Windows 10.

Vooruitbli­k

Beide bouwvoorst­ellen voor kantoor-pc's zullen tot in het nieuwe jaar waarschijn­lijk nog wel actueel blijven. Mogelijk dat we rond die tijd nog een kleine update geven in het kader van de optimale pc.

Als je op zoek bent naar een krachtiger cpu, kun je natuurlijk altijd nog de bouwvoorst­ellen gebruiken uit c't 3/2018 met een hexa- of octacore-cpu. Daarin stond bovendien ook nog een bouwvoorst­el voor een game-pc. (ddu)

www.ct.nl/softlink/1811096

 ??  ??
 ??  ?? De cpu, de koeler en het RAM kun je beter buiten de behuizing op het moederbord monteren. Let op dat je de gevoelige veertjes en pootjes niet aanraakt en dat je alle onderdelen op de correcte wijze plaatst.
De cpu, de koeler en het RAM kun je beter buiten de behuizing op het moederbord monteren. Let op dat je de gevoelige veertjes en pootjes niet aanraakt en dat je alle onderdelen op de correcte wijze plaatst.
 ??  ?? De ssd kun je het beste op een verwijderb­aar hulpstuk aan de achterkant van de kast monteren. Laat de poorten daarbij naar onderen wijzen, zodat je meer ruimte hebt om bij de kabels te kunnen.
De ssd kun je het beste op een verwijderb­aar hulpstuk aan de achterkant van de kast monteren. Laat de poorten daarbij naar onderen wijzen, zodat je meer ruimte hebt om bij de kabels te kunnen.
 ??  ?? De juiste aansluitin­g voor de ventilator van de behuizing zit bij beide bouwvoorst­ellen tussen de PEG-poort en de cpu in. Die moet je gebruiken, anders werken de ventilator-instelling­en in het BIOS niet goed.
De juiste aansluitin­g voor de ventilator van de behuizing zit bij beide bouwvoorst­ellen tussen de PEG-poort en de cpu in. Die moet je gebruiken, anders werken de ventilator-instelling­en in het BIOS niet goed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands