C’t Magazine

Ubuntu 18.10

Ubuntu Desktop 18.10 met nieuw uiterlijk

- Thorsten Leemhuis

18

De Linux-distributi­e ziet er door de plattere pictogramm­en en sterker kleurgebru­ik wat frisser uit. De ontwikkela­ars hebben bovendien de hardware-ondersteun­ing verbeterd en Lubuntu een andere interface gegeven.

Het nieuwe uiterlijk is de meest opvallende vernieuwin­g van de midden oktober verschenen hoofdrelea­se van de Ubuntu 18.10-distributi­efamilie. Maar geen zorgen, je hoeft niet meteen allerlei dingen anders te doen: de Ubuntu-desktop werkt net als voorheen, maar ziet er alleen moderner uit. Dat komt vooral door de pictogramm­enset Suru, die plattere programmap­ictogramme­n heeft. Canonical had die oorspronke­lijk voor de bedienings­interface Unity 8 en voor Ubuntu Phone ontwikkeld.

Het nieuwe thema Yaru werkt met meer kleuren om gebruikers subtiel aan de hand mee te nemen. Signaalgro­en moet een positieve feedback opleveren, bijvoorbee­ld bij geselectee­rde checkboxen. Interfacee­lementen die even wat aandacht nodig hebben, zoals waarschuwi­ngen, gebruiken daarentege­n geel, rood en lila. De bedienings­interface ziet er al met al echter wat donkerder uit. Helemaal af is het nog niet, want een Qt-variant het van thema ontbreekt nog. In Qt geprogramm­eerde programma's als VLC, Krita, digiKam en Wireshark zien er daarom een beetje uit als een vreemde eend in het design.

Sneller

De Ubuntu-desktop moet sneller werken en daarbij minder resources verbruiken. Dat is aan de sprong naar versie 3.30 van Gnome te danken, waar de bedienings­interface op is gebaseerd. Door die overgang ondersteun­t het schijfbehe­er nu ook het versleutel­en met VeraCrypt. De voor high-res monitoren belangrijk­e schaling met niet gehele factoren als 1,5 en 1,66 ontbreekt echter nog steeds. Net als bij 18.04 draait de desktop standaard met een X-server, maar nu wel met versie 1.20. De Wayland-modus, die bij 17.10 standaard gebruikt werd, is bij het inlogscher­m makkelijk te selecteren.

Verwarrend: bij het softwarebe­heerprogra­mma duiken programma's net als voorheen twee keer op als ze zijn te krijgen via de Ubuntu-respositor­y's en in de Snap Store van Canonical. De ontwikkela­ars van Ubuntu claimen dat ze de starttijd van propramma's die via Snap geïnstalle­erd zijn gereduceer­d hebben. De eenvoudige rekenmachi­ne van Gnome, die bij het installere­n al via Snap toegevoegd wordt, had echter niet minder dan een seconde nodig om op te starten, maar ongeveer 15 seconden.

Met de grafische softwarema­nager is nu GS Connect makkelijk achteraf te installere­n. Dat is een op KDE Connect gebaseerde Gnome-shell-uitbreidin­g voor interactie met Android-apparaten. Die kan bijvoorbee­ld berichten of sms'jes op de Linux-desktop laten zien.

Bij Ubuntu Desktop kun je na het installere­n je online accounts toevoegen, zodat je bijvoorbee­ld Google Drive binnen de

filemanage­r kunt gebruiken. De van 18.04 bekende vraag naar het instellen van de Livepatch-service voor kernelpatc­hes ontbreekt bij 18.10, want die service wordt door Ubuntu-hoofdspons­or Canonical alleen bij LTS-versies aangeboden.

Frisser

Door het updaten van de componente­n is er nu bijvoorbee­ld LibreOffic­e 6.1, terwijl Gimp een sprong naar versie 2.10 maakt – maar die moet je net als voorheen wel achteraf installere­n via het softwarebe­heer. De kernel van de Cosmic Cuttlefish genoemde familie van Linux-distributi­es is gebaseerd op de in augustus vrijgegeve­n Linux 4.18. Door een paar van de veranderin­gen daarin moet de accuduur van notebooks met een moderne Intel-processor toenemen. De nieuwere kernel heeft ook de ondersteun­ing voor AMD's grafische chips duidelijk verbeterd. Daar zorgt ook Mesa 18.2 met zijn opgefriste grafische drivers voor, waardoor de 3D-performanc­e en de game-compatibil­iteit groter worden – soms zelfs aanzienlij­k. Dankzij OpenSSL 1.1.1 ondersteun­t Ubuntu

nu ook TLS 1.3. De standaard C-compiler is GCC 8, en Qemu 2.12 heeft talrijke verbeterin­gen voor het virtualise­ren met KVM.

Veel varianten

De in 2017 bij Ubuntu Server geïntroduc­eerde installer Subiquity ondersteun­t inmiddels ook functies als LVM en RAID (level 0, 1, 5, 6,10). Canonicals pakketform­aat staat ook bij deze Ubuntu-variant in de schijnwerp­ers: de installer stelt bij het opstarten al voor om snaps te installere­n met server-apps als Nextcloud en Docker.

Kubuntu 18.10 combineert de interface Plasma 5.13 met de programma's van KDE Applicatio­ns 18.04.3. Die laatste wordt door het KDE-project niet meer bijgewerkt, want sinds augustus is er al versie 18.08. Ook Plasma loopt iets achter, want een paar dagen voor de nieuwe Ubuntu heeft het KDE-project versie 5.14 van de desktop vrijgegeve­n. Bij Kubuntu wordt Discover als softwarema­nager gebruikt, en die ondersteun­t snaps nu ook.

KDE-programma's als Discover en de browser Falkon zijn er nu ook bij Lubuntu, want die heeft een nieuwe interface. In plaats van de op GTK gebaseerde LXDE gebruikt Lubuntu nu zijn opvolger LXQt. Met die overstap verschuift ook het uiteindeli­jk doel: men wil nu een functionel­e en tegelijker­tijd modulaire Linux ontwikkele­n, waarvan de desktop zich op de achtergron­d houdt zodat gebruikers zich op de eigenlijke taken kunnen concentrer­en. Daarbij willen ze de focus nog wel op oudere of minder krachtige hardware blijven houden, maar dat stond tot nu toe bovenaan op het prioriteit­enlijstje.

Ubuntu Budgie is zijn tijd eigenlijk al een beetje vooruit, want het gebruikt al componente­n van de nog niet uitgebrach­te versie 10.5 van de Budgie-desktop. Bij de Xfce-desktop van Xubuntu is er een reeks aan detailverb­eteringen bij de windowmana­ger, die het uiterlijk en het beheer moeten verbeteren.

Einde verhaal

Van Kubuntu, Ubuntu Budgie en Ubuntu Mate zijn er geen varianten meer voor 32bit x86-systemen, Die drie volgen daarmee het voorbeeld van Ubuntu Desktop 17.10, die deze stap vorig jaar al genomen heeft. Lubuntu en Xubuntu 18.10 zijn daarentege­n nog wel beschikbaa­r voor de x8632-architectu­ur.

Het Ubuntu-project overweegt op dit moment om helemaal te stoppen met ondersteun­ing voor 32-bit x86. Gebruikers met een 32-bit x86-versie van de nog tot 2023 onderhoude­n Ubuntu 18.04-familie wordt daarom de overstap naar Ubuntu 18.10 geweigerd. Zij zouden dan immers op een dood spoor komen te zitten met een release-aftakking waarvan de support veel eerder eindigt. Ubuntu 18.10 is namelijk geen release met LTS (long Term Support) en daarom eindigt het leveren van securitypa­tches na negen maanden – oftewel drie maanden ná het verschijne­n van Ubuntu 19.04.

Het blijft afwachten of de in april volgend jaar verwachte versie meer vernieuwin­gen biedt – afgezien van wat eyecandy en de gebruikeli­jke productver­beteringen heeft Ubuntu 18.10 namelijk niet bijzonder veel nieuws te bieden.

 ??  ??
 ??  ?? Sommige programma's, waaronder VLC, passen niet helemaal in het nieuwe design omdat een thema voor Qt nog ontbreekt.
Sommige programma's, waaronder VLC, passen niet helemaal in het nieuwe design omdat een thema voor Qt nog ontbreekt.
 ??  ?? Links de dash van Ubuntu Desktop 18.04, rechts die van 18.10. De plattere pictogramm­en zien er wat moderner uit.
Links de dash van Ubuntu Desktop 18.04, rechts die van 18.10. De plattere pictogramm­en zien er wat moderner uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands