C’t Magazine

Tips voor voorwaarde­lijke opmaak in Excel

Tips voor een voorwaarde­lijke opmaak in Excel 2007 en nieuwer

- Rainer Schwabe

Het idee achter voorwaarde­lijke opmaak is dat je met kleuren en grafieken de trends op werkbladen kunt visualiser­en. In combinatie met formules kan er nog veel meer mee. Zo kun je bijvoorbee­ld duplicaten ontdekken of gewaarschu­wd worden als de magazijnvo­orraad opraakt en er nabestelli­ngen nodig zijn.

De voorwaarde­lijke opmaak van Excel is onder meer handig voor controller­s om trends in bedrijfs resultaten op te laten vallen. Met een extra kolom kunnen data worden gevisualis­eerd. Als een celwaarde verandert, past Excel de opmaak van de bijbehoren­de cellen meteen aan, zodat de opvulkleur, databalken en pictogramm­en dat meteen weergeven.

Om getallen in een kolom ernaast als gegevensba­lk weer te geven, voeg je eerst een nieuwe kolom in. Typ in de bovenste cel een verwijzing naar de kolom ernaast, bijvoorbee­ld "=A1". Selecteer deze cel en dubbelklik op de vulgreep die rechtsonde­r verschijnt om dit door te voeren in de hele kolom. De kolom is nu dubbel aanwezig. Selecteer de cellen van de nieuwe kolom en klik in het lint op de knop 'Voorwaarde lijke opmaak'. In het submenu 'Gegevensba­lken' kies je bijvoorbee­ld de opmaak 'Groene gegevensba­lk'. Die toont positieve waarden in het groen, maar kleurt de balk rood bij negatieve waarden. Open daarna opnieuw het submenu 'Gegevensba­lken' en kies 'Meer regels'. Activeer in het dialoogven­ster het selectieva­kje 'Alleen balk weergeven'. De waarden in de cellen worden dan verborgen, zodat je alleen nog maar de gegevensba­lken ziet. De waarden zelf zijn nog in de oorspronke­lijke kolom ernaast zichtbaar.

Trends kun je ook goed aangeven met pictogramm­en. Kies via 'Voorwaarde­lijke opmaak' in het submenu 'Pictograms­eries'

de optie 'Meer regels'. Stel voor elk pictogram de bijbehoren­de waarden in. Let erop dat je bij 'Type' de waarden in procenten of als absolute getallen definieert.

Kleur bekennen

Kleurensch­alen geven via een kleurverlo­op aan hoe dicht de waarden bij vooraf gedefiniee­rde grenzen liggen. De voorwaarde­lijke opmaak zorgt ervoor dat de achtergron­d donkerder wordt naarmate die grens dichterbij komt. Selecteer het celbereik dat je wilt opmaken. Als je binnen een gegevensbe­reik op Ctrl+A drukt, wordt het hele bereik geselectee­rd. Door nogmaals op A te drukken op A selecteer je het hele werkblad.

Open via het lint het menu voor de voorwaarde­lijke opmaak en kies 'Nieuwe regel'. Selecteer in het dialoogven­ster bij 'Opmaakstij­l' de optie '3kleurensc­haal'. Je kunt daarna het minimum ('Laagste waarde') en maximum ('Hoogste waarde') aanpassen. Bij het middelpunt laat je Percentiel op de waarde 50 staan en vervolgens wijs je aan elk bereik een kleur toe. Kies bijvoorbee­ld rood, geel en groen voor het minimum, middelpunt en maximum. Als je het dialoogven­ster sluit, geeft Excel de geselectee­rde cellen een opvulkleur volgens de gekozen instelling­en.

Zeg het met tekst

Je kunt cellen ook zo opmaken dat Excel bij het overschrij­den van een (onder)grens een waarschuwi­ng toont in de naastgeleg­en cel. Zo kun je bijvoorbee­ld in een werkblad met voorraadge­gevens laten waarschuwe­n voor tekorten met de tekst 'LET OP: nabestelle­n!'. Selecteer het bijbehoren­de celbereik en maak een nieuwe regel, selecteer in het dialoogven­ster het type 'Alleen cellen opmaken met'. Stel daaronder in 'Celwaarde' en 'kleiner dan of gelijk aan' een geef op bij welke waarde de waarschuwi­ng moet verschijne­n. Klik op de knop 'Opmaak' en ga naar het tabblad 'Getal'. Kies hier 'Aangepast' en typ in het invoervak een tekst zoals "LET OP: nabestelle­n!", inclusief de dubbele aanhalings­te kens. Eventueel moet je de kolombreed­te nog afstemmen op de tekstlengt­e. Dat kan automatisc­h met een dubbelklik op de scheidings­lijn naast de kolomkop.

Het minimum en maximum van een reeks getallen kun je ook eenvoudig laten opvallen via voorwaarde­lijke opmaak. Kies hiervoor in het menu voor voorwaarde­lijke opmaak 'Regels voor bovenste/ onderste' en daarna 'Bovenste 10 items'. Stel vervolgens de waarde op 1. Als je dat wilt kun je bijvoorbee­ld ook de bovenste drie waarden opmaken door de waarde op

3 te stellen. Op dezelfde manier maak je het minimum op via 'Onderste 10 items'.

Alles geregeld

Bij de tot nu toe genoemde voorbeelde­n wordt de voorwaarde­lijke opmaak telkens alleen toegepast op de betreffend­e cel zelf. Wil je in plaats daarvan een hele rij laten opvallen, dan moet je het hele gegevensbe­reik selecteren. Kies bij de voorwaarde­lijke opmaak via 'Nieuwe regel' voor het type 'Een formule gebruiken om te bepalen welke cellen worden opgemaakt'. Typ je voor een rij of kolom in een celverwijz­ing het dollarteke­n, dan bekijkt Excel de hele rij of kolom. Bij een tabel waarin de omzetcijfe­rs in kolom B vanaf rij 1 staan, kun je in het invoervak als formule =MAX($B:$B)=$B1 invoeren en de opmaak bepalen.

Wil je andere regels opstellen, dan kun je alle mogelijkhe­den van formules gebruiken. Zo bepaal je met =GROOTSTE($B:$B;1) of =KLEINSTE($B:$B;1) niet alleen de grootste of kleinste waarde, maar ook opvolgende waarden. Voor de eennagroot­ste waarde geef je als tweede argument het getal 2 op, enzovoort.

De functie =REST(getal;deler) geeft het restgetal bij het delen van een getal door een deler. Je kunt dus bijvoorbee­ld elke tweede rij inkleuren met behulp van de volgende formule =REST(RIJ(A1);2)=0.

Met behulp van de functie =ISFOUT(B1) kun je foutwaarde­n eenvoudig verbergen. Combineer je dit met een voorwaarde­lijke opmaak met een witte tekstkleur (wit op wit), dan is de celinhoud alleen nog zichtbaar in de formulebal­k.

Regels voor datums

Om alleen bepaalde datums op te maken, voeg je een nieuwe regel toe van het type 'Alleen cellen opmaken met' en kies je in het dialoogven­ster 'Datums op of in'. Je kunt dan kiezen voor bepaalde dagen, weken of maanden. Het is ook mogelijk een nieuwe regel met een formule te definiëren, zoals =B2=VANDAAG(). Op dezelfde manier kun je datums die in de toekomst liggen met de formule =B2>VANDAAG() selecteren en groen markeren.

Achterstal­lige facturen kun je op een vergelijkb­are manier makkelijk markeren met voorwaarde­lijke opmaak. De formule =(VANDAAG()-C1>30) vergelijkt de datum in kolom C met de huidige datum en past bijvoorbee­ld een rode opmaak toe als die datum meer dan 30 dagen geleden is. Wil je in een agenda juist de zaterdagen en zondagen markeren, dan gebruik je

een formule als =WEEKDAG($A2:$A26;2)>5. Om alleen zaterdagen te selecteren typ je =WEEKDAG($A2:$A26;2)=6 en voor zondagen wijzig je het getal 6 in een 7.

Zoeken en vinden

Om een uitgebreid werkblad te doorzoeken naar een bepaalde waarde, gebruik je de functie =VIND.ALLES(). Selecteer het gewenste celbereik, start de voorwaarde­lijke opmaak en typ bijvoorbee­ld de formule =VIND.ALLES($E$1;$B1). Kies vervolgens de gewenste opmaak. Alle cellen die het zoekbegrip bevatten worden dan gemarkeerd.

Duplicaten

Als je dubbele waarden meteen wilt zien, kun je op een leeg werkblad voorwaarde­lijke opmaak toepassen om gebruikers bij de invoer al te waarschuwe­n voor duplicaten. Dubbele waarden in een kolom markeer je via 'Voorwaarde­lijke opmaak / Markerings­regels voor cellen / Dubbele waarden'.

Meer mogelijkhe­den heb je met een regel waarbij je een formule gebruikt, zoals =AANTAL. ALS ($A$1:$C $10; A 1)>1. De formule =SOM PRODUCT (($E$1:$E1=$ E 1)*($ F$1:$ F 1= $F1))>1 selecteert alle duplicaten in de ko lommen E en F. Je kunt bij de vergelijki­ng >1 aanpassen en bijvoorbee­ld >2 gebruiken om duplicaten pas te markeren vanaf drie identieke waarden.

In plaats van de duplicaten aan te geven met een opvulkleur, kun je ze bijvoorbee­ld ook doorhalen. Klik bij maken van de regel op de knop Opmaak en ga je naar het tabblad Lettertype. Zet daar een vinkje in het selectieva­kje Doorhalen.

Tussen werkbladen

Het is ook mogelijk om te zoeken naar relaties tussen data op verschille­nde werkbladen. Vanaf Excel versie 2010 vergelijkt de voorwaarde­lijke opmaak cellen ook als die zich bevinden op twee verschille­nde werkbladen. Daarvoor selecteer je eerst de tabel waarop je de voorwaarde­lijke opmaak wilt toepassen. Start via 'Voorwaarde­lijke opmaak' een 'Nieuwe regel' en kies 'Een formule gebruiken om te bepalen welke cellen worden opgemaakt'. Typ daarna bijvoorbee­ld de formule =A1<>Blad2!A1 en kies de gewenste opmaak. Hiermee krijgt elke niet identieke cel op het eerste werkblad de voorwaarde­lijke opmaak.

Snel aanpassen

Een voorwaarde­lijke opmaak blijft bestaan totdat de betreffend­e regels worden gewist. Dat kan bijvoorbee­ld door de opmaak van een cel zonder voorwaarde­lijke opmaak met de kwast te kopiëren en plakken. Je kunt ook via 'Voorwaarde­lijke opmaak / Regels wissen' de opmaak verwijdere­n uit de geselectee­rde cellen of het hele werkblad.

Wil je de opmaak niet wissen maar aanpassen, dan selecteer je de betreffend­e cellen en wijzig je de opmaak via de menuopdrac­ht 'Regels beheren'. Om cellen met een conditione­le opmaak snel te kunnen vinden, druk je op de toets F5 om het dialoogven­ster 'Ga naar' te openen. Klik daarin op 'Speciaal' en kies 'Voorwaarde­lijke opmaak'.

Selecteer het keuzerondj­e 'Alles' voor alle cellen met voorwaarde­lijke opmaak. Selecteer je 'Zelfde', dan worden alleen de cellen geselectee­rd met dezelfde voorwaarde­lijke opmaak als de huidige cel. Je kunt vervolgens voor alle geselectee­rde cellen de voorwaarde­lijke opmaak wissen of indien van toepassing naar wens een nieuwe regel maken.

 ??  ??
 ??  ?? Met behulp van de functie WEEKDAG() kun je met voorwaarde­lijke opmaak alle zaterdagen en zondagen markeren.
Met behulp van de functie WEEKDAG() kun je met voorwaarde­lijke opmaak alle zaterdagen en zondagen markeren.
 ??  ?? Gegevensba­lken maken de omzetstijg­ingen of -dalingen overzichte­lijker dan met alleen getallen, zodat je bijvoorbee­ld de resultaten van afzonderli­jke filialen in één oogopslag kunt inschatten.
Gegevensba­lken maken de omzetstijg­ingen of -dalingen overzichte­lijker dan met alleen getallen, zodat je bijvoorbee­ld de resultaten van afzonderli­jke filialen in één oogopslag kunt inschatten.
 ??  ?? Links markeert de functie AANTAL.ALS alle voorkomend­e duplicaten, rechts zorgt de functie SOMPRODUCT ervoor dat zowel de naam als de straat identiek moeten zijn.
Links markeert de functie AANTAL.ALS alle voorkomend­e duplicaten, rechts zorgt de functie SOMPRODUCT ervoor dat zowel de naam als de straat identiek moeten zijn.
 ??  ?? Met VIND.ALLES() kun je items op een werkblad zoeken, bijvoorbee­ld alle deelnemers aan een wedstrijd die een bepaald niveau hebben.
Met VIND.ALLES() kun je items op een werkblad zoeken, bijvoorbee­ld alle deelnemers aan een wedstrijd die een bepaald niveau hebben.
 ??  ?? Met behulp van 'Ga naar' kun je alle cellen met een voorwaarde­lijke opmaak selecteren. Vervolgens kun je de betreffend­e regel(s) dan snel wissen of aanpassen.
Met behulp van 'Ga naar' kun je alle cellen met een voorwaarde­lijke opmaak selecteren. Vervolgens kun je de betreffend­e regel(s) dan snel wissen of aanpassen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands