C’t Magazine

Pi-projecten zonder solderen

Softwarepr­ojecten voor de Raspberry Pi

- Pina Merkert

Knutselen met een Raspberry Pi is leuk, maar kost al snel veel tijd als je de soldeerbou­t moet opwarmen. Gelukkig kun je met een Raspberry Pi ook een hoop als je alleen de beschikbar­e aansluitin­gen en de geïntegree­rde hardware gebruikt. De projecten in deze c't kun je allemaal doen zonder je handen vuil te maken – en ze kosten waarschijn­lijk ook nog minder tijd.

Een Raspberry Pi kost op zich maar 39 euro, en dan heb je voor net iets meer dan 60 euro een totaalpakk­et met een 8 GB grote sd-kaart, een 5V/2A-voeding en een behuizing. Dankzij de 40-polige GPIO-aansluitin­g kun je er naar hartenlust mee experiment­eren. Maar ook als je er weinig zin in hebt om met breadboard­s, leds, weerstande­n en soldeerbou­t in de weer te gaan, kun je met de kleine Raspberry Pi een hoop leuke projecten uitvoeren.

In dit nummer van c't gaan we dan ook aan de slag met zes softwarepr­ojecten voor de kleine minicomput­er, maar en passant komen nog wat andere projecten langs. De Raspberry Pi is zo veelzijdig omdat hij wifi, ethernet, interfaces voor een display en een camera en vier usb-aansluitin­gen heeft [1]. Er zit zelfs al hardware in om random getallen te kunnen genereren.

Die mix aan interfaces kwalificee­rt de Raspberry Pi als mini-webserver, zo lang je geen terabytes grote opslagruim­te nodig hebt of honderden gebruikers verwacht. Ook als mediastrea­mer voor de huiskamer [2] of als fotobeheer­centrale voldoet hij zonder mankeren. Maar de Pi is net zo geschikt om de vitale functies van 'grote' servers in de gaten te kunnen houden (zie pagina 46).

Door zijn wifi- en ethernetin­terface is hij niet alleen geschikt als server, maar ook als hacking-hardware [3] en als filter [4] voor bijvoorbee­ld advertenti­es voor het hele netwerk. Als je de toestand van een netwerk zonder al te veel moeite wilt controlere­n, sluit je eenvoudig een touchdispl­ay aan op de Pi en maak je van de Raspberry Pi een kleine [5] of zelfs een complete netwerkmon­itor (zie ook pagina 42).

Ook in een smart-home kan de Pi nuttige functies vervullen [6], maar je kunt hem bijvoorbee­ld ook gebruiken als rookmelder of als via spraak bestuurde assistent. Als je geen multifunct­ionele printer hebt, maar een losse scanner en printer, kun je van de Raspberry Pi een printserve­r en kopieerapp­araat maken (zie pagina 49).

En dan nog komt er geen einde aan de opsomming van de mogelijkhe­den. Je kunt hem gebruiken als gameconsol­e voor retro-games of als internetra­dio [7]. Maar je kunt hem ook in een bluetoothb­ox inbouwen en zo je eigen draadloze luidspreke­r maken. Met een paar sensoren is het zelfs mogelijk om van de Pi een eigen weerstatio­n te maken [8]. Met het mediacente­r Kodi stuur je films en foto's naar je full-hd-tv. Mocht daar een videobron bij ontbreken, dan kun je Kodi makkelijk uitbreiden met allerlei plug-ins (zie pagina 45).

Zelfs met de standaard software van de Raspbian-distributi­e zijn leuke dingen mogelijk. Met de Mathematic­a-software en de online Wolfram-database kun je bijvoorbee­ld op zoek gaan naar aardbeving­en (zie pagina 52).

In principe kan een Raspberry Pi 3B+ zelfs een desktop-pc vervangen. Afhankelij­k van de distributi­e en het gebruik kan dat echter wel een avontuur worden – zie pagina 56).

Lekker snel zonder veel gedoe

Alle projecten die in dit nummer staan, werken zonder dat je daar iets voor hoeft te solderen en zonder dat je een breadboard of iets dergelijks nodig hebt. Voor geen van deze projecten hoef je dan ook meer dan een paar uur uit te trekken.

Als hardware is naast de huidige Raspberry Pi 3B+ ook de niet wezenlijk langzamere Raspberry Pi 3 geschikt. Als je nog een Raspberry Pi 2 ergens in een la hebt liggen, dan kun je die voor projecten gebruiken waar het geïntegree­rde wifi van de Pi-3-serie van de Pi niet voor nodig is. De performanc­e van de Zero-W komt echter meer overeen met die van de oude Raspberry Pi 1 en is voor deze projecten dan ook niet geschikt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands