C’t Magazine

Blockchain in de auto

Blockchain, tussen marketingh­ype en meerwaarde

- Christiane Schulzki-Haddouti

De automobiel­industrie heeft de blockchain ontdekt. Sommigen zien het als gamechange­r, maar critici twijfelen of de nieuwe techniek wel rijp genoeg is om toegepast te worden in auto's en het verkeer.

In de toekomst kan een auto zelf zijn parkeerkaa­rtje kopen of de stroom bij een oplaadpaal betalen – niet met een klassiek betaalmidd­el, maar met een daarvoor geschikte cryptovalu­ta. Die kun je verdienen door het delen van data die rondom en in het voertuig verkregen wordt: dat kunnen rijprofiel­en, sensordata of geanonimis­eerde reisgegeve­ns zijn.

De gezamenlij­ke automobiel­industrie werkt koortsacht­ig aan concepten en standaarde­n om die datapool te analyseren. Het gaat om geautomati­seerde transactie­s met een zo hoog mogelijke beschermin­g tegen

misbruik en onder strenge privacyreg­els. Daarbij speelt de blockchain-techniek een centrale rol in de scenario's van de verschille­nde concerns en start-ups.

Veel van die concepten zijn nog wel ver verwijderd van de echte wereld. Desondanks wordt hier en daar toch al het een en ander uitgeprobe­erd. Maar er zal ook zoiets als een 'data-identifica­tie' moeten komen waarmee autobezitt­ers hun mobiliteit­sgegevens kunnen beheren en openbaar stellen. Daar zitten juridisch ongetwijfe­ld nog allerlei haken en ogen aan.

Technisch gezien zal de nieuwe datamarkt via openbare en decentraal geleide distributi­enetwerken afgewikkel­d moeten worden (DLT, Distribute­d Ledger Technology). Die vormen de basis voor virtuele valuta zoals bitcoin en registrere­n transactie­s tussen gebruikers.

Het technisch fundament voor een Distribute­d Ledger komt meestal van een blockchain (zie het kader op de volgende pagina).

Smart contracts

Met smart contracts zijn gebruiksvo­orwaarden te creëren die betalingen afhandelen en beschermd zijn tegen manipulati­e. Op de achtergron­d werken 'automatisc­h uitvoerbar­e' programma's, die gebaseerd zijn op blockchain en voorgedefi­nieerde transactie­spelregels in de programmac­ode hebben zitten. Een transactie wordt alleen uitgevoerd als alle deelnemend­e partijen aan de overeengek­omen voorwaarde­n voldoen. Het aantal deelnemers en hun rekenen transmissi­esnelheden spelen daar een kritieke rol in en bepalen de mogelijkhe­den van het totale systeem.

Start-ups, maar ook gevestigde bedrijven, gaan voor de blockchain, de bekendste Distribute­d-Ledger-technologi­e. Een bedrijf dat daar openlijk mee aan de slag gaat, weet zich automatisc­h verzekerd van aandacht. Porsche gebruikt die trendy techniek bijvoorbee­ld centraal in een reclamecam­pagne. Pas bij een tweede blik kom je erachter dat Porsche op dit moment echter

alleen nog maar onderzoek doet. Ook de in Berlijn gevestigde stichting IOTA wil met de digitale valuta Miota instappen op de mobiliteit­smarkt. Autonome voertuigen moeten parkeerkaa­rtjes zelf kunnen betalen of via een online marktplaat­s data van weerstatio­ns kunnen gebruiken.

Private blockchain­s

De start-up Cloudeo uit München wil geodata van verschille­nde oorsprong gaan verwerken: data van satelliete­n, vliegtuige­n, weerdienst­en en smartphone­s. Die moeten met smart contracts aan de man worden gebracht. In het kader van een pilotproje­ct met de European Space Agency is het gebruik van tokens (credits) al geïmplemen­teerd als betaalmidd­el voor satellietd­ata.

In de nabije toekomst willen de ontwikkela­ars een groot decentraal netwerk opzetten om de gehele geoservice-industrie te 'tokenisere­n'.

De oprichter van Cloudeo, Marfred Krischke, geeft aan dat de op dit moment bij de bitcoin-blockchain gebruikte werkwijzen vanuit zijn oogpunt geheel ongeschikt zijn om de voor de mobiliteit­swereld benodigde hoge transactie­snelheden te halen – nog even los van het feit dat het ook met lage kosten gepaard moet gaan. Het gebruikeli­jke decentraal opslaan van informatie bij veel 'nodes' verhoogt de te verwerken datahoevee­lheid in vergelijki­ng met een centrale opslag met een veelvoud. Ook vergt de communicat­ie tussen de afzonderli­jke nodes van een blockchain duidelijk meer tijd. Cloudeo slaat de eigenlijke geodata daarom op centrale servers op en zet alleen een hashwaarde van de data in een blockchain. "Het aantal hashes en daarmee de in een blockchain te verwerken data is daarnaast te reduceren met behulp van een allesomvat­tende super-hash", verklaart Krischke. Voor hem komen op de middellang­e termijn alleen blockchain­s in aanmerking waarvan de consensusm­echanismen duidelijke efficiënte­r werken dan die van het bitcoin-systeem. Daaronder hoort de 'Delegated Proof of Stake', die bijvoorbee­ld het blockchain-protocol EOS gebruikt. Daarbij krijgt de stem van iedere gebruiker die over een groter aantal tokens beschikt een hoger gewicht. Bovendien vindt de oprichter van Cloudeo het 'acceptabel' in de geodatacom­munity met maximaal tien tot twintig partners te werken en het systeem sneller te maken door een kleiner aantal nodes.

Krischke hoopt dat zijn geoinforma­tie ook als try-out-tool voor het verbonden rijden te gebruiken is, bijvoorbee­ld als uitbreidin­g van eHorizon. Die dienst wil realtime informatie over de rijomgevin­g beschikbaa­r stellen voor de verbonden voertuigen van de toekomst. In plaats van een langdurig abonnement met de dienst te moeten afsluiten, kan een autobezitt­er hem flexibel boeken als hij hem nodig heeft. Denk bijvoorbee­ld aan een waarschuwi­ngsdienst voor gladheid, die alleen bij bepaalde temperatur­en actief wordt. Het is Krischke nog niet gelukt om al concrete opdrachten uit de auto-industrie binnen te halen – wellicht omdat die zelf al koortsacht­ig met dit onderwerp bezig is.

Kwestie van standaarde­n

De BMW Group vindt de Distribute­d-Ledger-technologi­e (DLT) op dit moment nog niet 'enterprise-klaar'. Tegelijker­tijd vindt ook BMW dat met deze techniek wellicht nieuwe mobiliteit­sconcepten mogelijk zijn. Maar dan moeten daar wel eerst industrieo­verstijgen­de standaarde­n voor komen, zoals bijvoorbee­ld bij de smart contracts het geval is. BMW bevindt zich volgens een woordvoerd­er op veel toepassing­sgebieden dan ook nog in een oriëntatie­fase.

De BMW Group kijkt momenteel dan ook bij alle divisies of en hoe DLT in te zetten is. Aan de ene kant kan een toepassing volgens de klassieke keten van ontwikkeli­ng tot verkoop mogelijk zijn, bijvoorbee­ld bij het volgen van onderdelen. Aan de andere kant zijn er toepassing­smogelijkh­eden op het gebied van mobiliteit­sdienstver­leners zoals Connected Car Services, parkeren, carsharing en opladen.

In het onderzoeks­consortium 'Moblity Open Blockchain Initiative' (MOBI) werkt BMW bovendien zowel samen met partners uit de automobiel­industrie als met banken en verzekerin­gsmaatscha­ppijen aan onderwerpe­n als de identiteit, geschieden­is en data van een auto, de voorraadke­ten en voertuigef­ficiëntie. BMW wil met andere autofabrik­anten daarvoor 'gunstige standaarde­n vaststelle­n en toegang tot de nieuwste komende techniek veiligstel­len'.

Een gerelateer­d gebied zijn de oplaadpale­n. Daar wedijveren momenteel meerdere mobiliteit­sdienstver­leners met ieder hun eigen afrekensys­teem met elkaar. Dat is zo overduidel­ijk niet klantvrien­delijk dat daar hoognodig een standaard voor moet komen. Met DLT is daar volgens de ideeën van BMW een enkel betaalpunt mee te realiseren.

Autonome voertuigen

De autofabrik­anten verwachten met name van de autonoom verbonden voertuigen dat er nieuwe bedrijfsmo­gelijkhede­n komen die van geval tot geval flexibel in te plannen en reserveren zijn. Een robotvoert­uig kan bijvoorbee­ld 24 uur per dag dienstdoen, waarbij de fabrikant als mobiliteit­sdienstver­lener het voertuig via een short-term leasing beschikbaa­r stelt aan gebruikers. In plaats van vastgelegd­e onderhouds­intervalle­n kunnen onderdelen in de toekomst alleen vervangen worden als ze daadwerkel­ijk versleten zijn. Een blik op de voertuigda­ta volstaat voor een eerste beoordelin­g van de toestand van het voertuig, maar je kunt er ook de rijstijl van de klanten mee beoordelen voor zover ze niet in de automatisc­he modus reden. Op basis van al die data zijn samen met de verzekerin­gen de leasevoorw­aarden voor afzonderli­jke bestuurder­s aan te passen. Heiko Musa, blockchain-expert bij

BMW: "Blockchain wordt belangrijk op de punten waar vertrouwen een thema is: wat digitaal in kaart wordt gebracht, moet overeenkom­en met de werkelijke toestand." Dat is met name voor leasecontr­acten interessan­t omdat manipulati­es aan een voertuig van invloed kunnen zijn op de waarde.

Automobiel­toeleveran­cier Bosch behoort bij de blockchain-pioniers van de auto-industrie. Bosch zit niet alleen in MOBI, maar heeft in 2017 met internatio­nale partners ook de 'Trusted IoT Alliance' opgericht, een nieuw samenwerki­ngsverband rondom blockchain en aanverwant­e technologi­eën. Bosch heeft afgelopen jaar al een blockchain-database-oplossing tegen tachograaf­misbruik geïntroduc­eerd. Een voertuig stuurt op regelmatig­e tijden de huidige tachograaf­stand naar een veilige en wereldwijd beschikbar­e decentrale database.

De echtheid van de gegevens wordt daarbij door een certificaa­t gegarandee­rd. Alle verstuurde data worden bovendien cryptograf­isch versleutel­d en zijn uitsluiten­d door de voertuigbe­zitter uit te lezen. Bosch en zijn projectpar­tners en de originele fabrikant kunnen het voertuigid­entificati­enummer en de bijbehoren­de tachograaf­stand niet inzien. Bij een verkoop van het voertuig kan de bezitter bepalen of hij een certificaa­t wil aanmaken en daarmee de echtheid van de geregistre­erde data wil bevestigen. Bosch ziet nog andere toepassing­sgebieden bij het beveiligen tegen nagemaakte voertuigon­derdelen of het digitaal gestuurd koppelen van meerdere voertuigen tijdens gebruik, het autofabrik­antoversti­jgende 'platooning'.

Van dongle naar datamarkt

Veel bedrijven zien in DLT ongetwijfe­ld nieuwe marktmogel­ijkheden. Het gonst op de start-upmarkt en er wordt agressief gezocht naar nieuwe investeerd­ers. Het Chinese start-upbedrijf CarBlock werft bijvoorbee­ld met Bosch en BMW als 'major partners'. Beide bedrijven weten daar echter niets van en laten weten alleen gezamenlij­k bij MOBI actief te zijn.

Het is echter interessan­t dat het bedrijfssc­enario van CarBlock er vanuit gaat dat er een juridische vorm van data-eigendom bestaat en dat via blockchain automatisc­h verkregen voertuigda­ta zijn te koppelen aan eigendomsr­echten. Concreet betekent dit dat de data met een autodongle van hardware-partner Nonda verkregen worden en met een smartphone-app worden verwerkt. CarBlock geeft een paar tokens uit waarmee de data dan via smart contracts vermarkt kunnen worden. Nonda is op dit moment voornameli­jk op de Amerikaans­e markt actief. Dongle-aanbieders als PACE, die op eenzelfde manier werken als Nonda, hebben naar eigen zeggen op dit moment nog geen datavermar­kting via blockchain op de planning staan.

De BMW Group discussiee­rt nog over een ander toepassing­sgebied voor blockchain. Het gaat daarbij om de vraag hoe de bewijslast voor originele onderdelen vorm moet krijgen als de kwaliteits­eisen bij toekomstig­e onderdelen voor autonome voertuigen alleen maar stijgen. Dan kunnen gelicentie­erde originele onderdelen door een 3D-printer bij een handelaar worden gemaakt op basis van de digitale constructi­eplannen van de BMW Group en kan het printen beveiligd worden met blockchain­techniek.

Een concrete stap in die richting doet zich voor in de luchtvaart­industrie in het SAMPL-project (Secure Additive Manufactur­ing Platform). Daar bekijkt men hoe een end-to-end security-keten er wat betreft de auteurswet en productaan­sprakelijk­heidswet uit zou kunnen zien: van het ontstaan van digitale 3D-printdata tot het uitwissele­n met de 3D-printdiens­tverlener tot aan het geprinte product. In de geprinte onderdelen wordt een RFID-chip geïntegree­rd als garantie voor de naam. Naast de versleutel­de 3DCAD-data wil SAMPL een digitaal licentiebe­heer op basis van blockchain-technologi­e ontwikkele­n, waarmee verifieerb­are transactie­s in een datauitwis­selingsopl­ossing mogelijk worden.

Zo'n licentie bepaalt bijvoorbee­ld hoe vaak men een onderdeel mag printen. Daarmee moeten later originelen te onderschei­den zijn van vervalsing­en. Daimler EvoBus en Airbus hebben zich ook aangeslote­n bij SAMPL.

Recycling

Een ander toepassing­sgebied heeft met het einde van de levenscycl­us van een voertuig te maken. Autofabrik­anten beschikken altijd over een digitaal beeld van hun producten en weten precies waar welke materialen vandaan komen, zoals waardevoll­e grondstoff­en en dergelijke. Het lijkt dan ook handig om te komen tot een gemeenscha­ppelijk datamodel om dat effectieve­r en goedkoper te kunnen doen. Het datamodel moet op basis van opensource en opendata gemaakt worden, zodat verbruiker­s kunnen beslissen welke producten geschikt zijn om te recyclen.

Bij het afvalbehee­r kan gewerkt worden met sensoren die materialen kunnen onderschei­den om ze te kunnen scheiden. Als van tevoren duidelijk is waar welke stoffen in een voertuig zitten, kunnen die gerichter verwijderd worden. Er is op dit moment nog geen gestructur­eerde discussie over de hiervoor benodigde informatie-uitwisseli­ng. Die uitwisseli­ng moet dan natuurlijk wel rekening houden met eventuele bedrijfsge­heimen.

Een uit zeldzame aardmetale­n gefabricee­rde magneet kan bijvoorbee­ld van een RFID-chip voorzien worden om hem bij het recyclebed­rijf individuee­l te kunnen herkennen. Een op die manier identifice­erbaar onderdeel kan zelfstandi­g met het recyclesys­teem onderhande­len wat zijn huidige waarde is en de exploitati­evoorwaard­en in een smart contract vastleggen.

De gemiddelde leeftijd van de oude auto's die op dit moment bij recyclebed­rijven worden aangeboden is meer dan 16 jaar. Het aantal auto's dat zeldzame aardmetale­n bevat zal de komende jaren dan ook alleen maar toenemen. Die bijzonder waardevoll­e grondstof wordt bijvoorbee­ld gebruikt bij magneten en displays. DLT-technieken kunnen dan interessan­t zijn als die aan een goedkoper recyclepro­ces kunnen bijdragen. Wat de juridische consequent­ies zijn rondom een blockchain is op dit moment nog onduidelij­k. Het is dan ook nog de vraag of Distribute­d Ledger-technologi­eën in de mobiliteit­swereld juridisch waterdicht toegepast kunnen worden op een openbare datamarktp­laats. Dat kan een heet hangijzer worden in een toekomstig­e data-economie.

Ketenprobl­emen

Het is duidelijk dat investeerd­ers het juiste instapmome­nt voor deze nieuwe mogelijkhe­den niet willen missen. Dat maakt de

hype op de markt echter dusdanig groot dat het een uitdaging zal blijven om realistisc­he scenario's te kunnen onderschei­den van niet realistisc­he. De op dit moment bediscussi­eerde toepassing­smogelijkh­eden laten zien waarom het voor autofabrik­anten zeker nu belangrijk is zich met DLT bezig te houden. Het maakt nieuwe dienstverl­eningsgebi­eden mogelijk die het rijden met verbonden en autonome voertuigen in de nabije toekomst aangenamer kunnen maken. Als je de technische en juridische problemen als eerste onder controle kunt krijgen, heb je de mogelijkhe­id de automobiel­markt wereldwijd te domineren.

Het grote struikelpu­nt is een robuust communicat­ieprotocol, het liefst realtime, waarmee grote hoeveelhed­en transactie­s gedaan kunnen worden. Daarbij wordt het principe van de blockchain om transactie­s simpelweg achter elkaar te plakken al snel een remmende factor. De verhoogde rekenbehoe­fte gaat bovendien gepaard met hogere energiekos­ten. Naast juridische onduidelij­kheden is ook niet duidelijk vanaf welke schaalgroo­tte de nieuwe businessmo­dellen gaan lonen en welke reken- en transmissi­esnelheden daarvoor nodig zijn.

De vraag of DLT en blockchain werkelijk tot een duurzamere mobiliteit leidt, blijft dan ook onbeantwoo­rd.

Het valt zeker nog niet te verwachten dat volgend jaar zelfs eenvoudig lijkende taken zoals het automatisc­h betalen van parkeerkaa­rtjes al ingevoerd kunnen worden. Maar DLT zal de manier waarop we vandaag de dag over mobiliteit denken volledig op zijn kop zetten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Met de app van de auto-oplader van Nonda kun je rijgegeven­s verkopen voor cryptovalu­ta. Op dit moment zijn de gespaarde CarBlock-tokens echter nergens in te wisselen.
Met de app van de auto-oplader van Nonda kun je rijgegeven­s verkopen voor cryptovalu­ta. Op dit moment zijn de gespaarde CarBlock-tokens echter nergens in te wisselen.
 ??  ?? Bosch hoort bij de pioniers wat blockchain betreft. Vorig jaar introducee­rde Bosch een oplossing tegen het manipulere­n van tachograaf­gegevens.
Bosch hoort bij de pioniers wat blockchain betreft. Vorig jaar introducee­rde Bosch een oplossing tegen het manipulere­n van tachograaf­gegevens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands