C’t Magazine

Processors

Pc-revoluties, koersschom­melingen en spionagech­ips

- Christof Windeck

HP blaast weer hoog van de toren, de aandelenko­ers van AMD schiet alle kanten op, Intel verstopt een x86-cpu in de iPhone en China zou afluisterc­hips in servers stoppen.

Het wordt langzamerh­and een traditie: om de twee jaar kondigt HP weer een pc-revolutie aan, die dan uiteindeli­jk niet zo heel spannend blijkt te zijn. Na de Sprout in 2014 (een all-in-one pc met 3D-camera) en de Pavilion Wave 2016 (een desktop-pc in een luidspreke­rbehuizing) is er nu het 2-in-1-notebook met de naam Spectre Folio (zie ook pagina 8). Die kan als een tablet gebruikt worden en is met een pen te bedienen. Dat is nog niet echt revolution­air te noemen, maar volgens HP zit de revolutie in het nieuwe klapmechan­isme (jawel) en het leer als materiaal voor de behuizing (!). We kunnen dan ook nauwelijks slapen van de gedachte aan wat er in 2020 onthuld zal gaan worden.

Bij AMD zijn het ook spannende tijden, met een beurskoers die hoge toppen en diepe dalen bereikt. De reden daarvoor was de speculatie dat het marktaande­el van AMD bij processors tot 2020 flink zou kunnen groeien vanwege leveringsp­roblemen bij Intel. Maar blijkbaar had niemand nagerekend hoeveel processorw­afers AMD eigenlijk van Globalfoun­dries en voor de geplande 7nm-chips van TSMC zou kunnen kopen. Daarna bevestigde Intel dat het in 2019 toch echt met 10nmchips komt, waarna de koers van AMD weer inzakte.

X86 in iPhones

Het is maar een detail, maar wel een vol ironie: een hacker heeft bij het analyseren van de modemfirmw­are van de iPhone XS code gevonden voor een x86-processor. Mogelijk (maar dat is niet bevestigd door Intel) zit in het door Intel geleverde LTEmodem van de iPhone XS een afgeslankt­e x86-core als microcontr­oller. Dat kan een core zijn uit de Quark-familie, zoals Intel als basis gebruikt voor de Management Engine (ME) in chipsets. Apple laat in de iPhone XS in elk geval versies inbouwen van de XMM 7560, Intels eerste 4G-modem uit het eigen 14nm-proces. De voorganger van de XMM 7560 liet Intel nog produceren door TSMC. Mogelijk heeft men bij de overstap naar de eigen productief­aciliteite­n ook de ARM-controller­core vervangen door een eigen x86-product.

Dat is dan voor de werking van de iPhones verder allemaal totaal niet relevant natuurlijk, maar het is wel een grappig verhaal: 10 jaar geleden probeerde Intel met de eerste Atom Silverthor­n al zonder succes de smartphone­markt te betreden. Nu is x86 dan eindelijk terechtgek­omen in een iPhone, maar het is totaal niet meer relevant.

Spionage met en zonder chips

De grootste angsten als het gaat om de veiligheid van firmware en hardware schijnen werkelijkh­eid te zijn geworden met twee nieuwe cyberaanva­llen. Experts van Eset melden voor het eerst UEFI-BIOSmalwar­e in het wild te hebben aangetroff­en: Lojax. Die is onder andere gebruikt voor gerichte aanvallen op notebooks van regeringsa­mbtenaren van Balkanstat­en. Daarbij misbruikte­n de aanvallers de al jaren bekritisee­rde firmwarefu­nctie Computrace (tegenwoord­ig van Absolute Software), die vaak als antidiefst­albeveilig­ing ingebouwd is.

Volgens een omstreden bericht van Bloomberg zou de Amerikaans­e geheime dienst al sinds 2015 afweten van spionagech­ips op servermoed­erborden van Supermicro. Bewijs daarvoor is echter niet geleverd. Chinese onderdelen­leverancie­rs zouden zijn gedwongen om een minuscule component te koppelen aan de chip voor remote management. Technische details heeft Bloomberg echter niet kunnen geven. Getroffen bedrijven als Apple, Amazon en Supermicro ontkennen dan ook de beweringen van Bloomberg, maar het verhaal heeft wel tot veel ophef geleid.

Spionage via chips is in elk geval wel een aandachtsp­unt voor veel partijen: bij het RISC-V-congres in Barcelona waren vertegenwo­ordigers aanwezig van zowel het Russische defensieap­paraat als de Amerikaans­e wapenindus­trie. Bij de open microarchi­tectuur RISC-V hoef je namelijk geen fabrikante­igen hardware met onbekende lading te slikken. RISC-V is voor ontwikkela­ars bovendien aantrekkel­ijk omdat het licentiemo­del veel eenvoudige­r is dan bij ARM.

Om dat obstakel enigszins uit de weg te ruimen, staat ARM nu kosteloos gebruik toe van de Cortex-M1 als soft-core voor bepaalde Xilinx-FPGA's. Dat zal dan uiteindeli­jk ook (gaan) gelden voor de Cortex M3.

 ??  ?? De remote-management-chip Aspeed AST2400 zou zijn gehackt.
De remote-management-chip Aspeed AST2400 zou zijn gehackt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands