C’t Magazine

Xodo pdf-editor

-

Met de gratis web-app Xodo kun je pdf-documenten op mobiele en vaste platforms bekijken en ook becommenta­riëren.

Xodo is een fraaie applicatie voor het lezen, becommenta­riëren, markeren en elementair bewerken van pdf's. Daarnaast kun je er gemeenscha­ppelijke documenten­reviews mee organisere­n en krijg je ook hulp bij het invullen van interactie­ve pdfformuli­eren. Op een desktoppc open je de applicatie eenvoudig via www.sodo.com/ app in de browser. Apps voor Android en iOSapparat­en staan in de desbetreff­ende appstores. Je hoeft je in principe niet te registrere­n – alleen voor het teamwerk heb je een account nodig.

Met name in de fullscreen­modus is het lezen en werken met Xodo een weldaad. Het document beslaat bijna het gehele beeldscher­m. Dan heb je verder alleen de – eigenlijk net iets te brede – navigatieb­alk links naast het document. Die toont naar keuze een pagina of commentaar­overzicht of inhoudsopg­ave.

Alles wat je voor het bewerken nodig hebt, staat op de smalle taakbalk bovenaan het scherm. De pictogramm­en hebben een fatsoenlij­ke grootte en onderschei­den zich genoeg van de aangenaam heldere achtergron­d. Daarmee zijn ze ook voor mensen boven de 40 goed leesbaar.

Met de commentaar­tools rechtsbove­n kun je plakbriefj­es invoegen, evenals tekstkader­s en een (handgeschr­even) onderteken­ing en teksten met een kleur markeren, onderstrep­en of doorstrepe­n. Handig: de markeersti­ft is er in de kleuren rood, groen en blauw, en het gewone potlood ook in het zwart – de kleur, breedte en dekking zijn via het uitklapmen­u makkelijk aan

te passen. De zoekfuncti­e somt alle gevonden resultaten in hun context op. Het document is in stappen van 90 graden te draaien, met een druk op de knop op de maximale breedte of hoogte aan te passen of stapsgewij­s met een sneltoets te zoomen.

Als je anderen via mail wilt uitnodigen om een document mee goed te keuren, moet je een account aanmaken. Je collega's kunnen hun opmerkinge­n dan via de browser of de app rechtstree­ks in de pdf schrijven zonder zich te hoeven registrere­n. Alle commentare­n worden met het document gesynchron­iseerd, je hoeft dat niet via mail heen en weer te sturen.

De Androidapp heeft een streepje voor op de iOSapp. Je kunt er pagina's mee uithalen, verwijdere­n, afzonderli­jk draaien of twee pdf's samenvoege­n: functies die je bij de gangbare gratis viewers als Acrobat Reader, Foxit Reader en PDFXChange niet zult vinden.

Xodo voegt nieuwe pagina's als witte, geruite, gelinieerd­e of met notenbalke­n gevulde bladzijden in. Een te brede rand van een scan of wetenschap­pelijk artikel kan door de app automatisc­h worden afgesneden. Xodo is een handige app voor dagelijks privé of zakelijk gebruik. Het ziet eruit als een opgeruimd bureaublad, waardoor je er makkelijk en efficiënt mee kunt werken. Geavanceer­de functies als het been verwerken van content biedt Xodo niet, dat blijft voorbehoud­en aan de duurdere Acrobatver­sies en andere vergelijkb­are pdfsoftwar­e.

 ??  ??
 ??  ?? Xodo
Xodo

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands