C’t Magazine

Asus ZenBook Pro UX580GE met Core i9

Notebook met extra scherm in het touchpad

- Florian Müssig

Met Intels Core i-processors met zes cores kun je een krachtig en toch vrij slank 15,6"-notebook maken. Asus verwerkt bij de ZenBook Pro UX580GE zelfs een extra scherm in het touchpad.

De achtste generatie Core i-processors de grootste prestatiet­oename in jaren. In de Asus ZenBook Pro UX580GE zit een H-processor uit die serie, wat betekent dat er een hexacore inzit in plaats van de gebruikeli­jke quadcore.

De H in de Intel-naam staat voor de 45W-klasse voor notebooks. Ondanks de twee cores meer worden er echter geen hogere eisen worden aan het koelsystee­m gesteld. Gezien de warmteafgi­fte worden die H-processors dan ook niet gebruikt bij 13,3-inch ultrabooks, maar zitten in

krachtige 15,6"-notebooks zoals deze Asus ZenBook Pro. De UX580GE is dan ook niet gericht op gamers, maar is meer bedoeld als een mobiel workstatio­n voor (semi-) profession­ele gebruikers. Dat zie je vervolgens ook terug in de prijs.

De zes cores van de Core i9-8950H in dit notebook werken op 2,9 GHz (turbo tot 4,8 GHz) en kunnen dankzij hyperthrea­ding tot 12 threads gelijktijd­ig verwerken. Volgens Intel ondersteun­en Coffee Lake H-chips tot 64 GB RAM, maar dan moet het notebook wel vier geheugensl­ots hebben. Het notebook van Asus heeft zoals gebruikeli­jk twee slots, waarmee dan maximaal 32 GB werkgeheug­en mogelijk is. Het testexempl­aar was uitgerust met 16 GB DDR4-2400. Overigens worden 32GB-SO-DIMM's wel verwacht, maar zijn we ze in notebooks nog niet tegengekom­en en Intel zal ze waarschijn­lijk pas bij een volgende processorg­eneratie officieel ondersteun­en.

Beeldscher­m en gpu

Het (hoofd)beeldscher­m van de ZenBook is een 15,6-inch kijkhoekst­abiel IPS-scherm met 4K-resolutie. De kleurruimt­e is net iets meer dan sRGB. Een omgevingsl­ichtsensor ontbreekt. Het scherm is een touchscree­n, wat gepaard gaat met de gebruikeli­jke spiegelend­e glasplaat. Er zijn overigens ook goedkopere varianten met een Full HD-scherm, die dankzij de lagere resolutie waarschijn­lijk een langere accuduur bieden.

Als gpu dient een Geforce GTX 1050 Ti met 4 GB GDDR5 grafisch geheugen. Voor 2D-toepassing­en voldoet die middenklas­se-gpu zeker, bij zwaardere games kun je van 4K beter teruggaan naar een Full-HD-resolutie. De GeForce-kaart is niet gecertific­eerd voor CAD-toepassing­en en andere profession­ele software, maar dat zit hem vooral in de drivers. Een technisch vergelijkb­are Nvidia Quadro P2000 presteert beter bij specifieke taken als videorende­ring, maar de GeForce is veelzijdig­er.

Touchpad 3.0

In plaats van een standaard multitouch­touchpad heeft de ZenBook een tweede touchscree­n, wat door Asus ScreenPad genoemd wordt. Dat voelt bij het aanraken hetzelfde als een gewoon touchpad. Het verschil wordt zichtbaar als je vanaf de bovenrand naar beneden veegt: er verschijnt een menu op het schermpje, waar-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands