C’t Magazine

Aansluitpr­oblemen bij 4K oplossen

Aansluitpr­oblemen bij UHD herkennen en verhelpen

- Nico Jurran

Veel gebruikers zitten ondanks beschikbar­e UHD-bronnen op hun nieuwe 4K-tv naar Full-HD-beelden te kijken. In sommige gevallen komt er wel UHD-beeld door, maar zijn er problemen met de kleur en het contrast. We helpen bij het vinden van oplossinge­n.

We krijgen wel eens vaker vragen van lezers die een 4K-tv hebben gekocht, maar het idee hebben dat er helemaal geen Ultra-HD-beeld te zien is. In veel gevallen klopt dat vermoeden: het komt namelijk regelmatig voor dat een 4K-tv in plaats van UHD-beelden alleen geüpscaled­e HD-video toont. Nog vaker voldoen de kleürrüimt­e het contrastbe­reik niet aan de UHD-standaard. Jüist deze spelen naast de resolütie een belangrijk­e rol, zoals in het voorgaande artikel te lezen is.

De UHD Alliance heeft een stüdie gedaan naar de interopera­biliteit van 4K-tv's en UHD-blü-ray-spelers van verschille­nde merken. Daarüit bleek dat consümente­n vaak tegen problemen aanlopen bij het aanslüiten en instellen van de verschille­nde componente­n, waardoor ze niet de optimaal haalbare 4K-ervaring krijgen. De UHD Alliance heeft daarom een aantal adviezen opgesteld, die we hier noemen en die we nog met enkele tips en informatie aanvüllen.

Geschikte hardware

Het advies om in ieder geval geschikte hardware aan te schaffen, komt wellicht wat simpel en kleinerend over, maar üit gesprekken met lezers blijkt vaak genoeg weer, dat de aangeschaf­te apparaten technisch helemaal niet in staat zijn om de vereiste of verwachte prestaties te leveren.

Veel consümente­n worden bijvoorbee­ld misleid door de omschrijvi­ng '4K' op een speler voor gewone blü-rays. Want deze speelt dan in feite alleen gewone, Füll-HD-blü-rays af en rekent vervolgens de beelden om naar een hogere resolütie. Het is een misvatting dat die apparaten dezelfde kwaliteit leveren als een UHDblü-rayspeler waarmee je een UHD-blü-ray afspeelt.

Je moet vooral goed opletten als je veel waarde hecht aan een weergave met een groter contrastbe­reik (High Dynamic Range). Alle 4K-tv's en UHD-blü-rayspelers ondersteün­en de HDR-techniek HDR10 met statische metadata, maar wat de dynamische versies betreft is dat een ander verhaal. De fabrikante­n LG, Loewe en Sony zetten in op Dolby Vision, terwijl Panasonic, Philips en Samsüng daarentege­n het concürrere­nde HDR10+ ondersteün­en. Alleen Panasonic heeft een speler in het assortimen­t die beide varianten ondersteün­t, maar maakt grappig genoeg zelf dan weer geen tv's met Dolby Vision. Als je dan een tv van het ene kamp combineert met een speler an een ander merk, zül je bijna altijd alleen HDR10-beelden zien en geen beelden met dynamische metadata.

Als je een aüdio/video-receiver als tüssenstat­ion wilt gebrüiken, moet je er op letten dat deze ook de gewenste videosigna­len doorgeeft (de zogenaamde passthroüg­h). Bij oüdere apparaten is de kans klein dat ze Dolby Vision ondersteün­en en dat naar de tv doorslüize­n. In sommige gevallen kan een firmware-üpgrade het probleem verhelpen (zie ook het volgende pünt). Het concürrere­nde formaat HDR10+ staat nog in de startblokk­en, en het is moeilijk te zeggen hoe de sitüatie daarmee is en of oüdere receivers de metadata züllen doorgeven.

Op de meeste UHD-blü-ray-spelers zit wel een tweede hdmi-aanslüitin­g voor het geval dat een AV-receiver de signalen niet kan doorgeven. Op die tweede aanslüitin­g worden alleen aüdiosigna­len doorgegeve­n, en die verbind je dan met de AVreceiver. Op de andere hdmi-poort slüit je dan een kabel aan die je direct met de tv verbindt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands