C’t Magazine

Windows 10-installati­estick maken

Maak een usb-stick om Windows 10 te installere­n

- Axel Vahldiek

Het is geen grote klus om een usbstick te maken waarmee je Windows 10 nieuw of als upgrade kunt installere­n. Daar heb je speciale tools voor, maar het kan ook met de eigen tools van Windows – de keuze is aan jou.

Als je enkele jaren geleden het besturings­systeem Windows opnieuw wilde installere­n, kon je het zonder installati­emedium wel schudden [1]. Tegenwoord­ig biedt Microsoft daar een gratis programma voor aan. Een paar keer klikken en alles wat je nodig hebt wordt gedownload en naar een usbstick geschreven, waarmee je vervolgens kunt booten. Daarmee kun je Windows 10 Home, Pro en Education installere­n. Als je al een installati­eISOimage hebt, hoef je Windows niet opnieuw te downloaden, maar kun je een opensource­programma gebruiken dat alle benodigde informatie op een bootable usbstick zet. Dat kun je overigens ook doen met tools die Windows zelf al heeft. Alle programma's die we hier noemen, kun je vinden via de link aan het einde van dit artikel.

Maar eerst nog even wat over de usbstick: welke stick je gebruikt, maakt op zich niet zo veel uit. Hij moet alleen betrouw baar functioner­en en hij moet voldoende opslagruim­te hebben. Er moet ten minste 4 tot 8 GB op passen. Veel mensen zullen zo'n stick nog wel ergens hebben rondslinge­ren. Mocht dat niet het geval zijn, dan heb je voor een tientje al een usbsticks met 32 GB. Pak echter geen usbstick van meer dan 32 GB, want dan kunnen er problemen optreden die je niet hebt met sticks tot 32 GB. Meer informatie hierover staat in het kader op pagina 121.

Welke weg je ook volgt, één ding geldt altijd: bij het maken wordt de usbstick volledig gewist. Controleer dus of er niets belangrijk­s meer op staat en haal voor de zekerheid alle andere usbsticks uit de pc om verwarring te voorkomen.

Methode 1:

Media Creation Tool

Sinds enkele jaren kun je bij Microsoft de gratis Media Creation Tool in verschille­nde vormen downloaden. Met de tool stel je eenvoudig alles in en hij downloadt vervolgens de installati­ebestanden voor Windows 10 Home, Education en Pro en richt de usbstick voor je in. Als je die bestanden nog niet hebt, dan is dit de eenvoudigs­te manier om een Windows 10 installati­emedium te maken.

De Media Creation Tool staat bij de link aan het eind van dit artikel. Klik op de Microsoftw­ebsite op 'Hulpprogra­mma nu downloaden'. Die knop zul je alleen te zien krijgen als je de webpagina opent op een Windowspc. Bij Linux en macOS krijg je alleen een lijst met ISOimages te zien, omdat de tool op die systemen toch niet zou werken.

Er komt een klein programmaa­tje op je schijf terecht dat MediaCreat­ionTool180­3. exe heet. Als je dat start, krijg je de vraag of het systeem waar je op dat moment mee werkt moet worden geüpgraded of dat het een installati­emedium moet maken. Kies voor dat laatste. Vervolgens moet je de gewenste taal selecteren en krijg je de vraag of je de 32 of 64bit versie van Windows 10 wilt downloaden, of beide. Daarna geef je aan welke usbstick de tool moet gebruiken. Wederom: let op! De betreffend­e stick wordt volledig gewist. Haal alle andere sticks preventief uit het systeem om vergissing te voorkomen. Na de keuze van de stick duurt het enige tijd totdat alle data gedownload zijn en op de usbstick zijn gezet.

Heel soms komt het voor dat het proces stukloopt omdat de Media Creation Tool het usbmedium niet kan vinden. Dit kan komen doordat een driver ontbreekt of een van de usbonderde­len defect is, maar de Media Creation Tool kan er ook mee stoppen omdat de stick een verkeerde partitieta­bel heeft (GPT in plaats van MBR). Dan moet je dat handmatig met Diskpart aanpassen. Hoe dat moet, lees je verderop bij 'Methode 3: Diskpart'. Als je op een later tijdstip opnieuw een installati­emedium wilt maken, kun je de Media Creation Tool het beste opnieuw downloaden. Microsoft vervangt met enige regelmaat het programma op zijn downloadsi­te door een nieuwe versie, die op zijn beurt dan weer nieuwe installati­ebestanden downloadt. Dan hoeven er na het installere­n van het systeem minder updates te worden gedownload.

Methode 2: Rufus

Als je al een ISOimage hebt met alle vereiste installati­ebestanden, bijvoorbee­ld de Windows 10 Enterprise testversie die je 90 dagen gratis kunt uitprobere­n, of omdat je een volumelice­ntie hebt of VisualStud­ioabonnee bent, dan kun je de opensource tool Rufus proberen. De enige kink in de kabel daarbij is dat je moet weten of je de bootable usbstick op een pc gaat gebruiken die met een UEFIomgevi­ng start of op een systeem dat de klassieke BIOSomgevi­ng heeft. Sticks die je met de Media Creation Tool of met Diskpart maakt, kunnen op beide booten. Als je met enige regelmaat een pc installeer­t, dan raden we aan een van de twee andere methoden te gebruiken. Daarbij maakt het namelijk niet uit of het nu BIOS of UEFI betreft.

Omdat Rufus de snelste manier is om een stick te prepareren, kan het zijn dat je de tool wilt proberen. Gebruik dan de portable versie van het programma, want dan hoef je niets te installere­n. Laat je niet van de wijs brengen doordat na het dubbelklik­ken op het exebestand de tool toch een installati­e lijkt te starten. Er wordt in feite namelijk een zipbestand uitgepakt. Start vervolgens Rufus, klik op 'Selecteer' om je ISOimage te kiezen en kies bij 'Doel systeem' of je UEFI of BIOS wilt gebruiken. Tot slot klik je op 'Start', en dan is het even wachten en klaar.

Methode 3: Diskpart

Windows heeft zelf alles al wat je nodig hebt om een installati­estick te maken. Daarvoor moet je wel in de Opdrachtpr­ompt duiken. Je kunt dan het tooltje Diskpart gebruiken.

We hebben eerder al een uitgebreid inleidend artikel geschreven over het gebruik van deze tool [2]. Daarom volgen hier alleen kort de relevante commando's.

Druk eerst op de toetsencom­binatie Windows+R, typ Diskpart in en druk op Enter. Met list disk krijg je een overzicht te zien van de aanwezige stations. Met select disk x kies je de stick uit, waarbij je de x vervangt door het nummer van de stick. Controleer met detail disk of je ook echt de (goede) stick te pakken hebt. Geef die stick van tevoren met Verkenner een goed herkenbare naam.

Met de volgende commando's wis je de stick, converteer je de partitieta­bel preventief naar MBR, maak je een nieuw primair station aan dat je op 'actief' zet en maak je dit vindbaar voor de verkenner met een stationsle­tter:

clean convert mbr create partition primary active assign

Als je je dan afvraagt hoe het zit met de MBRpartiti­etabel, terwijl Windows in de UEFImodus alleen op een GPTschijf kan worden geïnstalle­erd: die UEFIGPTkop­peling geldt alleen voor interne drives, maar niet voor sticks. Het setupprogr­amma van Windows boot ook in de UEFImodus vanaf een stick met MBRpartiti­e omdat dit een extern station is. In dit geval bepaalt de BIOSmodus de eisen: het booten lukt alleen vanaf een actieve partitie, die je bij GPTschijve­n niet hebt.

Tijdens het invoeren van de commando's bemoeit de Verkenner zich er ook mee, omdat hij de nieuwe drive ontdekt en ziet dat die niet geformatte­erd is. Dat eerste kun je negeren, maar de stick moet je wel formattere­n. Kies FAT32 als bestandssy­steem, zodat de stick ook bij pc's zal booten die voor het starten UEFImechan­ismen gebruiken. Voor het aanmaken van bootcodes in de bootsector van de stick (MBR) hoef je verder niets te doen. Diskpart schrijft die bij het aanmaken van de nieuwe partitie automatisc­h naar de stick.

De rest doe je met Verkenner. Stel die zodanig in dat hij ook verborgen bestanden en systeembes­tanden toont (onder 'Beeld / Opties' op het tabblad Weergave). Dubbelklik om de bestanden in het ISObestand te bekijken. Als dat niet werkt, klik dan met de rechter muisknop op het ISObestand, kies 'Openen met / Kies een andere app', vink 'Altijd deze app gebruiken…' aan en kies Windows Verkenner. Selecteer met Ctrl+A alle bestanden en mappen op de schijf en kopieer die naar de stick – klaar!

Booten!

Om met de gemaakte usbstick Windows nieuw te kunnen installere­n, moet je de desbetreff­ende pc ermee booten. Hoe dat in z'n werk gaat, verschilt van pc tot pc. Vaak moet je meteen na het inschakele­n van een pc een toets of toetsencom­binatie indrukken, vaak is dat Esc, F2, F8, F10 of de Deletetoet­s. Meestal wordt er nadat je de pc inschakelt op het scherm getoond welke toets je moet indrukken om een bootmenu of het BIOS/UEFI te openen.

Mochten er bootproble­men zijn, dan is dat meestal te wijten aan de hardware. Probeer een van de andere usbpoorten en gebruik bij voorkeur niet een usbhub, maar steek de stick direct in een poort op de pc. Mogelijk kan het ook de usbstick zijn, probeer in dat geval een andere stick. Ook al lijken die sticks soms veel op elkaar, een net iets andere chipset of firmwareve­rsie kan het verschil al maken.

Er is wel één bootproble­em dat door de software wordt veroorzaak­t. Het booten werkt daarbij zoals je verwacht, maar houdt er dan opeens mee op met de opmerking dat er een probleem is met het bestand Winload.efi of met een cryptische foutcode als ' 0xc0000359' of iets dergelijks. Dat ligt aan de UEFIfirmwa­re. Daar is namelijk net

als bij Windows een 32 en 64bit versie van en de architectu­ur van het besturings­systeem moet hierbij passen. Dat geldt ook voor de miniWindow­sversie die je vanaf de stick boot en waarmee je Windows installeer­t. In de meeste gevallen zal de stick alleen in de UEFImodus booten als er 64bit installati­ebestanden op staan. Dit kun je verhelpen door een 64bit installati­estick te maken of door de BIOSsetup op de Compatibil­ity Support Mode (CSM) in te stellen. Dat zorgt ervoor dat de pc in de BIOSmodus start. In dat geval spelen 32of 64bit geen rol.

Zonder booten

Je kunt Windows ook vanaf de stick installere­n zonder er vanaf te booten, maar dan moet je wel weten wat je doet. Daarvoor moet Windows al geïnstalle­erd zijn en benader je van daaruit de stick. Je kunt dan vanaf de rootdirect­ory op de usbstick het programma setup.exe starten. Daarmee kun je echter alleen de actieve Windowsins­tallatie upgraden.

Er is nog een andere truc waarmee je vanuit een actief Windowssys­teem een nieuwe installati­e op een tweede partitie kunt uitvoeren: start niet setup.exe dat in de rootdirect­ory staat, maar het gelijknami­ge bestand dat in de map Sources staat. Je loopt dan wel meteen tegen het fenomeen aan dat je een waarschuwi­ng van Windows krijgt dat je een bestand van een onbekende bron wilt installere­n. Het is Microsoft tot op de dag van vandaag niet gelukt om de bestanden te signeren.

Na het starten kun je een productcod­e invoeren of de editie selecteren, en dan door 'aangepast' te kiezen een schone installati­e op de lege partitie maken. Dan loop je tegen het tweede probleem aan: het setupprogr­amma gebruikt normaliter de stationsle­tter C voor de partitie waarop Windows wordt geïnstalle­erd, alleen wordt die stationsle­tter in dit geval uiteraard al gebruikt. Setup.exe gebruikt dan maar een andere letter voor de nieuwe Windows 10installa­tie. Het is echter niet volledig uit te sluiten dat bepaalde toepassing­en harde paden op station C gebruiken, en daardoor vanuit de nieuwe installati­e de oude Windows 10partitie gaan benaderen. Micro soft heeft geen mogelijkhe­id ingebouwd om de stationsle­tter van Windows achteraf te wijzigen. In de meeste gevallen zou een andere letter echter geen grote problemen moeten opleveren.

Literatuur

[1] Axel Vahldiek, Verboden vruchten, Windows 8.1

schoon opnieuw installere­n, c't 4/2014, p.80

[2] Axel Vahldiek, Typen en knippen, Partitione­ren met programma's van Windows – deel 2: DiskPart, c't 5/2018, p.108

 ??  ??
 ??  ?? De Media Creation Tool van Microsoft downloadt de installati­ebestanden voor Windows 10 Home, Pro en Education en vervaardig­t vervolgens een bootable usb-stick.
De Media Creation Tool van Microsoft downloadt de installati­ebestanden voor Windows 10 Home, Pro en Education en vervaardig­t vervolgens een bootable usb-stick.
 ??  ?? De freeware tool Rufus zet installati­ebestanden van Windows-edities die in ISO-images zitten op een usb-stick.
De freeware tool Rufus zet installati­ebestanden van Windows-edities die in ISO-images zitten op een usb-stick.
 ??  ?? Als je liever de tools gebruikt die al in Windows zitten, dan kun je met de tool Diskpart op de Opdrachtpr­ompt een usb-stick inrichten en met Verkenner dan de installati­ebestanden vervolgens kopiëren en op de stick zetten.
Als je liever de tools gebruikt die al in Windows zitten, dan kun je met de tool Diskpart op de Opdrachtpr­ompt een usb-stick inrichten en met Verkenner dan de installati­ebestanden vervolgens kopiëren en op de stick zetten.
 ??  ?? Via een trucje kun je Windows vanaf de usb-stick opnieuw installere­n zonder daar vanaf te hoeven booten. Dat gooit wel de standaard stationsle­tters door elkaar.
Via een trucje kun je Windows vanaf de usb-stick opnieuw installere­n zonder daar vanaf te hoeven booten. Dat gooit wel de standaard stationsle­tters door elkaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands