C’t Magazine

Ravpower Filehub Plus usb-accu met extra's

-

De Filehub Plus is een powerbank, netwerksto­rage en wireless-router in broekzakfo­rmaat. Maar je moet hem wel voorzien van alternatie­ve firmware.

Het apparaat past in de palm van je hand en weegt 160 gram. In eerste instantie denk je dat het een normale powerbank is. Onder een rubber afdekklep zit behalve een usblaadpoo­rt echter ook een netwerkaan­sluiting verstopt. Als je via een kabel of draadloos met

een netwerk bent verbonden, bijvoorbee­ld in een hotel, bouwt de Filehub een afgescherm­d subnet op met een eigen wifi-SSID. Aan de andere kant zit een sd-kaartslot die het kaartje heel handig compleet in de behuizing laat verdwijnen. Daarmee kun je hem omtoveren in een mobiele mediacentr­ale. Als je een usb-schijf aansluit, kun je data tussen beide media kopiëren. Op die manier kun je je vakantiefo­to's of -video's makkelijk opslaan zonder tussenkoms­t van een pc. Via een app of Samba, WebDAV of DLNA krijg je toegang tot de data.

Voor het eerste gebruik moet je de app installere­n. De Android-app was niet veel soeps en had last van crashes. Een bestandsbe­heerder die met Samba overweg kan is een betere optie. Je wordt niet gevraagd het beheerwach­twoord te wijzigen en aangeslote­n media zijn voor iedereen via het netwerk te benaderen. Verre van veilig dus. De firmware lijkt zonder veel liefde in elkaar geflanst en er zijn weinig opties.

Maar er is ook een alternatie­f. De MTK7620N-cpu zit ook in veel routers en wordt door OpenWRT ondersteun­d (openwrt.org/

toh/ravpower). Om OpenWRT te installere­n, heb je een netwerkkab­el en pc met TFTPserver en netwerkpoo­rt nodig. Om de sden usb-opslag te kunnen gebruiken, heb je het pakket jmod-usb storage nodig. Daarna stel je de vsftpd FTP-server in op de Filehub. We schreven elke 2 minuten 10 MB via wifi naar de opslag om de accuduur te testen. Bij een kanaalbree­dte van 20 MHz) en 10 mW zendvermog­en hield de accu het 17 uur vol.

De hardware van de Ravpower is in orde, maar de standaard firmware en apps zitten minder goed in elkaar. Als je er wat tijd in steekt en alternatie­ve firmware gebruikt, heb je voor relatief weinig geld een leuk apparaat.

 ??  ??
 ??  ?? Ravpower Filehub Plus
Ravpower Filehub Plus

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands