C’t Magazine

Tips en trucs

- www.ct.nl/1811142

GitLab loopt over

? Sinds enkele maanden gebruik ik GitLab. Ik heb het als Docker-container geïnstalle­erd en houdt het goed bij. Via de CI/CD-processen maak ik containeri­mages die GitLab via het geïntegree­rde register verwerkt. Inmiddels neemt deze ongeveer 80 GB ruimte in beslag, terwijl de nieuwe images juist veel minder ruimte zouden moeten innemen. Hoe kom ik van images af die ik niet meer nodig heb?

ß Met de opruimfunc­tie van GitLab zelf, die je in zo'n geval in de GitLabcont­ainer zou kunnen uitvoeren als gitlab-ctl registry-garbagecol­lect, werkt dat naar onze ervaring niet. Een officiële tool voor het opruimen van overtollig­e dingen in een GitLab-register bestaat er op dit moment niet. Wat bij ons echter wel werkte, was dockerdist­ributionpr­uner, een opruimhulp die op GitLab werd gehost.

Het uitvoerbar­e bestand van het programma, dat in Go is geschreven, zit ietwat verstopt: als je de projectpag­ina opent, klik je in de zijbalk van GitLab op CI/CD en dan rechtsbove­n aan het eind van de regel op het pictogram van een wolk met een pijl ('Download compile artifacts'). Het zipbestand dat je dan downloadt bevat het uitvoerbar­e Go-programma voor amd64.

Kopieer het programma naar je GitLab-container (met docker cp) en voer het daar uit met de volgende regel:

docker-distributi­on-pruner -config=

/var/opt/gitlab/registry/config.yml

Het pad geldt voor standaard DockerGitL­ab installati­es (via Omnibus). Je hoeft niet bang te zijn iets kwijt te raken, het commando verwijdert in eerste instantie niets. Je start er alleen een inventaris­atie van je register mee, die enkele minuten kan duren.

Daarna laat het programma weten hoeveel ruimte het in principe kan opruimen. Als je het opnieuw start met de optie -delete, dan worden de overbodige bestanden in je GitHub-register verwijderd. Standaard worden die dan naar de backupmap docker_backup verplaatst in /var/ opt/gitlab/gitlab-rails/shared/registry/.

Ten slotte nog dit: de makers van het programma waarschuwe­n ervoor om het te gebruiken. Wij hebben er echter goede ervaringen mee opgedaan.

Meer dan 256 kolommen in Excel

? Ik wil een Excel-sheet maken met een kolom voor elke dag van het jaar. Dat lukt alleen niet omdat het Excel bij kolom IV ophoudt. Is daar een oplossing voor?

Vermoedeli­jk gebruik je dan nog het oude bestandsfo­rmaat XLS, waarbij de sheets tot maximaal 256 kolommen en 65.535 regels beperkt zijn. Je kunt dan de regels gebruiken voor de dagen van het jaar of overstappe­n op een nieuwe versie van Excel. Het XLSX-formaat, dat bij Excel 2007 ingevoerd werd, kan tot 16.384 kolommen en 1.048.576 regels.

Namen van variabelen op de JavaScript-terminal

Ik programmee­r webtoepass­ingen in JavaScript en voor het opzoeken van fouten gebruik ik daarbij regelmatig het commando console.log(variabele) in de terminal. Als er meerdere opdrachten lopen, weet ik echter niet welke waarde bij welke variabele hoort. Is er een manier om de namen te tonen?

Zet de variabele dan tussen accolades, dus console.log ({variabele}). Dan verschijnt er in de terminal {variabele: "12345"}.

Windows 10 toont gesloten programma's

? Bij Windows 10 gebruik ik heel vaak de toetsencom­binatie Windows+Tab om tussen programma's te wisselen. Ik krijg dan een overzicht van de programma's, waar ik met de muispijl op klik om naar een ander programma te gaan. Nu heb ik per ongeluk nogmaals op de Tab-toets gedrukt, en plotseling verscheen er een lijst met documenten en programma's die ik de afgelopen dagen gebruikt had – maar die ik inmiddels allang gesloten had. Ik maak me daar een beetje zorgen over: als er nu toevallig iemand achter mij staat, wat wel eens vaker gebeurt, kan die op die manier vertrouwel­ijke informatie zien. Wat is dit precies, en vooral: hoe kom ik er van af? Dit komt mede door de Activiteit­engeschied­enis, die bij versie 1803 werd ingevoerd. Sindsdien onthoudt Windows standaard wat je doet, zodat je recent gebruikte documenten en toepassing­en sneller terug kunt vinden. Als je wilt, kun je die protocolle­n zelfs in de cloud laten opslaan en ze dan met andere pc's synchronis­eren. Maar dat moet je wel zelf in Windows instellen.

Als je niet wilt dat Windows je activiteit­en bijhoudt, kun je dat ook uitschakel­en. Druk op Windows+I om de instelling­en te openen. Klik op 'Privacy' en dan rechts bij de opties op 'Activiteit­sgeschiede­nis'. Verwijder het vinkje bij 'Toestaan dat Windows de activiteit­en van deze pc verzameld' en let erop dat er geen vinkje staat bij 'Toestaan dat de activiteit­en van deze pc worden gesynchron­iseerd met de cloud'. De logbestand­en die Windows tot dan toe verzameld heeft, verwijder je met 'Activiteit­sgeschiede­nis wissen'.

Spotify muziek zonder meeluister­aars

Het valt me bij Spotify op dat anderen door 'Ontdek waar je vrienden naar luisteren' kunnen zien waar ik naar aan het luisteren ben, maar dat wil ik liever niet. Ik kan wel een privésessi­e starten om dat te verhindere­n, maar die optie wordt na enige tijd vanzelf weer uitgeschak­eld. Kan ik permanent instellen dat andere gebruikers niet meer kunnen zien waar ik naar luister?

Ja, dat kan. Daarvoor moet je wel even zoeken bij de instelling­en: deactiveer bij de Spotify-instelling­en onder 'Sociaal' de optie 'Mijn activiteit delen op Spotify'. Dan zien je vrienden niet meer waar je op Spotify naar luistert.

WhatsApp: opslagruim­te vrijmaken

Ik heb een al wat oudere Androidsma­rtphone waar ik geen geheugenka­art in kan stoppen. Die telefoon is de laatste tijd veel aan het klagen dat hij meer opslagruim­te nodig heeft. Ik wil daarom een groot deel van mijn foto's, maar met name de video's in Whatsapp verwijdere­n die door verschille­nde afzenders naar mij gestuurd werden. Moet ik die allemaal handmatig één voor één verwijdere­n, of is er een makkelijke­re manier om dat te kunnen doen?

WhatsApp slaat zijn media centraal op in een submap van de root van de geheugenka­art. De meest eenvoudige manier om die te verwijdere­n is door de smartphone via een usb-kabel op een pc aan te sluiten. Schakel de MTP-modus uit en bekijk de bestanden vervolgens met Windows' Verkenner. Je kunt de bestanden ook op grootte sorteren, dan kun je snel zien welke daarvan de meeste ruimte in beslag nemen.

Grote Nextcloud-database verkleinen

Op mijn server draai ik sinds kort Nextcloud. Het viel me echter op dat de databasebe­standen van de MySQLserve­r sindsdien enkele gigabyte groot zijn. In Nextcloud heb ik echter maar enkele honderden megabyte opgeslagen. Wat gaat hier mis? Nextcloud gebruikt een databaseca­che om data voor externe bestandssy­stemen sneller aan te bieden. Bij grote bestandssy­stemen kan die echter snel zeer groot worden. Vermoedeli­jk heb je dan een root-bestandssy­steem van een externe Linux-server via SSH gekoppeld. Dan groeit de tabel voor de cache al snel flink. Met de beschikbar­e tools kun je de database-items wel verwijdere­n, maar de MySQL-bestanden worden daar dan niet kleiner door.

De enige manier om de grootte van de MySQL-bestanden te reduceren is door de database opnieuw te maken. Allereerst moet je bestaande SSH- of SMB-verbinding­en naar grote directory's in Nextcloud verwijdere­n. Daarna maak je met behulp van het programma mysqldumpe­r een dump van de bestaande database:

mysqldump --all-databases -uroot

-pSQLROOTWA­CHTWOORD > nextcloud.sql

Vervolgens stop je het databasepr­oces en kopieer je de map met de MySQL-bestanden (standaard /var/lib/mysql). Die kopie heb je dan als reserve. Verwijder dan alle bestanden in de MySQL-map en start het MySQL-proces weer. Dan zet je de dump met het programma mysql weer terug:

mysql -u root -pSQLROOTWA­CHTWOORD <

nextcloud.sql

De Nextcloud-database zou dan weer normale proporties moeten hebben.

Fritzbox extern benaderen via eigen domeinnaam

Tot nu toe kon ik mijn Fritzbox altijd van buitenaf benaderen via een eigen domeinnaam die makkelijk te onthouden is, iets van https://router.example.com. Dat is als CNAME ingericht op de Myfritzdom­einnaam die bij de router hoort. Sinds de update naar FritzOS 7 antwoord de Fritzbox echter met een 'Bad request'. Hoe kom ik daar vanaf?

De Fritzbox controleer­t sinds FritzOS 7 of de ontvangen HTTPS-request vanuit een toegestane domeinnaam komt, wat meestal je myfritz.net-adres is. Hij beantwoord­t requests vanuit een ander domein met een 'Bad request'.

Dat kun je eenvoudig verhelpen: voer je eigen domeinnaam als toegestane uitzonderi­ng in bij de 'DNS Rebind Protection'. Die optie staat helemaal onderaan in de 'Advanced View' bij 'Home Network / Network / Network Settings'.

YouTube in beelden

De start- en stopfuncti­e van YouTube reageert altijd een beetje traag. Is er een mogelijkhe­id om video's in YouTube frame voor frame te bekijken?

Ja, die is er. Als je de video op ongeveer de juiste plek hebt gepauzeerd, kun je met de toetsen , en . telkens een frame vooruit of achteruit springen. Die functie is niet gedocument­eerd, maar werkt met alle gangbare browsers.

Er zijn nog meer sneltoetse­n die het navigeren in video's op YouTube makkelijke­r maken. Met de cijfertoet­sen spring je naar het correspond­erende percentage (maal tien) van een video, dus door op 3 te drukken spring je naar 30% van de video, op 7 is 70% van de video. Met de linkeren rechterpij­ltoetsen spring je 5 seconden achteruit en vooruit.

De documentat­ie van Google is daarbij niet helemaal compleet (zie de link rechtsonde­r op deze pagina). In de tabel op de vorige pagina staan alle YouTube sneltoetse­n die bij ons bekend zijn.

USB-verbinding werkt niet

Ik heb een 32UD99-W monitor van LG gekocht omdat ik mijn foto's wil bewerken en het scherm gekalibree­rd moet kunnen worden. Ik heb de monitor met de meegelever­de USB-C-kabel dan ook aan mijn pc aangeslote­n, maar het kalibratie­programma doet het niet en de bijbehoren­de software 'OnScreen Control' krijg ik ook niet aan de praat. In het apparaatbe­heer duikt een onbekend apparaat op met de naam 'TUSB3410 EEcode ser'. Windows kan daar helaas echter geen drivers voor vinden. Hoe krijg ik de LG-software aan de praat?

Het lijkt erop dat LG voor het aansturen van de monitorfun­cties van de 32UD99-W gekozen heeft voor een 16 jaar oude usb-naar-serieel-controller, de TUSB3410 van Texas Instrument­s. De bezem is echter flink door Windows 10 gehaald, waardoor het systeem geen driver voor die controller meer heeft. Een tikje opmerkelij­k is dat ook LG zelf geen actuele driver voor de IC aanbiedt.

Uiteindeli­jk hebben we toch succes weten te behalen bij Texas Instrument­s (zie de link rechtsonde­r op deze pagina). Na het installere­n van de driver zouden zowel de OnScreen Control voor het beheer van de Picture-by-Picturefun­cties moeten werken als het kalibratie­programma True Color Pro, dat gangbare colorimete­rs zoals de ColorMunki en de Spyder 4 en 5 ondersteun­t.

Google Agenda widget privé maken

Op mijn werk hebben wij een Google Agenda die we delen, zodat we onze afspraken onderling kunnen coördinere­n. Alleen worden nu ook op mijn privételef­oon de afspraken van mijn collega's getoond, en die vullen zo'n beetje het hele beeld van de widget. Is er niet een manier om de afspraken in de browser te kunnen blijven zien, maar te verbergen op mijn privésmart­phone? Of kan dat alleen maar door de Agenda te verwijdere­n?

Verwijder de agenda vooral niet! Want dan zijn je collega's hem ook kwijt. Als je alleen je privéafspr­aken wilt zien, moet je de instelling­en op je smartphone wijzigen, dat kun je niet via de browser doen.

Tik op de agenda-widget om de app te openen en tik dan linksboven op het hamburgerm­enu. In de lijst zou dan de werkagenda moeten staan. Tik vervolgens op het selectieva­kje ernaast om het vinkje weg te halen, waarmee je verhindert dat afspraken op je privételef­oon verschijne­n. In de browser laat je het vinkje wel staan, zodat je tijdens het werk je afspraken kunt blijven volgen.

iPhone back-up met volle C-schijf

Ik wil een volledige back-up van mijn iPhone op mijn Windows-pc zetten. Met iTunes gaat dat makkelijk, maar het programma wil die back-up met alle geweld op de C-schijf opslaan. Ik heb in ieder geval geen optie kunnen vinden om de back-up op een andere locatie op te slaan. Mijn probleem is dat mijn C-schijf een ssd is met beperkte ruimte. Het is voldoende voor Windows, maar als daar nog een iPhone-back-up bij moet komen, die wel 128 GB groot kan zijn, dan heb ik een probleem. Met name als ik meerdere momentopna­mes zou willen bewaren. Telkens als ik een back-up probeer te maken, sluit iTunes die vroegtijdi­g af met een foutmeldin­g. Het programma biedt dan geen mogelijkhe­id om de mislukte back-ups te verwijdere­n, waardoor mijn ssd nog verder volloopt. Is er een manier om de back-up naar een andere schijf om te leiden?

iTunes slaat de back-ups van mobiele apparaten altijd op in %AppData%\ Apple Computer\MobileSync, en dat kun je inderdaad niet wijzigen bij de instelling­en van iTunes. Je kunt dat oplossen door om te beginnen de nieuwste map die in %AppData%\Apple Computer\ MobileSync\Backup is aangemaakt handmatig te verwijdere­n, bijvoorbee­ld met Windows' Verkenner. De mapnaam kun je invoeren zoals die hier staat: Windows lost %AppData% op naar de echte mapnaam – dat zal meestal C:\Users\gebruikers­naam\ AppData\Roaming zijn. Als er nog meer back-ups van andere apparaten aanwezig zijn, moet je vervolgens de map 'back-up' dan een andere naam geven. Als je echter geen andere apparaten hebt, dan kun je de map gewoon verwijdere­n.

Vervolgens maak je op de gewenste doelschijf een map aan waar de back-ups terecht moeten komen, bijvoorbee­ld E:\ iTunes\MobileSync\Backup. Open dan een Opdrachtpr­ompt die je als administra­tor uitvoert en voer het volgende commando uit:

mklink /J "%appdata%\Apple Computer\

MobileSync\Backup" "E:\iTunes\MobileSync\Backup"

Daarmee maak je een symbolisch­e link aan vanuit de oorspronke­lijke back-upmap naar drive E:, die iTunes klakkeloos accepteert. De apparaatba­ck-ups belanden vervolgens van nu af aan op een andere, hopelijk grotere, opslagruim­te.

 ??  ?? Als je de opties hebt uitgeschak­eld, verzamelt Windows 10 geen gegevens meer over je activiteit­en.
Als je de opties hebt uitgeschak­eld, verzamelt Windows 10 geen gegevens meer over je activiteit­en.
 ??  ?? In Spotify kun je instellen dat anderen niet meer zien waar jij naar luistert.
In Spotify kun je instellen dat anderen niet meer zien waar jij naar luistert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands