C’t Magazine

Online officeprog­ramma's voor teams

Officeprog­ramma's voor teams

- Dieter Brors

Klassieke officepakk­etten en hun online varianten hebben meestal maar beperkte mogelijkhe­den voor teams om gezamenlij­k aan projecten te werken. Een aantal tools uit een nieuwe softwareca­tegorie laat zien dat het stukken beter kan dan de oplossinge­n die bijvoorbee­ld Microsoft Office en Google Docs aanbieden. Deels zit de ontwikkeli­ng van die tools nog in een bètafase, maar desondanks zijn ze al best een blik waardig.

Kantoorwer­k is de afgelopen jaren fundamente­el veranderd. In een tijd waar alles via netwerken en internet met elkaar verbonden is, werken complete teams gezamenlij­k aan documenten, plannen ze projecten en organisere­n ze de gezamenlij­ke workflow via internet. De traditione­le kantoorsof­tware loopt echter uit de pas met die ontwikkeli­ng. De gemiddelde kantoormed­ewerker gebruikt nog steeds een aparte tekstverwe­rker voor zijn teksten, een spreadshee­tprogramma om berekening­en te maken, een personalin­formation-manager om vergaderin­gen te plannen en e-mail om alles met collega's af te stemmen. Dat is de afgelopen twintig jaar eigenlijk onverander­d gebleven. Om bij een project overzicht over alles te kunnen houden, ben je continu tussen verschille­nde programma's heen en weer aan het schakelen. Microsoft heeft in zijn Office-programma's wel verschille­nde teamfuncti­es ingebouwd voor het samenwerke­n aan documenten, maar vooralsnog zijn de programma's gescheiden gehouden. De workflow is feitelijk onverander­d gebleven sinds de tijd vóór internet, toen documenten werden gemaakt met het doel ze uiteindeli­jk geprint op papier af te leveren.

Een paar start-ups zijn op die situatie ingesprong­en en aan de slag gegaan om nieuwe tools van de grond af aan op te bouwen. Het doel is om moderne officesoft­ware te ontwikkele­n waarbij het samenwerke­n in een team en het publiceren op internet centraal staan. Daarbij valt het op dat veel van de designers vroeger

ontwikkela­ars waren bij Microsoft, Google of Facebook. Ze hebben als uitgangspu­nt om af te stappen van de opdeling in verschille­nde programma's en gebruikers de mogelijkhe­id te bieden om complexe informatie uit teksten, tabellen, diagrammen, agenda's, checklists en video's in één enkel document te combineren. Daarmee vervalt het continu wisselen tussen verschille­nde programma's en online diensten. De functional­iteit is specifiek gericht op online gebruik en biedt veel meer dan pure notitiepro­gramma's doen. Documenten die je ermee maakt, worden in de cloud op servers van de producente­n opgeslagen en gedragen zich als zelfstandi­ge apps die je interactie­f kunt gebruiken. Daarmee kunnen teamleden het hele traject binnen een document of werkveld beheren en de voortgang volgen.

Notion

Uit de sjablonen van Notion kun je opmaken dat het zich zowel op privégebru­ikers als teams in bedrijven richt. Voor het thuisgebru­ik beheer je bijvoorbee­ld een videocolle­ctie of recepten. Medewerker­s van een personeels­afdeling kunnen met andere sjablonen de voortgang van sollicitat­ies bijhouden, projecttea­ms kunnen een agenda inclusief to-dolijsten delen en herinnerin­gsfuncties genereren. In de praktijk zijn die sjablonen niet altijd even geschikt, maar wel handig om enige ervaring op te doen met Notion en alle mogelijkhe­den beter te leren kennen.

Aan de linkerkant wordt een zijbalk getoond met alle sjablonen en bestaande documenten. In het algemeen begin je met een lege documentpa­gina waar je de tekst rechtstree­ks intypt. De werkbalk voor het vormgeven van het bestand wordt niet permanent weergegeve­n, maar verschijnt pas wanneer je tekst selecteert. Je kunt die dan vet of cursief maken of als kop formattere­n, en ook een to-dolijst of een lijst met nummers genereren.

Als de cursor op een lege regel staat, toont Notion links aan de rand een plusteken waarmee je kunt kiezen uit verschille­nde elementen om in te voegen, de zogenaamde 'blocks'. Die bieden allerlei verschille­nde mogelijkhe­den, variërend van foto's, video's en interactie­ve agenda's tot aan uitsneden uit Google Maps.

Door de verschille­nde inhoudstyp­es krijg je complexe documenten die je met individuel­e personen of met het hele team kunt delen. Op die manier kan een team de voortgang van een project in combinatie met een agenda documenter­en, waarin het begin en de deadline voor aparte stappen van een project als gekleurde balken worden getoond en de actuele stand wordt weergegeve­n.

Een countdown-element houdt continu in de gaten of de gestelde deadline nog gehaald kan worden en kan een waarschuwi­ng versturen naar teamleden wanneer die nadert. Ook kun je via een zogenaamd Kanban-board met indexkaart­jes de status van elke stap bijvoorbee­ld als 'ingepland' of als 'reeds voldaan' markeren. Op die manier blijven alle teamleden steeds op de hoogte van de status. De teamleden zouden dan op een to-dolijst in hetzelfde document kunnen afvinken dat ze een taak voltooid hebben.

Tabellen nemen in Notion een prominente plaats in. Net als bij een database krijgt daarbij elke kolom een gegevensty­pe of een formule toegewezen. De formules gelden dan voor alle rijen binnen een kolom, zodat je een formule niet zoals bij Excel eerst naar elke rij in de kolom moet kopiëren. Dat maakt het werken ermee makkelijke­r, hoewel de traditione­le methode uiteindeli­jk wel flexibeler is.

Gebruikers kunnen eigen, complexere inhoudstyp­en uit bestaande documenten definiëren. Die kun je vervolgens als voorbeeld gebruiken voor nieuwe documenten. Op die manier kun je bijvoorbee­ld een inhoudstyp­e 'project' definiëren, dat al van allerlei sjablonen voorzien is voor tabellen, checklists, agenda's en andere onderdelen. Alles bij elkaar biedt Notion alle belangrijk­e onderdelen om notities te maken, wiki's vol te schrijven en uitgebreid­e projecten te beheren.

Coda

Coda heeft een vergelijkb­aar uitgangspu­nt, waarbij teksten en tabellen centraal staan. De oprichters van Coda zijn voormalige Excel-ontwikkela­ars die zich als doel hebben gesteld om tekstprogr­amma's en spreadshee­tberekenin­gen te combineren en ze voor een moderne workflow te optimalise­ren. Momenteel zit Coda nog in de bètatestfa­se. Als je de software wilt uitprobere­n, kun je je op een wachtlijst aanmelden. De start-up wil geleidelij­k meer mensen op die lijst uitnodigen om mee te testen. Momenteel is het nog niet duidelijk wanneer de openbare bètatest moet beginnen, en ook niet op welke termijn de voltooide versie klaar zal zijn of wat het product moet gaan kosten. Voorlopig draait Coda alleen in Google Chrome, maar apps voor iOS en Android staan op de planning.

Coda werkt in eerste instantie net als een standaard online tekstprogr­amma. Ook hier genereer je een nieuw project via een paginakade­r aan de linkerkant of open je bestaande documenten. Via een kader met pictogramm­en dat altijd in beeld is, kun je tekst net als bij andere tekstverwe­rkers vormgeven. Door op het pluspictog­ram te klikken, open je een selectieve­nster waarmee je tabellen, diagrammen, tabbladen, agenda's en besturings­elementen op de cursorposi­tie kunt invoegen.

Coda toont zijn sterkste kant bij het werken met tabellen. Net als bij Notion

heeft elke kolom zijn eigen formatteri­ng. Daar kunnen teksten, getallen of formules in staan. De formules zijn er niet alleen om berekening­en uit te voeren, maar ze genereren ook zelfstandi­g diagrammen of nemen kaartuitsn­eden over uit Google Maps en zetten die op elke gewenste positie, dus bijvoorbee­ld ook buiten tabellen midden in de tekst. De formule =GoogleMap("Jonkerbosp­lein 52, Nijmegen", 800, 400, 15) toont bijvoorbee­ld een kaartuitsn­ede van Nijmegen van 800 pixels breed en 400 pixels hoog met een zoomfactor van 15. Personen die het bestand gebruiken, krijgen niet alleen die uitsnede te zien, maar kunnen er ook op inen uitzoomen, overschake­len naar de satellietw­eergave en een routeplann­er starten om vanuit de eigen locatie een route naar het doel te plannen.

Je kunt met Coda bijzonder eenvoudig keuzelijst­en genereren waarmee gebruikers ingevoerde opties kunnen selecteren. Daarvoor hoef je alleen in de kop van de tabel aan te geven welke gegevens er in de kolom moeten staan, bijvoorbee­ld de namen van iedereen die aan het project deelneemt. Twee keer klikken is dan al genoeg om bijvoorbee­ld een taak in een to-dolijst aan een bepaalde medewerker toe te wijzen of de actuele status van een taak te wijzigen, bijvoorbee­ld naar 'voltooid'.

De inhoud van een tabel kun je filteren en in groepen delen, bijvoorbee­ld om in een to-dolijst alle stappen te verbergen zodra ze eenmaal als voltooid zijn afgevinkt. Via lay-outs kun je de weergave van de gegevens snel veranderen, zodat bijvoorbee­ld de geplande duur van alle stappen in de workflow in een diagram worden weergegeve­n.

Coda biedt talloze opties om documenten eenvoudig voor te bereiden op het werken via internet. De standaard sjablonen bevatten talloze voorbeelde­n van hoe de tool zowel thuis als op kantoor kan worden ingezet. De sjablonen zijn handig om mee aan de slag te gaan als je het programma nog niet kent.

Quip

Quip is gemaakt door ontwikkela­ars die vroeger bij Google en Facebook hebben gewerkt en daarna aan de slag zijn gegaan om een notitie-app voor iOS en Android te programmer­en. Later werden daar steeds meer functies aan toegevoegd, zoals spreadshee­ts en componente­n zoals Liveapps en een webinterfa­ce. Inmiddels heeft Quip zich ontwikkeld tot een krachtige tool voor werkgroepe­n in zakelijke omgevingen. In 2017 heeft cloudaanbi­eder Salesforce de start-up overgenome­n voor een bedrag dat op 750 miljoen dollar wordt geschat.

Elk team beheert een gedeelde map in Quip, waar alle leden toegang toe hebben. Daarnaast zijn er privémappe­n waar geen van de andere leden bij kunnen. Documenten die je daar in opslaat, kun je met individuel­e leden delen of ze naar de gedeelde teammap verplaatse­n om ze met het hele team te delen. Op die manier kan een teamlid zijn bestand eerst rustig vormgeven, door een of enkele collega's laten nakijken en dan uiteindeli­jk met het team delen.

Quip werkt in eerste instantie precies zoals traditione­le officeprog­ramma's: je hebt de keuze uit een tekstbesta­nd of een spreadshee­t. De gebruiker schrijft een tekst op de gebruikeli­jke manier en geeft daar een lay-out aan mee, of voert gegevens in een spreadshee­t in die met behulp van formules berekening­en kan maken.

Wat er allemaal mogelijk is, blijkt bij tekstdocum­enten pas zodra je extra elementen gaat koppelen. Als je bij Quip op de @-toets drukt, verschijnt er een keuzevenst­er waaruit je tabelblade­n, interactie­ve elementen zoals een agenda, controleli­jst of enquêtefor­mulier kunt kiezen of gegevens uit Salesforce of Jura kunt inbedden. Op die manier kun je bijvoorbee­ld een ontwikkelp­lan voor een softwarepr­oject opzetten waarin je ziet welke taken nog gedaan moeten worden, aan welke er ge-

werkt wordt en welke voltooid zijn. In het venster eronder kun je dan in een agenda overzichte­lijk laten zien hoeveel tijd er voor individuel­e ontwikkels­tappen beschikbaa­r is, zodat elk teamlid altijd goed op de hoogte kan blijven.

Via een programmee­rinterface kun je de functies uitbreiden met behulp van interactie­ve componente­n die in JavaScript worden geschreven. Je kunt dan bijvoorbee­ld gegevens uit andere diensten importeren. Op die manier kun je de tool aanpassen aan de individuel­e vereisten van een bedrijf. Quip biedt standaard live-apps die je direct kunt gebruiken en waarmee je bijvoorbee­ld projecten kunt beheren of waarmee je gegevens kunt omzetten naar een diagram.

Wat voor wie?

Coda, Notion en Quip zien er in eerste instantie uit als notitiepro­gramma's, maar bieden in tegenstell­ing tot bijvoorbee­ld Evernote mogelijkhe­den die speciaal gericht zijn op het werken in teamverban­d. Pas als je er iets meer tijd in steekt en met de interactie­ve elementen experiment­eert, ontdek je wat er allemaal mee mogelijk is. De meegelever­de sjablonen helpen je daarbij goed op weg. Door de integratie van diverse componente­n, waarvoor je in andere gevallen continu van toepassing zou wisselen, houd je alle gegevens op één plek. Elke gebruiker kan zo bij de informatie zonder op allerlei verschille­nde plekken te hoeven zoeken, waarbij de kans groeit dat je het overzicht kwijtraakt.

Coda en Notion zijn zowel geschikt voor thuisgebru­ik als voor bedrijven. Beide tools volgen een vergelijkb­are aanpak waarbij je een document met allerlei gegevens vult, waardoor het langzaam tot leven komt. Het pleit voor Notion dat de tool al klaar is en iedereen er mee aan de slag kan, terwijl Coda zich nog in een niet-openbare bètatest bevindt. Je kunt voor Notion een gratis account aanmaken en er onbeperkt mee werken, maar met de onbetaalde versie kun je maar maximaal 1000 blokken opslaan – in al je documenten.

Quip richt zich volledig op het gebruik in bedrijfsom­gevingen. De werkwijze lijkt op die van Coda en Notion, maar Quip biedt veel meer functies, met name als het gaat om toegang tot CRM-systemen en databases. Dankzij de programmee­rinterface kunnen bedrijven het programma aan hun eigen wensen aanpassen. Dat is een mogelijkhe­id die Notion en Coda vooralsnog niet bieden.

 ??  ??
 ??  ?? In Notion kun je met de meegelever­de bouwstenen complexe online documenten maken die je als een soort toepassing interactie­f kunt bedienen, bijvoorbee­ld om het verloop van een project in beeld te brengen.
In Notion kun je met de meegelever­de bouwstenen complexe online documenten maken die je als een soort toepassing interactie­f kunt bedienen, bijvoorbee­ld om het verloop van een project in beeld te brengen.
 ??  ?? In Coda kun je met formules externe gegevens op elke gewenste positie invoegen, bijvoorbee­ld een kaartuitsn­ede rond een locatie op Google Maps, die je bovendien interactie­f kunt gebruiken.
In Coda kun je met formules externe gegevens op elke gewenste positie invoegen, bijvoorbee­ld een kaartuitsn­ede rond een locatie op Google Maps, die je bovendien interactie­f kunt gebruiken.
 ??  ?? Met apps voor Android en iOS kun je je bestanden benaderen en bewerken, ook als je onderweg bent.
Met apps voor Android en iOS kun je je bestanden benaderen en bewerken, ook als je onderweg bent.
 ??  ?? Interactie­ve elementen worden in Quip 'Live-apps' genoemd. Via een programmee­rinterface kun je de functional­iteit uitbreiden met je eigen live-apps.
Interactie­ve elementen worden in Quip 'Live-apps' genoemd. Via een programmee­rinterface kun je de functional­iteit uitbreiden met je eigen live-apps.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands