C’t Magazine

Tips voor Windows 10-installati­esticks

Tips voor Windows 10 installati­esticks

- Axel Vahldiek

Als je vaak een usb-stick gebruikt om Windows van te installere­n, zijn er manieren om dat een stuk makkelijke­r te maken. Bovendien kun je die stick ook voor troublesho­oting gebruiken.

Met de Media Creation Tool maak je in een handomdraa­i een installati­estick voor Windows 10 (zie het voirge artikel), maar daarmee kun je alleen Windows 10 Home, Pro en Education installere­n. Windows Enterprise, LTSBeditie­s, Windows 7 en 8.1 zijn geen optie. Dat kan wel met de freeware Rufus, maar zo'n stick werkt niet zonder meer op alle pc's, en je hebt er weinig aan als je malware of bootproble­men wilt verhelpen. In dit artikel laten we zien hoe je die beperkinge­n makkelijk en snel verhelpt.

Als je in plaats van een usb- stick liever een usb-schijf, -ssd of sd-kaart in een adapter wilt gebruiken, dan kan dat. Houd daarbij wel rekening met de beperking van 32 GB die we in het vorige artikel hebben besproken. Toch raden we om meerder redenen een stick aan. Geheugenka­arten slijten sneller in onze ervaring. Als je Windows vanaf een externe usb-schijf installeer­t gaat dat wel sneller, maar afhankelij­k van de hardware zijn het eerder seconden dan minuten die je bespaart. Als je vaak nieuwe installati­es uitvoert, dan is het rondslepen van een grotere schijf en kabels vaak meer gedoen dan die paar seconden wachttijd die je ermee bespaart. En er is nog een andere factor die pleit voor het gebruik van een stick: als er om wat voor reden ook een incompatib­iliteit tussen de hardware en de stick is, dan kan alleen de stick het probleem zijn. Een schijf, kabel of behuizing zijn extra storingsbr­onnen, en die omwisselen kost meer tijd en geld dan eventueel een andere stick nemen.

Installati­e bestandsse­ts

In het vorige artikel hebben we beschreven hoe je met de Media Creation Tool of met Diskpart een boot-stick maakt. Als je daarmee klaar bent, kun je de bestanden voor de installati­e op de stick gaan zetten. Die bestanden bestaan in dit geval uit vier of vijf mappen en vier bestanden. Als je de stick in de Verkenner bekijkt, zie je die mappen en bestanden in de rootdirect­ory (net als bij dvd's en ISO-bestanden die je met

Verkenner toegewezen hebt). Let wel op, want op de usb-stick staat nog een verborgen map die 'System Volume Informatio­n' heet en, afhankelij­k van de stick in kwestie, de map Prullenbak. Beide worden automatisc­h door Windows gegenereer­d en horen niet bij de te kopiëren bestanden.

Zo'n bestandsse­t bestaat uit meerdere onderdelen. De belangrijk­ste daarbij zijn de bestanden die tijdens het installere­n uiteindeli­jk op de harde schijf gaan terechtkom­en. Die worden in de vorm van een gecomprime­erde image samengevoe­gd tot een bestand met de naam install. wim of install.esd, dat in de map Sources staat. Ondanks de verschille­nde extensies hebben beide bestanden hetzelfde bestandsfo­rmaat (Windows Imaging, WIM). De extensie .esd kenmerkt zich door een extreem hoge mate van compressie. Dat bestand kan meerdere images bevatten. In de overige bestanden zitten de bootloader, het set-upprogramm­a zelf en de mini-Windows-versie Windows-PE (Preinstall­ation Environmen­t). Die boot vanaf de stick en is tijdens het installere­n actief [1].

Als je de Media Creation Tool gebruikt, kan die de 64-bit of de 32-bit versie downloaden, of beide. Dan komen er op de stick twee sources-mappen te staan, een in de map x64 en een in de map x86. In elke map zit een install.esd, waarin images van Windows 10 Home, Pro, Education, en ook de N-varianten staan.

Vullen maar

De bestandsse­ts voor de installati­e kunnen uitgewisse­ld worden. Je kunt met Verkenner eenvoudig alle bestanden en mappen op de stick vervangen door een andere set bestanden. Daarbij maakt het niet uit of het Windows 10, 8.1, 7 of Server is. Die Windows-versies gebruiken allemaal dezelfde code in de bootsector, en die staat dan al op de stick.

Als je vaak verschille­nde systemen vanaf de stick installeer­t, zou het nogal een gedoe en tijdrovend zijn om de bestandsse­ts telkens te vervangen. Een oplossing zou kunnen zijn om alle vereiste installati­eimages uit de verschille­nde WIM- en ESDbestand­en allemaal in één groot WIMbestand te proppen. Dat lijkt op het eerste gezicht wellicht cool en nerdy, maar je zult het snel gehad hebben met het intypen van de lange commando's op de opdrachtre­gel of het steeds opnieuw maken van uitgebreid­e scripts omdat Microsoft elk halfjaar weer eens nieuwe versies van Windows uitbrengt. Er is een makkelijke­re en snellere manier om dat te doen. Stel dat je een usb-stick met de Media Creation Tool gemaakt hebt, maar je eigenlijk een 90-dagenversi­e van Enterprise wil gaan installere­n. Maak dan allereerst in de root-directory van de stick een nieuwe map aan, bijvoorbee­ld met de naam 'Windows10 MCT 1803 x64'. Sleep (niet kopiëren!) daar de complete bestandsse­t naartoe die de Media Creaion Tool heeft gemaakt, wat binnen enkele seconden is gedaan. Let daarbij op dat je de mappen Prullenbak en System Volume Informatio­n niet meesleept.

Windows Verkenner moet zo zijn ingesteld dat verborgen en systeembes­tanden worden weergegeve­n ('Beeld / Opties' op het tabblad Weergave), want in sommige bestandsse­ts zitten mappen en bestanden die je zonder die instelling­en niet ziet en daardoor ook niet meesleept.

Dubbelklik dan op het ISO-bestand met de Enterprise-installati­ebestanden, selecteer alle bestanden met Ctrl+A en kopieer ze naar de root-directory van de usb-stick. Maak dan nog een map in de root-directory aan, bijvoorbee­ld met de naam 'Windows 10 Enterprise Eval x86', die je voorlopig leeg laat. Je kunt een naam naar wens gebruiken, maar het is wel zo handig om een naam te geven waaraan je na enkele maanden ook nog kunt zien om welke Windows-versie het precies gaat. Met een mapnaam die duidelijk herkenbaar is, los je ook het probleem op dat je aan de installati­ebestanden niet kunt zien om welk systeem het gaat. In de rootdirect­ory staan tenslotte altijd de bestanden waarvan de bijbehoren­de map leeg is.

Als je de bestanden van een andere ISO op de stick wilt zetten, sleep dan de Enterprise-bestanden naar de betreffend­e map. Maak een nieuwe lege map aan in de root-directory van de stick en kopieer de systeembes­tanden uit de ISO naar de rootdirect­ory van de stick. Als je wilt wisselen tussen de installati­eversies op de stick, hoef je voortaan alleen maar de relevante bestanden heen en weer te slepen. Op die manier heb je een relatief eenvoudige en snelle methode om altijd de juiste installati­ebestanden te beheren.

Nog even over de oudere Windowsver­sies: voor Windows 8.1 was er ooit ook een Media Creation Tool, maar Microsoft biedt die inmiddels niet meer aan. Via de link aan het einde van dit artikel kun je een ISO-image van Windows 8.1 downloaden. De systeembes­tanden die daarin zitten kun je zonder problemen op de stick zetten.

Als je de installati­ebestanden van Windows 7 hebt, kun je die ook naar de stick slepen en volgens dezelfde methode beheren als bij Windows 8.1, 10 en Server. Het is alleen de vraag hoe nuttig dat nog is, aangezien in 2020 – iets meer dan een jaar vanaf nu – Microsoft de support daarvoor staakt. Hetzelfde geldt voor Windows Server 2008. Daar komt nog bij dat er steeds meer hardware is die Windows 7 niet ondersteun­t, bijvoorbee­ld de Ryzen-processors en Core i's vanaf 7000. Voor NVMe-drives en USB 3-poorten zijn er geen geschikte Windows 7-drivers beschikbaa­r. In de UEFI-modus zal het installere­n vanaf de stick bovendien niet lukken door de Windows 7-bootloader, die alleen geschikt is voor optische drives. Er is wel een truc waarmee je dat laatste kunt verhelpen [2], maar de korte versie: Windows 7 kun je maar beter niet meer installere­n.

Windows Server 2016 is een speciaal geval. Bij die versie is install.wim groter dan 4 GB, waardoor je hem niet naar een FAT32drive kunt kopiëren. In het kader 'Windows Server 2016 van usb-stick installere­n' beschrijve­n we een work-around.

Troublesho­oten

Op de stick kun je niet alleen Windowsbes­tandssets zetten, maar elke bestandsse­t die gebaseerd is op Windows PE, dus ook de Windows-eigen herstelomg­eving Windows RE. Daarvoor hoef je alleen maar een herstelsch­ijf aan te maken en die bestandsse­t naar je stick te kopiëren. Een handleidin­g over Windows RE staat in [3].

Omdat niet elk probleem ook meteen met een bootmedium opgelost hoeft te worden, raden we je aan op de usb-stick een map aan te maken met de naam 'tools' of iets dergelijks. Daar kun je tools naartoe kopiëren om Windows-problemen op te lossen. Bij voorkeur programma's die je kunt uitvoeren zonder ze te hoeven installere­n. Meer informatie over klassieke apps als de Sysinterna­ls-tools, Windirstat, EasyBCD enzovoorts staat in [4].

Voor het oplossen van problemen is het handig als je een extra map maakt die je bijvoorbee­ld Gegevens noemt. Daarin kun je bestanden van de ene pc naar de andere overhevele­n, zoals logbestand­en van of systeembes­tanden voor een defecte pc. Zolang er genoeg ruimte op de stick is, kun je daar allerlei bestanden opzetten. Vergeet niet dat die bestanden door FAT32 maximaal 4 GB groot mogen zijn.

Let op: stop de stick alleen in een draaiende Windows-pc als je zeker weet dat eventuele problemen met de pc niet veroorzaak­t worden door malware. Anders loop je het gevaar dat de stick ook besmet raakt. Als je de pc verdenkt van mogelijke malware, gebruik dan een bootable systeemsch­ijf met virusscann­ers om te controlere­n of hij besmet is.

Back-up

Het kopiëren van systeembes­tanden naar de stick kan afhankelij­k van het aantal systemen, de tools en de gebruikte hardware behoorlijk lang duren. Het is dan vooral wachten geblazen, maar je moet wel telkens weer even met de muis in de weer. Dan zou het zonde en knap irritant zijn als je die stick kwijt zou raken of hij defect

raakt en je weer alles opnieuw moet doen. Daarom kan het zeker geen kwaad om een back-up van de usb-stick te maken.

Voor het maken van zo'n back-up raden wij de quick-and-dirty-methode aan: kopieer gewoon alle bestanden en mappen van de stick naar een andere schijf. In het ergste geval moet je misschien de Media Creation Tool opnieuw uitvoeren of de Diskpart-commando's intypen, maar dat gedeelte is relatief snel gebeurd. Voor het echt tijdrovend­e deel – de vele gigabytes aan installati­ebestanden en tools – hoef je dan maar één keer de kopieeract­ie uit te voeren, en dan kun je achterover leunen en wachten tot het klaar is.

Beter overzicht

Ten slotte nog een bijzonder handige praktijkti­p die twee vliegen in één klap oplost: hiermee hou je beter overzicht en kun je makkelijke­r herkennen welke installati­ebestanden er op dat moment in de rootdirect­ory staan. Wederom gaat het om een simpel idee dat toch handig is: zet voor elke naam die je aan de zelfgemaak­te map geeft bijvoorbee­ld een plusteken (+), dus bijvoorbee­ld '+Windows 10 MCT 1803 x64'. Dan zal de verkenner de mappen op volgorde sorteren en bovenaan in de lijst zetten, wat het heen- en weerslepen van bestanden makkelijke­r maakt.

Bovendien is het handig om van de naam van de map die op dat moment leeg is, het plusteken te vervangen door een hash-teken (#). Dan hoef je niet eens meer te zoeken naar een map die leeg is, maar zie je aan de bovenste map in de lijst welke installati­ebestanden van welke Windowsver­sie op dat moment in de root-directory staan. Om extra mappen voor bestanden of tools beter te herkennen, kun je daarbij als je wilt ook een apenstaart­je (@) vooraan de naam zetten.

Literatuur

[1] Axel Vahldiek, Laatste redmiddel, Los problemen op met het mini-besturings­systeem Windows PE, c't 7-8/2018, p.114

[2] Axel Vahldiek, Christof Windeck, Windows 7 vanaf usb-stick installere­n, Antwoorden op de meest voorkomend­e vragen, c't 10/2012, p.70

[3] Axel Vahldiek, Start assistenti­e, Hoe Windows

startprobl­emen zelf oplost, c't 4/2018, p.44

[4] Jan Schüßler, Allerlei nuttigs, Systeem-utilities voor analyseren, herstellen en verplaatse­n, c't 11/2017, p.93

 ??  ??
 ??  ?? Je kunt vanaf dezelfde usb-stick verschille­nde Windows-versies en edities installere­n, en de stick ook nog voorzien van handige tools en bestanden naar wens.
Je kunt vanaf dezelfde usb-stick verschille­nde Windows-versies en edities installere­n, en de stick ook nog voorzien van handige tools en bestanden naar wens.
 ??  ?? In principe kun je elke usb-drive gebruiken als bootmedium, maar een usb-stick is wel het meest geschikt. Die is handzaam en jehebt dan geen kabels of behuizinge­n die voor eventuele problemen zorgen bij het booten.
In principe kun je elke usb-drive gebruiken als bootmedium, maar een usb-stick is wel het meest geschikt. Die is handzaam en jehebt dan geen kabels of behuizinge­n die voor eventuele problemen zorgen bij het booten.
 ??  ?? Door bijvoorbee­ld een hashteken vooraan de mapnaam te zetten, geef je aan van welke Windows-versie de installati­ebestanden op dat moment in de root-directory staan.
Door bijvoorbee­ld een hashteken vooraan de mapnaam te zetten, geef je aan van welke Windows-versie de installati­ebestanden op dat moment in de root-directory staan.
 ??  ?? Een installati­e-bestandsse­t bestaat uit vier tot vijf mappen en vier bestanden. Daar zit een bootloader bij, Windows PE dat vanaf de stick boot, het set-upprogramm­a en de eigenlijke Windows-installati­ebestanden.
Een installati­e-bestandsse­t bestaat uit vier tot vijf mappen en vier bestanden. Daar zit een bootloader bij, Windows PE dat vanaf de stick boot, het set-upprogramm­a en de eigenlijke Windows-installati­ebestanden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands